AP-topp frykter sexturisme til Norge

BERGEN (Dagbladet): Flere europeiske land er enten i ferd med å stramme inn lovverket eller har debatt om dette.

- Dersom Norge i en slik fase velger liberalisering er jeg overbevist om at det vil føre til en storstilt sextrafikk inn mot Norge, både av prostituerte og av folk som ønsker å kjøpe sex, sier stortingsrepresentant Arild Grande fra Arbeiderpartiet.

Han viser til oppslag i Dagbladet i dag om den omfattende sextrafikken som foregår i landets største byer. Høyre, Frp og Venstre vil oppheve sexkjøpsloven. En ny Civitarapport anbefaler radikale endringer.

Grande sitter i Familie- og kulturkomitéen, og jobber i disse dager med å samle inn erfaringer og forslag til tiltak om prostituertes levekår.

- Må forstå

- Vi må beholde sexkjøpsloven. Samtidig må vi hjelpe de prostituerte til å få større verdighet og stille med tilbud til de som ønsker å komme seg ut av dette livet. Jeg har blant annet vært i Pro senteret hvor jeg har lært at vi i større grad må forstå hvorfor noen havner i prostitusjon. I mange tilfeller er det fattigdom, noen har ikke penger til mat på bordet. Andre har betydelige rusproblemer som må finansieres, mens atter andre gjør dette av fri vilje.

Arild Grande understreker at det ikke er tilstrekkelig å vedta lover mot kjøp av seksuelle tjenester, for så å tro at det forsvinner av seg selv.

- Mye å gjøre

- Det vil være nødvendig å gå inn i historiene til de prostituerte, kvinner som menn. Vi må finne de beste hjelpetiltakene til de som ønsker å komme seg ut av livet som prostituerte. De må få effektiv hjelp og et tilbud som er der med en gang de gir tegn til at de ønsker å komme seg over i et annet liv. Der har vi mye å gjøre.

Arild Grande vil prioritere bedre oppfølging for de som sliter med rus og psykiatri, gi bedre boligtilbud, skadereduserende tiltak, forebygging av sykdommer og tilby hjelp for de som er voldsutsatt. Samtidig vil han ha mer fokus på menn som er prostituerte. De oppsøker ikke hjelpeapparatet, har ofte betydelig rusproblematikk og sliter mer fordi mannlige prostituerte er et tabubelagt tema.

- Noen av de prostituerte er etnisk norske, men et stort flertall er kvinner fra andre land. De styres av bakmenn, og det er disse mennene som vil komme til å styre enda flere prostituerte til Norge dersom vi liberaliserer mens andre europeiske land strammer til, sier Grande.

I tillegg ønsker han at politiet over hele landet skal ha fokus på dette. To kvinner i Trondheim forteller til Dagbladets papiravis i dag at de absolutt ikke har noe problem med å finne kunder, til tross for sexkjøpsloven.

- Noen politidistrikt gjør en veldig god jobb, som Sør-Trøndelag politidistrikt. Enkelte andre politidistrikt gjør nesten ikke oe. Det handler i noen grad om ressurser, men også vilje til å prioritere disse sakene. Vi må ikke være naive å tro at dette ikke foregår over store deler av landet, sier Arild Grande. 

Han håper å samle støtte på tvers av partiene for tiltak som kan hjelpe prostituerte.

Forbudsland

I dag er det forbud mot å kjøpe sex i Norge, Sverige og Island. Irland, Frankrike, Belgia, Kypros, Nederland og Storbritannia vurderer forbud.

Prostitusjon er forbudt i Litauen, Slovenia, Romania (vil stramme inn og gjøre det ulovlig å kjøpe), Bosnia Herzegovina, Makedonia
Serbia, Kroatia (både kjøp og salg), Moldova og Albania. De resterende landene i Europa har stort sett alle forbud mot bordell- og hallikvirksomhet.

En undersøkelse blant prostituerte i 2012 som ble gjort av av Pro senteret viste at 59 prosent av de spurte svarte at de har vært utsatt for vold.

 


Thursday, March 13th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments