Dette kan avsløre «Fangevokter-John»

(Dagbladet.no): Både britisk og amerikansk etterretning saumfarer nå den grufulle henrettelsesvideoen etter mulige spor i jakten på James Foleys drapsmann. De tror videoen kan avsløre både hvem som drepte den kidnappede amerikanske journalisten og hvor den bestialske halhoggingen fant sted.

Ifølge britiske The Guardian omtales drapsmannen under kallenavnet «Fangevokter-John», og skal være lederen for en kvartett av britiskfødte militante islamister i Syria, som går under navnet The Beatles.

Selv om videoen fra terrororganisasjonen Den islamske stat (IS) bare er på fire minutter, inneholder den mengder med informasjon som kan vise seg å være helt sentral. Videoen som er filmet på ukjent sted viser hvor høy drapsmannen er, at han er kjeivhendt og hva slags stemme og aksent han snakker med.

Kjeivhendt med London-aksent

Det faktum at han bruker kniven med venstrehånda er trolig ett av de viktigste sporene  – ettersom bare ti til tolv prosent av befolkningen regnes som kjeivhendt, skriver den britiske avisa Daily Telegraph.

Etter det den britiske etterretningstjenesten kjenner til er det omlag 500 briter som har dratt til Syria og Irak for å verve seg som jihadister.

Elizabeth McClelland, taleekspert som ofte brukes som sakkyndig i britiske domstoler, sier til avisa at drapsmannen snakker med en aksent som trolig stammer fra Sør-London, at han trolig har engelsk som førstespråk, men muligens har påvirkning fra farsi. Noe som kan indikere en forbindelse til Afghanistan.

Ukjent sted

Det har ikke vært mulig å identifisere nøyaktig hvor videoen er filmet. Av bildene ser det ut til at drapsmannen og offeret James Foley står på en høyde omgitt av ørkenlandskap.

Men i bakgrunnen skimtes konturene av et grønnere landskap med dyrkbar jord. Foley ble kidnappet i den vestlige provinsen Idlib.

For øyeblikket kontrolleres ikke den av IS, men gruppen har kontroll over provinsene Aleppo og Raqqa, områder som grenser til Tyrkia der jorda er mer fruktbar.

Ber muslimer melde fra

Muslimske ledere i Storbritannia ber nå folk ta kontakt med politiet dersom de kjenner identiteten på IS-drapsmannen.

Det sier Iqbal Sacranie, talsmann for Det muslimske råd i Storbritannia. Paraplyorganisasjonen oppfordrer muslimer til å fordømme drapet og ber om at muslimer står sammen i kampen om å bekjempe giften fra ekstremistene som infiltrerer samfunnet.

Det var tirsdag denne uka at bildene av hvordan Foley ble halshogd for åpent kamera ble lagt ut på YouTube. Videoen, som er lagt ut av terrororganisasjonen Den islamske stat (IS), har skapt sterke reaksjoner verden over, og både USAs president Barack Obama og Storbritannias statsminister har fordømt henrettelsen i kraftige ordelag.

Thursday, August 21st, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments