Sjekk Magnus’ briljante zwischenzug som ga seier 38 trekk seinere


(Dagbladet): Magnus Carlsen leverte en «Carlsen spesial» i Chennai i dag. 22-åringen fra Lommedalen kom inn i et tidlig sluttspill med alle muligheter åpne, skaffet seg en liten posisjonell fordel og så brukte han nærmere 40 trekk på å male sin motstander, verdensmester Vishy Anand, i stykker.

En mental bragd som den nesten dobbelt så gamle Anand (43) ikke kunne motstå. Hikaru Nakamura, verdens femte beste sjakkspiller, skrev på Twitter at dette var en «fin seier for Carlsen. Dessverre viser partiet i all tydelighet hvorfor det blir vanskeligere og vanskeligere å spille sjakk når du blir eldre».

GM Daniel King var i forkant av Carlsens tredje parti med hvite brikker kritisk til nordmannens åpninger så langt med hvit, men i dag fikk han viljen sin. Etter Carlsens åpning med bonden til c4, som ble møtt av Anands slaviske forsvar, endte spillerne i en klassisk variant.

Se analysen av spillet i videoen øverst i saken!

Carlsen med ny idé

Som sjakkentusiaster kan håpe på i store VM-kamper: Magnus Carlsen presenterte et helt nytt trekk for verden allerede etter ti trekk. Dronningen gikk opp til d3 og gjorde at Vishy Anands enorme teoretiske kunnskaper kunne bli satt til side. Etter ti trekk befant spillerne seg i ukjent terreng.

Tidligere verdensmester Garry Kasparov skrev på Twitter at partiet var merkelig allerede fra det tiende trekket:

- Et merkelig parti som på en underlig måte også var balansert. Carlsen spiller uten åpninger og Anand uten sluttspill! Statistisk skal det være fordel Magnus, skrev legenden på sin Twitter-konto etter partiet.

Vishy Anand, med svart, beholdt begge løperne til det 20. trekket, noe som anses for å være en fordel siden de utfyller hverandre når de arbeider sammen. Men da var det også slutt på den balanserte stillingen. I en briljant trekkrekkefølge klarte Magnus Carlsen å skaffe seg en fordel som skulle vare resten av spillet.

Carlsens zwischenzug

Carlsen går fram med en bonde og truer Anands svarte løper, men inderen svarer med å angripe Carlsens hest. I stedet for å flytte – og redde – hesten, svarer Magnus med å ignorere angrepet på sin egen hest og kjøre på videre og spise Anands svarte løper. Etter at Anand forsyner seg av Carlsens hest, kommer kanskje det mest kritiske øyeblikket i partiet.

Carlsen gjør en «zwischenzug», som betyr at han utsetter å gjøre det mest opplagte trekket og i stedet velger å gå i strupen på motstanderen.

- Nå kommer Carlsen med en smart zwischenzug. I stedet for å ta bonden tilbake med løperen (det mest opplagte trekket), går han videre med bonden og truer Anands tårn. Tårnet må naturligvis flytte seg, og først da tar Carlsen bonden som truer løperen hans, forklarer GM Daniel King i sin videoanalyse.

Fordelen Carlsen får er at han med denne zwischenzugen permanent ødelegger Anands bondestruktur. I stedet for at begge spillere har tre «øyer» med bønder, ender Anand med fire mot Carlsens tre. Dette gjør at bøndene til Anand er svakere enn Carlsens. Dette i tillegg til Carlsens mer aktive hvite løper, gjør at Carlsen sakte, men sikkert presser Anand til å bruke tid og mentale ressurser for å holde seg inne i spillet.

Til slutt blir det for mye for den gamle mester, som etter 45 trekk gjør den avgjørende feilen når han sjakker Carlsen på c1 med tårnet. GM Daniel King viser i sin analyse at Anand muligens kunne ha reddet uavgjort ved å spille tårnet til a1, men poenget er uansett at trykket mot Anand på det tidspunktet hadde vart i over 20 trekk.

Carlsen forbløffet Kasparov

Derfra og inn var Carlsen uovervinnelig. Daniel King er imponert over hvordan Carlsen spiller i rasende fart med sin enorme selvtillit når partiet skal avgjøres. Og han er ikke alene over å være imponert over det enorme motet til den norske 22-åringen.

- Jeg var forbløffet over hvor raskt Magnus spilte 52. a4. Han bare «kan» disse posisjonene. Det er veldig kompleks, en lærdom i hvordan man avskjærer motstanderens konge, skriver den gamle mester Kasparov på Twitter.

Partiet ender med at en av Carlsens to flankebønder må bli dronning, siden Anand umulig kan stoppe begge to.

Som Kasparov skriver:

- Det er den første VM-seieren til Carlsen, og det blir neppe den siste. Men VM-kampen er langtfra over.

Friday, November 15th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments