- 95 prosent stemte for at Krim skal bli en del av Russland

(Dagbladet): Hele 93 prosent av innbyggerne på Krim har stemt ja til at halvøya skal bli en del av Russland.

Det er resultatet fra en valgdagsmålingen som ble presentert av nyhetsbyrået RIA, og gjengitt på russisk fjernsyn.

Reuters melder nå at tallet er hakket høyere, 95,5 prosent.

Som Dagbladet omtalte tidligere i dag, er resultatet som ventet.

Regionens nyvalgte leder Sergej Aksionov har ifølge russiske Interfax uttalt at Krim vil bli en del av Russland «etter en så stram tidsramme som mulig».

- Dette er et historisk øyeblikk, har den sterkt prorussiske regionale lederen uttalt, ifølge NTB.

- Vi har ventet i flere år på denne muligheten, sier 78 år gamle Iran Konstantinovitsj i byen Bakhtsjysaraj på Krim i Ukraina, ifølge NTB.

- Verken vi eller vesten vil anerkjenne dette valget, sier Ukrainas nye statsminister Arsenij Jatsenjuk.

Det er et sirkus orkestrert av Russland. Også med i forestillingen er 21.000 russiske soldater, som med sine skytevåpen forsøker å bevise at valget er legitimt, tordner han i en uttalelse.

- Prest kidnappet

Stemningen har vært spent i Ukraina før folkeavstemningen. Fredag ble en prorussisk demonstrant og en tilfeldig forbipasserende drept da ukrainske nasjonalister åpnet ild mot menn som forsøkte å storme nasjonalistenes hovedkvarter i Kharkiv.

I en uttalelse fra det ukrainske utenriksdepartementet ble det i går hevdet at russiske styrker har tatt kontroll over Strilkove, nordøst for Krim-halvøya. I uttalelsen heter det at Ukraina kommer til å bruke alle tilgjengelige midler for å stanse Russlands militærinvasjon, skriver NTB.

Ifølge nyhetsbyrået AFP ble en ukrainsk prest i går kidnappet i sin hjemby Sevastopol på Krim. Bevæpnede personer skal ha stormet kirken den gresk-ortodokse presten befant seg i, og bedt han forlate Krim.

I dag ble det også kjent at Russland og Ukraina er enige om en våpenhvile fram til 21. mars.

Om lag 1,5 millioner mennesker på halvøya kan delta i folkeavstemningen, og det er meldt om høy valgdeltakelse. Det russiske nyhetsbyrået Interfax siterer valgkommisjonen på Krim på at valgdeltakelse var på 80 prosent – langt over de 50 prosentene som kommisjonen hadde satt som krav for at valgresultatet skulle bli godkjent.

- Forfalsker resultatene

USA og EU gjorde det allerede søndag ettermiddag klart at folkeavstemningen er ulovlig, og at utfallet kommer til å bli underkjent. De varslet på forhånd også harde sanksjoner mot Russland allerede mandag hvis landet ikke avblåste folkeavstemningen på Krim, trekker seg tilbake og går i dialog med Ukraina, melder NTB.

- Det de kaller en folkeavstemning, kommer ikke til å skje på Krim, men i Kremls kontorer, sa Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov i går, ifølge NTB.

- Russiske styrer har ingen planer om å holde en folkeavstemning, de skal bare forfalske resultatene, fortsatte han.

- Situasjonen er farlig

Russiske myndigheter peker derimot på at beslutningen om å holde avstemningen er tatt av regionforsamlingen på Krim-halvøya, og mener den er i tråd med folkeretten.

Ifølge the Guardian uttrykte Turtsjynov i går bekymring med tanke på at de russiske styrkene vil fortsette å innta ukrainsk land etter dagens folkeavstemning.

- Situasjonen er farlig. Jeg overdriver ikke. Det finnes en reell trussel om en invasjon av ukrainsk territorium, sa han.

To spørsmål

Folkeavstemningen blir presentert som en mulighet for befolkningen til å si «ja» eller «nei» til Krims løsrivelse og innlemmelse i Russland, og innbyggerne får to spørsmål:

• Støtter du at Krim gjenforenes med Russland og blir en del av Den russiske føderasjonen?
• Støtter du at grunnloven fra 1992 gjeninnføres og Krims status som en del av Ukraina?

Siden grunnloven fra 1992, som det vises til, raskt ble forkastet, innebærer det andre spørsmålet at Krim i praksis blir en uavhengig region i Ukraina, med vide fullmakter til å velge sin egen vei og sine egne forbindelser, skriver NTB. Siden ledende politikere på Krim allerede ønsker at regionen skal bli russisk, vil alternativet, om det skulle få flertall, bare innebære en lengre vei mot russisk kontroll over halvøya, mener analytikere.

- Anerkjenner ikke

Heller ikke Norge anerkjenner resultatet fra dagens folkeavstemning. Utenriksminister Børge Brende (H) gjorde landets syn klart på fredag med uttalelsen:

- Vi kan i likhet med andre land ikke anerkjenne resultatet fra en folkeavstemning under de rådende omstendigheter med blant annet folkerettsstridig russisk militær tilstedeværelse, sa Brende til NRK, og uttalte videre:

- Norge mener at folkeavstemningen på Krim, hvis den nå gjennomføres på søndag som planlagt, under de rådende omstendigheter er folkerettsstridig og uten legitimitet, sier utenriksministeren.

Sunday, March 16th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments