Slik reagerer Hisham på at kvinner ikke får kjøre bil i hjemlandet


(Dagbladet): Saudi-Arabia er det eneste landet i verden hvor kvinner fortsatt ikke har til å kjøre bil. I helga ble en storstilt protestaksjon mot reglene avlyst, men en rekke kvinner valgte likevel å sette seg bak rattet.

Ifølge AFP ble minst 16 kvinner stoppet og bøtelagt under aksjonen lørdag.

Protesten har fått stor internasjonal oppmerksomhet, og nå får kvinnene ekstra drahjelp av komikeren Hisham Fageeh.

Med sin svært satiriske låt «No Woman No Drive» langer Fageeh ut mot de særegne reglene i Saudi-Arabia. I løpet av kort tid har sangen rukket å bli en megahit på nettet, og har sikret saken oppmerksomhet i flere av verdens største medier.

Sett 5,8 millioner ganger

- Det er mange elementer av satire i videoen, men vi ville bare gjøre noe som var morsomt. Jeg hadde verdens beste tema, og det passet perfekt sammen, sier Fageeh til Al Arabiya.

Han forteller at han fikk ideen i dusjen da han bodde i New York. Sammen med Fahad Al Butairi bestemte han seg for å få ut videoen i forbindelse med protestaksjonen.

I videoen introduserer Fageeh seg som komiker og aktivist. Han forteller videre at han egentlig ikke hører på musikk, men at han kom over en sang av «en fyr fra Jamaica» mens han studerte i USA.

Fyren er selvsagt Bob Marley, og «No Woman No Drive» er basert på «No Woman No Cry». Siden den ble lagt ut 26. oktober, har videoen blitt vist mer enn 5,8 millioner ganger.

- Eggstokkene er trygge

Fageeh synger at han husker da kvinner pleide å sitte i baksetet på bilen. På den måten var kvinnenes eggstokker trygge, sånn at de kunne lage mange, mange barn.

En av de mer spesielle begrunnelsene for å nekte kvinner å kjøre bil, skal være at det kan skade eggstokkene.

«Dronningene kjører selvsagt ikke bil. Men dere kan lage maten min, som jeg vil dele med dere. Føttene er det eneste framkomstmiddelet deres – men bare innendørs,» synger han videre.

Til nettstedet The Daily Beast forteller Fageeh at han så langt bare har fått positive reaksjoner, fra både New York-hipstere og innbyggere i Saudi Arabia.

- Ingen politisk agenda

På Youtube renner reaksjonene inn, og så langt har mer enn 28 000 personer kommentert videoen.

Fageeh, som selv kommer fra en konservativ familie, sier kvinner i Saudi Arabia på noen noen måter opplever undertrykkelse. Men han avviser at videoen nødvendigvis er politisk motivert.

- Vi har ikke noen spesiell politisk agenda. Det finnes helt klart undertrykking på noen områder, men dette er en stor filosofisk og moralsk debatt som alltid har vært der. Vi har egentlig ikke noen offentlig mening, og ikke er vi knyttet til noen politisk bevegelse. Vi er helt oppriktig bare to komikere, som så noe vi kunne gjøre noe morsomt med, sier han til Huffington Post.

- Oppskrift på forandring

Kong Abdullah har etter at han tok over godkjent flere forsiktige reformer som gir kvinner smått bedre rettigheter i forhold til studier og arbeidsliv.

Da han kom til makta i 2005, sa han også at «dagen vil komme da kvinner skal kjøre».

Aktivistene har den siste tida fått økt støtte for ønsket om at også kvinner skal få kjøre bil. Flere offentlige personer har også gått offentlig ut og støttet forslaget.

Samtidig møter kravet om at kvinner skal få kjøre bil sterk motstand fra enkelte.

- Diskusjonene som foregår nå har tatt flere generasjoner. Det er en oppskrift for forandring, sier Fageeh.

Tuesday, October 29th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments