- Hvis Monsen er redd for sauer, får han fikse gjerdene

(Dagbladet): Lars Monsen har hisset på seg sauenæringen også rundt sin egen sommerbase i Nordland.

Det var etter at en sauebonde i Rogaland skjøt en hund i en saueflokk at den kjente villmarksmannen høstet storm for sine kritiske utspill mot sau og deres bønder på sin egen Facebook-side.

- Kommer hundene hans seg løs  kan dette ende i en katastrofe, og med holdningen hans til sauenæringen må vi ta grep, sier sauebonde Per Arne Knædal til Avisa Nordland i dag.

Knædal (56) er leder i Saltdal sauesankerlag og på fjellet for å se etter sauer  når Dagbladet får kontakt på telefonen i dag.

Han er reservert når det ringer fra nummer han ikke kjenner.

- Ønsker ikke kontakt

- Jeg har allerede fått flere hatlignende telefoner etter saken i lokalavisa. Verken de andre bøndene rundt her eller jeg selv har noe i mot Lars Monsen spesielt eller hundefolk generelt. Men når han selv går ut på denne måten, må vi markere våre synspunkter fra en næruing som følger lover og regler.

- Monsen selv har gjort det klart her oppe at han ikke ønsker noen kontakt med lokalbefolkningen. Da får vi heller ingen direkte dialog, sier Knædal til Dagbladet.

Lars Monsen er mye med hundene sine i Jarbrudalen i Saltdal kommune, også nå, ifølge Knædal.

Mil fra nærmeste nabo

Det var i 2008 at Monsen kjøpte den tidligere fjellgården Jarbru, som ligger i et gammelt sauebeiteområde, og som han nå bruker til kursvirksomhet og til sommerbase sammen med hundene.

Gården ligger en mils vei fra nærmeste nabo, men sauer fra mange gårder er langt nærmere eventyreren og hans hundeflokk enn det.

Jordbrukssjef Marianne Hoff i Saltdal kommune har ingen konfliktsaker mellom sauebønder og hundeeier Lars Monsen liggende på sitt skrivebord.

- Forstår det kan bli konflikt

Hun har registrert Monsens utspill mot sauebønder og holdninger til hunder.

- Jeg er overrasket over utspillene, og det er ikke vanskelig å forstå at det kan bli konflikt av slikt mellom han og bønder i det eldgamle beiteområdet der han har kjøpt dette stedet, sier jordbrukssjefen i Saltdal til Dagbladet.

Hun understreker at det uansett ikke er lov å ha hunder gående løse her. Altså båndtvang.

Slik svarer sauebonde og gjeter Per Arne Knædal på Monsens spørsmål om hvorfor ikke bøndene kan passe på sauene sine – som andre må passe på sine dyr:

- Passe på ? I beitesesongen er det seks mann som fører tilsyn i det flere tusen mål store beiteområdet, i tillegg til bøndene selv.  Vi driver etter loven, og det seier seg selv at vi ikke kan oversikt over hver eneste sau til en hver tid.

- Og hvis Monsen er redd for at sauene tråkker han for nær, får han fikse gjerdene rundt de 20 målene med innmark. Vi bønder bidrar med å skaffe de 100 000 norske lammene som mangler, og som ikke jerven og andre rovdyr tar, sier Knædal.

Inviterer på lam

Han vil gjerne Dagbladet skriver at han ikke er en sur og gretten sauebonde – hvilket han helle ikke høres ut til å være.

- Herved inviterer jeg Lars Monsen hjem når det passer for han. Så skal han få servert det beste av lam fra fjellet her, og så tar en en hyggelig prat om hunder og sauer, sier sauesankersjefen.

Monsens spørsmål

Avisa Nordland har ramset opp Lars Monsens sauekritiske spørsmål og standpunkter på Facebook:

 • Skal en sauebonde, som utvilsomt ikke er en nøytral part, ha rett til å avlive hunder på stedet?
 • Er det akseptabelt at hunder må holdes i bånd, mens sauene kan gå fritt – hvorfor er det IKKE slik at sauene til en hver tid MÅ PASSES PÅ?
 • Hvorfor er det greit at sauene invaderer private hyttetomter og gjør sitt fornødne over alt?
 • Hvorfor må hundeeieren dekke alle utgifter til å gjerde inn eiendommen sin hvis han ikke ønsker sauer inn på tomta?
 • Hvorfor har hundeieren skylda hvis hunden sliter seg fra oppstallingen i opphisselse over de herreløse sauene som breker bare et steinkast unna?
 • Hvorfor kan sauene gå fritt i veibanen, legge seg til i flokkevis i mørke tunneler, på alle mulige svingete småveier såvel som E6?
 • Hvor mange alvorlige ulykker med mennesker involvert har skjedd som følge av denne praksisen?
 • Hvor mange mennesker er drept? Invalidisert? Kostnadene på materielle skader? Hvor mye av dette må sauebøndene dekke?
 • Hvis en sau er like mye verdt som en hund, og saueeieren er like glad i hver sau – hvordan kan saueeieren leve med alle sauene som skader seg eller går seg fast og sulter og tørster langsomt og pinefullt i hjel?
 • Er det greit å ha en årlig kvote sauer som dør på dette viset — uten at noen egentlig vet hvor mange sauer det gjelder?
 • Rovdyra våre får skylda for å ha drept veldig mange sauer.
 • Hvor sikre er vi egentlig på at det faktisk er rovdyra som står bak, og ikke «naturlige dødsfall» som følge av tilnærmet null gjeting?
 • Hvorfor kan sauebønder, som ikke er en nøytral part, drepe rovdyr som de mener truer sauene sine?
 • Er det en god opplevelse for norske friluftsfolk og utendlandske fjellturister å ha hundretusener av løse sauer gående tilnærmet uten tilsyn over alt i naturen vår, både i nasjonalparker og andre fredede områder?
 • Tar den endeløse brekinga bort følelsen av å befinne seg i urørt, vill natur?
 • Hvordan ser andre land på Norges praksis?
 • Hva mener gjeterne i Spania og tilsvarende land, der flokkene gjetes til en hver tid, og det med en imponerende kontroll?
 • Er det greit å trekke på skuldrene og si at, tja, det har jo vært sånn lenge så da må vi fortsette med det — og vi må jo ha sauekjøtt i gryta?
 • Må vi virkelig det for en hver pris? Kort sagt, er det akseptabelt å ha det på denne måten?

Lars Monsen har ikke svart på Dagbladets sms i dag.

I en sms til Avisa Nordland i går skriver Monsen at han ikke ønsker kontakt med avispressen i sin helhet.- IKKE kontakt meg igjen, skriver han.

Tuesday, August 12th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments