- Krokodilletårer av Fabian Stang


(Dagbladet): – Det er krokodilletårer av Fabian Stang når han år etter år kutter i forebyggende midler for deretter å late som det er ingenting politikerne kan gjøre med dette, og hevder seg maktesløse mot ransbølgen, sier Heikki Holmås til Dagbladet.

Ifølge stortingsrepresentant Heikki Holmås (SV) har Stang derfor ingen grunn til å føle seg maktesløs.

- Her har Stang stått i spissen for Oslos folkevalgte med å lose gjennom budsjetter som kutter i midler til barn og unge. Det er ingen grunn til å føle seg maktesløs, men la heller være å kutte i forebyggende tiltak, sier Holmås.

Gjennom å kutte i budsjettet til bydelene i Oslo mener Holmås at bydelene får mindre penger til forebyggende tiltak rettet mot barn og unge. Tiltak som gjør at de ikke havner i et kriminelt miljø.

Mange av ranene som har funnet sted i Oslo den siste tida er blitt utført av personer under 18 år.

Langvarig forebygging

I tillegg til å fokusere mer på forebyggende arbeid, mener Holmås at man bør se nærmere på politiet, kriminalomsorgen og barnevernet.

- En ting er å slå hardt ned på ranerne av politiet. Der har de hatt målrettede prosjekter, og det vil jeg utfordre justisministeren på. Vi trenger politiressurser for å følge opp disse hendelsene og en kriminalomsorg som kan følge opp ungdommene og få dem på rett sjøl, sier Holmås.

Holmås mener Oslo kommune bør være på vakt, slik at de kan være til stede når ungdom trenger hjelp.

- Vi trenger å satse på et barnevern som kan ta fatt i folk. Det er det lange og trygge forebyggingsarbeidet som er viktig for å hindre at unge mennesker blir kriminelle, sier Holmås.

Strakstiltak

Marianne Borgen (SV) i Oslo bystyre sier til Dagbladet at SV har invitert bystyrets andre partier til en omforent trygghetspakke for strakstiltak i budsjettet for 2014.

- Dagens budsjettforslag vil skape et mer utrygt Oslo. Store kutt i bydelene vil føre til at flere forebyggende barne- og ungdomstiltak blir kuttet. Forebyggende arbeid handler om gode oppvekstmiljøer i bydelene, sier Borgen.

Ifølge Borgen faller barn og unge som utfører kriminalitet mellom alle stoler og mener derfor at reaksjonene de får ikke blir gode nok. Hun er uenig med stasjonssjef ved Grønland politistasjon, Kåre Stølens utsagn på fredag om at barnevernet kanskje skulle låse inne ungdommen, men sier at barnevernets tilbud ikke er gode nok.

- Byrådet må gå i dialog med barnevernet, barne- og ungdomspsykiatrien og kriminalomsorgen for å etablere strakstiltak og akuttiltak tilpasset denne gruppa. Her kan hjemlene i barnevernet brukes. Det kan være egne beredskapshjem eller institusjonslignende tiltak for kortere eller lengre varighet. Tilbudene må være i skjæringspunktet mellom barnevern og psykiatri, sier Borgen til Dagbladet.

Maktesløse

På fredag skrev Dagbladet om Oslo-politiet som innrømmet at de føles seg maktesløse når det kommer til ransbølgen. Med 120 ran bare i oktober, er Oslo blitt «ranshovedstaden» i Skandinavia, viser ferske tall.

- Vi føler oss maktesløse. Det skal mye til før mange av de som står bak ranene faktisk kan straffes, fordi mange av dem er så unge, sa Kåre Stølen, stasjonssjef ved Grønland politistasjon til Dagbladet på fredag.

Stølen mener barnevernet skulle hatt større makt til å hjelpe politiet med det forebyggende arbeidet. 

- Ifølge norsk lov er det veldig vanskelig å fengsle ungdom under 18 år. Kanskje barnevernet skulle låse dem inn en plass? Vi trenger hjelp fra dem, sier han.

Politisk rådgiver for ordfører Fabian Stang, Rune Dahl, viser til at foregår budsjettforhandlinger om dagen og ordfører kan ikke kommentere kritikk mot byrådets forslag og viser videre til byrådsleder Stian Berger Røsland.

Tuesday, November 19th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments