Forskningsskip er i ferd med å bli «spist opp» av Antarktis


Det utspiller seg et trekantdama i sørishavet, nærmere bestemt 1500 nautiske mil sør for den Australske øya Tasmania.

Det begynte selveste julaften, da det russiske forskningsskipet «Akademik Shokalskiy» ble sittende fast i tett pakkis.

Av de to isbryterne som nå er i området for å hjelpe det russiske forskningsskipet har det ene, det kinesiske redningsskipet «Xue Long» (Snødragen) tilsynelatende også kjørt seg fast i den tette marengsen.

Nå må den australske isbryteren «Aurora Australis», som egentlig skulle redde det russiske forskningsskipet, gjøre et forsøk på å redde den kinesiske redningsbåten, for at ikke hele operasjonen skal gå i vasken.

Ifølge The Guardian, som har en reporter på det fastfrosne skipet, er «Akademik Shokalskiy» i ferd med å bli «spist opp» av Antarktis.

Kamp mot klokka

Da skipet ble sittende fast var de bare rundt tre kilometer fra åpent hav. Siden da har snøstormer og sterk vind pakket skipet inn i en tykkere iskappe. Nå skal det være mellom 13 og 18 nautiske mil – 25-33 kilometer – ut til åpent hav.

Det er midtsommer på den sørlige halvkule, og i antarktis er det lyst hele døgnet. Sterk vinder og den tette og uberegnelige bevegelige ismassene gjør likevel redningsarbeidet vanskelig.

Selv om det er lenge igjen av den antarktiske «sommeren», må man sørge for å få skipet ut før isen vokser i tykkelse og utbredelse. Skulle man feile, vil skipet kunne fryse fast mer eller mindre permanent, eller bli knust av isen.

Den australske isbryteren som nå er den eneste aktive redningsbåten i området, er bygget for å kunne trenge igjennom halvannen meter tykk is – to meter hvis den har god fart. Også dette skipet har flere ganger måttet gi opp å nærme seg det russiske forskningskkipet fordi isen blir for tykk.

Amerikansk isbryter på vei

Forskere, mannskap og turister – i alt 74 personer er ombord i det russiske skipet som strandet julaften. De skal ha godt med forsyninger, og ingen skal være i umiddelbar fare.

Ombord i det kinesiske redningsskipet «Xue Long» skal det befinne seg 52 passasjerer og fire mannskaper

Planen var at et helikopter fra «Xue Long» skulle lande på isen ved siden av det russiske forskningsskipet, og derifra frakte grupper på 15 fra pakkisen til den andre redningsbåten, «Aurora Australis». Denne skulle igjen seile til den australske antarktiske basen på Casey, fire dagers seilas unna.

Men hvis den kinesiske redningsbåten også sitter fast, og ikke kommer seg ut i åpen sjø, vil hele redningsaksjonen bli avblåst.

En større og sterkere amerikansk isbryter er ti dager unna, ifølge BBCs reporter Andrew luck-Baker som er ombord på «Akademik Shokalskiy».

Godter seg

Akademik Shokalskiy seilte mot Antarktis som del av forskningsekspedisjonen The spirit of Mawson, oppkalt etter oppdageren Douglas Mawson antarktisekspedisjon fra 1911 til 1914.

Ifølge egen prosjektbeskrivelse, er et av målene ved ekspedisjonen å dokumentere hvordan menneskeskapt global oppvarming har påvirket det antarktiske klimaet.

Det er ikke til å unngå at en del klimaskeptikere godter seg over ironien i at ekspedisjonen som skulle bevise global oppvarming nå sitter fast i isen.

Tuesday, December 31st, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments