- Jeg håpet det var noen som var i live, som blinket med en lykt mot oss

KINGSTOWN (Dagbladet): I 12 år har Kay Wilson (40) fra Bristol i England bodd og tatt turister med på dykketurer i den karibiske øystaten St. Vincent og Grenadinene. Onsdag denne uka var hun først på åstedet etter den dramatiske ulykka hvor britiske John Edward Garner (63) omkom.

– Jeg hadde forventet en mye større båt. Mengden med røyk var utrolig. Jeg trodde kanskje det kunne være en ferje og at mange mennesker var havnet i vannet, forteller Wilson til Dagbladet.

Garner har bodd 15 år i Norge og blir omtalt som en usedvanlig dyktig seilinstruktør. Onsdag ble han funnet død i sjøen vest for øya St. Vincent ved siden av det brennende vraket av yachten hans «Asante». Politiet etterforsket først dødsfallet som mistenkelig.

Utelukker drap

I dag utelukker politiet overfor Dagbladet. at det dreier seg om et drap.

- Obduksjonen ble gjort i går. Den slår fast at dødsårsaken var slag mot hode og bein. Det kan ha blitt forårsaket av eksplosjonen. Så det er nå helt utelukket at det var snakk om et drap. Mest sannsynlig var dette en gasseksplosjon, sier Charles til Dagbladet.

Både Kripos hjemme i Norge og politiet på St. Vincent og Grenadinene, bekrefter nå også at Garners norske kjæreste, som politiet først etterlyste, forlot øya og reiste hjem til Norge før ulykka skjedde. 

Svømte bort

Onsdag dro Wilson fra Buccament Bay Resort i båt sammen med to av sine ansatte samt fire voksne og to barn som skulle ut og dykke.

- Vi så masse røyk i horisonten. Jeg bestemte at vi måtte dra dit og se om det var noen vi kunne hjelpe, forteller Wilson til Dagbladet.

Det tok dem 15-20 minutter å komme så nærme at de kunne se hva som faktisk foregikk. Da de var om lag 400 meter unna oppdaget hun et blinkende lys.

- Jeg håpet det var noen som var i live, og som blinket med en lykt mot oss. Men da vi kom nærmere, så vi at det var en person i vannet med en rød redningsvest, forteller Wilson.

På grunn av varmen, røyken og de brennende vrakrestene kunne de ikke komme helt fram til personen. En av hennes ansatte, som er utdannet dykker, tok på seg maske og svømmeføtter og svømte bort til offeret.

- Siden vi hadde barn om bord og det også kom et annet fartøy til stedet, ble vi enige om å ta offeret om bord i det andre fartøyet, sier Wilson.

Skjedde ved lunsjtid

De fortsatte å lete for å se om det var flere personer i vannet, men fant ingen. Imidlertid fant en såkalt drybag med dokumentasjon som viste at personen i vannet var John Edward Garner. Deretter kom Kystvakta til ulykkesstedet.

I ettertid mener hun alt tyder på at det hele var en gasseksplosjon.

- Det skjedde rundt lunsjtid. Min antakelse er at han var på vei utover og ville lage mat og gikk ned i byssa der den opprinnelige eksplosjonen skjedde. Skadene han hadde, kunne også tyde på det, sier Wilson.

Deretter tror hun han må ha forsøkt forsøkt å utløse redningsflåten og forlate båten med drybag.

- Forsøkte å redde

Hun har selv lang erfaring med sjølivet i Karibia og driller ofte sine ansatte i hvordan de skal opptre i en ulykkessituasjon.

- Jeg er veldig fokusert på hva vi må gjøre og forsøker ikke å bli følelsesmessig involvert. Vi har førstehjelpsutstyr om bord, og alt vi trenger for å forsøke å redde liv, forteller Wilson.

Hennes 23 år gamle ansatte, som svømte bort til Garner, ble igjen med offeret helt til Kystvakta tok over.

- Han var knust og syntes det var veldig vanskelig å takle. Jeg måtte si til ham: Det du gjorde var en fantastisk ting, fordi du forsøkte å redde ham, og du fikk tak i ham, slik at Kystvakta kunne ta ham til sykehus. Nå får i alle fall familien en sjanse til å bringe ham hjem, sier Wilson.

I tillegg til å ha jobbet som seilinstruktør har Garner tidligere vært med på å starte flere treningssentre i Norge, og han har vært fysisk trener for spesialstyrker i det britiske forsvaret. Han har vært gift to ganger, og har flere barn og barnebarn.

Saturday, March 29th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments