Hangeland gir seg: Det er trist

(Dagbladet): 11 år og ni måneder etter at han debuterte mot Østerrike i 2002, er Brede Hangelands landslagskarriere over. Det kunngjorde Crystal Palace-stopperen i en pressemelding i ettermiddag.

33-åringen har vært kaptein i ganske nøyaktig halvparten av den tida han har representert norsk fotballs flaggskip, men nå – tre uker før EM-kvalifiseringen åpner hjemme mot Italia – er det altså slutt.

- Det er ingen lettelse. Det er trist, sier Brede Hangeland til Dagbladet.

- Det er en epoke i karrieren og i livet som er forbi. Det er ikke noe en gjør med lett hjerte, men noen ganger må en ta tøffe avgjørelser, sier veteranen.

- Når bestemte du deg?

- Det er bare noen dager siden, men jeg har tenkt på det i lang tid. Tankene skal jo modnes litt før en tar et sånt valg, men det var gjennomtenkt.

- Enkel vurdering

- Hva ble utslagsgivende?

- Det har vært en enkel vurdering basert på at jeg har spilt et vanvittig høyt antall kamper, jeg har trent mye, og det har vært en høy belastning over mange år. Det får noen konsekvenser. Jeg merker at jeg i en alder av 33 år kjenner på kroppen at det er helt nødvendig å redusere belastningen, for å kunne oppfylle forpliktelsene jeg har overfor en ny arbeidsgiver, svarer Hangeland.

Forrige sesong var han mer skadeplaget enn noen gang før i karrieren.

- Jeg føler jeg har kommet meg etter det. Du planlegger jo aldri slutte på landslaget. Det er vrient å se framover i tid for en spiller, en må bare ta uke for uke, sesong for sesong.

Høgmo har respekt

- Jeg har stor respekt for avgjørelsen. Brede er en klok mann. Han har hatt en strålende karriere på landslaget, og har vært kaptein med stor K. Det har vært en glede å få jobbe sammen med Brede siden jeg trente han på U21-landslaget for mer enn ti år siden. Vi har hatt et godt samarbeid, og jeg ser fram til å ha en god dialog med Brede videre, selv om han nå konsentrerer seg om klubbkarrieren, sier Per-Mathias Høgmo til fotball.no.

- Hvordan mottok Høgmo nyheten, Hangeland?

- Det var vanskelig å ringe og gi ham den beskjeden, naturligvis, men jeg er glad for at han forsto. Han sa som sant er, at jeg er voksen nok til å ta sånne avgjørelser selv – og at ingen andre er i stand til å gi meg noen særlige inputs. Jeg har vært så lenge i dette gamet nå, at jeg kjenner min egen hverdag best. 

Møtte mange

Etter hans siste landskamp, mot Frankrike i mai, ble Hangeland belønnet med 3 på Dagbladets spillerbørs.
«Hadde en del svake involveringer i starten av kampen. Spilteseg opp utover i første omgang, men han er ikke som i glansdagene. Har godt av en liten ferie», skrev vi.
Heldigvis holdt han et høyere nivå i de 90 foregående oppgjørene sine. 
- Hva vil du huske best fra landslagskarrieren?

- Det er mange ting, naturligvis. Jeg husker godt debuten mot Østerrike, og det har vært noen høydepunkt kvalifiseringsmessig. At vi slo Portugal hjemme ga oss en god start den ene gangen. Ellers har vi slått et par storheter i privatkamper – både Tyskland og Argentina. Det var veldig gøy, sier Hangeland.

- Jeg kommer også til å huske bekjentskaper og venner, for du støter på mange i løpet av en så lang periode. Jeg fikk spille med Henning Berg, Ole Gunnar Solskjær og den generasjonen der, og jeg fikk møte de fremadstormende som kommer opp nå. Også mange trenere og personer i støtteapparatet har vært viktige for meg.

- I fjor høst sa du at du hadde bestemt deg for å satse fram mot EM 2016. Hva har endret seg?

- Jeg kan ikke utad være i tenkefasen. Enten er du med, eller så er du ikke med. Det er det mest ryddige. Motivasjonen og lysten er det ingen ting i veien med. Jeg kunne vært med til jeg var 45 år, men de fysiske lover gjelder. Det er det jeg tar konsekvensen av.

- Du skrev under ettårskontrakt med Crystal Palace. Kan det bli din siste?

- Ja, en vet jo aldri. Basert på det vi har snakket om her nå, så er det ikke godt for meg å si hvor lange karrieren varer. Men jeg skal komme gjennom dette året, så får vi se. Med landslaget må man se i toårsperspektiv. Jeg var ikke i stand til å se to år framover nå. Det er aldri noe godt tidspunkt å ta sånt på, men jeg følte det beste for laget og Per-Mathias var å ta det nå, sier Hangeland til Dagbladet.

Tuesday, August 19th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments