Kayla (18) kollapser og må bæres hver gang hun passerer mål. Årsaken til det er helt spesiell

(Dagbladet): «Vær så snill og hjelp meg. Hjelp meg. Jeg kjenner ikke beina mine. Jeg er så varm. Hjelp meg».

Blant andre likesinnede jenter løper Kayla Montgomery så fort hun kan for å komme først over målstreken.

Men når 18-åringen sier til treneren Patrick Cromwell at hun ikke kjenner beina sine, så mener hun alvor med det.

Det er ikke bare for å understreke hvor sliten hun er etter å ha løpt en 5000-meter eller andre langdistanser.

Har ingen følelse i beina

For jenta fra Winston-Salem i Nord-Carolina har ingen følelse i beina sine når hun løper – og ei heller når hun er ferdig med løpet.

Derfor kollapser 18-åringen hver gang hun når målstreken. Treneren må stå klar for å ta henne imot – og deretter bære henne bort for å få i henne drikke og ise ned beina.

For Kayla Montgomery har Multippel sklerose (MS) og mister følelsen i beina mens hun løper. Og hvis hun stopper – så kollapser hun. Sykdommen er kronisk, og angriper sentralnervesystemet – hjernen og ryggmargen.

Jenta fikk diagnosen for tre år siden, etter en fotballkamp. Hun måtte gi opp lagidrett, og satset heller på løping. Og nå er hun blant de største talentene i USA.

- Det å løpe får meg til å føle meg normal. Det er vanskelig å leve med en sykdom der kroppen din slåss mot seg selv. Så når jeg løper så føler jeg at jeg takler det. Så lenge jeg løper så er alt fint, forteller 18-åringen i en ESPN-dokumentar.

- En fordel

Trener Patrick Cromwell forteller at jenta var en av de tregeste på laget da hun startet, men etter mye hard jobbing og trening, så har hun blitt den raskeste av dem alle. Tidligere i år vant Kayla Montgomery 3200-meteren i statsmesterskapet i Nord-Carolina.

- Hun sa at jeg vil løpe, jeg vil løpe fort, og du må ikke holde tilbake, minnes treneren om beskjeden fra den bestemte jenta for tre år siden.

Når kroppstemperaturen øker under løpet svekkes nervesignalene fra hjernen til beina, og gradvis forsvinner følelsen i beina til Kayla.

Det har fått folk til å stille spørsmål om ikke 18-åringen faktisk har en stor fordel underveis i løpene.

- Noen mener det er en fordel å ikke kjenne beina sine mens man løper, men selv om jeg ikke kjenner smerten i beina, så kjenner jeg jo alt annet ubehag som kommer ved å løpe. Og siden jeg ikke kjenner beina mine, så kjenner jeg heller ikke hvor fort jeg løper – og det er en stor ulempe når man driver med løping, understreker Kayla overfor ESPN.

- Jeg tror det er en fordel med nummenheten. Men jeg tror ikke det er noen med hode på rett plass som ville byttet, som ville frivillig hatt MS for å kjenne nummenhet i beina mens de løper, sier trener Cromwell til New York Times.

Vil forsette så lenge hun kan

I vår avsluttet hun løpekarrierren sin ved Mount Tabor High School og startet ved Lipscomb University i Tennessee. Der tar hun biologi og håper på å utdanne seg til rettsmedisiner.

Men er det en ting hun ikke vil gi opp, så er det løpinga. Ikke før kroppen hennes tvinger henne til å slutte.

- Jeg håper jeg kan løpe så lenge jeg kan, og gjøre så mye ut av det, så lenge jeg kan. Hvis jeg en gang i framtida ikke kan løpe lenger, så kan jeg i alle fall se tilbake at jeg ga alt mens jeg kunne.

Saturday, November 29th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments