«Det er den første bilen jeg har kjørt, i hele mitt liv, som har gjort meg redd»

(Dagbladet): Filmstjerna Paul Walker omkom i en bilulykke forrige helg da han var passasjer i Roger Rodas Porsche Carrera GT 2005-modell. Sjåfør Rodas mistet kontrollen over bilen i en sving og kjørte ut av veien og inn i en lyktestolpe. Både Roger Rodas og Paul Walker ble drept i kollisjonen og den påfølgende brannen.

De to mennene var nære venner og Roda var Walkers økonomiske rådgiver.

Politiet har uttalt at fart trolig var en faktor i ulykka og at bilen sannsynligvis hadde en fart på 65-70 km/t da Rodas mistet kontroll over bilen i en sving.

I etterkant av dødsulykka har bilen Rodas og Walker kjørte fått mye oppmerksomhet. Spesielt Top Gears anmeldelse av Porsche Carrera GT fra 2008.

Porsche Carrera GT blir hyllet i programmet som en av de beste bilene Jeremy Clarkson noensinne har kjørt, men samtidig blir det gjentatte ganger advart mot at bilen er svært vanskelig å kjøre.

- Du må virkelig være forsiktig når du kjører fort, sier Clarkson når han nesten mister kontroll over bilen.

Se Top Gears anmeldelse av Porsche Carrera GT øverst i denne saken.

«The Stig» snurret og snurret

Videre sier Clarkson at «gjør du en feil, biter den hodet av deg», før han viser opptak av at den profesjonelle sjåføren «The Stig» setter seg i bilen for første gang, og snurrer og snurrer.

- Du får ingen hjelp av denne bilen. Sammenliknet med Mercedes SLR McLaren, som er i samme klasse, er denne mye mer fokusert. Dette er en «unplugged» superbil, sier Clarkson.

«The Stig» måtte trene en hel formiddag før han var klar til å prøvekjøre Porsche Carreraen på Top Gears bane. Da han var klar, satte han rekord, klart foran Mercedes SLR-en.

Porsches testsjåfør livredd

Men det er ikke bare Jeremy Clarkson og «The Stig» som har advart mot bilen før forrige helgs tragiske ulykke. Porsches legendariske testsjåfør, Walter Röhrl (66), benyttes fortsatt av bilmerket til å teste biler.

Röhrls utrolig raske rundetider på Nürburgring da Porsche Carrera GT kom ble viden kjent, men etter Paul Walkers dødsulykke har også hans uttalelse til australske Drive fra 2002 blitt trukket fram.

Bilen ble utsatt etter blant annet advarsler fra Röhrl og gjort noe «enklere» å kjøre.

- Det er den første bilen jeg har kjørt – i hele mitt liv – som har gjort meg redd. Jeg kom inn i depotet etter å ha kjørt den og jeg var helt hvit i ansiktet. Jeg sa umiddelbart til ingeniørene at vi må ha en knapp for ferskinger og en for profesjonelle, sa Röhrl, med henvisning til behovet for antispinn-kontroll.

- Skader og dreper folk

Tidligere eier av Paul Walkers Rodas Porsche Carrera GT, Indy Car-fører Graham Rahal, sa følgende om bilen til Autoweek.

- Bilen er «crazy». Et forsiktig anslag er at 70 av disse bilene er totalvraket, og de fortsetter å skade og drepe folk. Det er fortsatt min favorittbil i hele verden, men du og du hvor farlig den er. En nær venn av meg har en og jeg nekter å sitte på, sier Rahal til Autoweek.

Rahal sa videre at det faktisk var antispinn-kontroll installert i bilen, men at «antispinnen i den bilen kommer aldri til å gjøre noe som helst for å redde deg».

Roger Roda var en erfaren sjåfør og eier av mange superbiler.

PS! Filmlegenden James Dean omkom også i en bilulykke da han kjørte en Porsche, en 550 Spyder.

Friday, December 6th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments