Denne tanken kan være det perfekte våpenet for å skremme en hel storby


(Dagbladet) En lastebil lastet med radioaktivt, medisinsk materiale ble mandag stjålet i Mexico, meldte Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) i dag.

Lastebilen inneholder det farlige, radioaktive metallet kobolt-60, som brukes i kreftbehandling.

Det radioaktive materialet skulle fraktes fra sykehuset til et avfallslager i en 2,5 tonns Volkswagen Worker, da det ble stjålet fra en bensinstasjon i Tepoljaco i nærheten av Mexico by.

- Et perfekt våpen

Atomfysiker og daglig leder i Bellona, Nils Bøhmer har fulgt situasjonen i Mexico i dag. Han forteller at det bortkomne radioaktive materialet kan være svært skadelig.

- De kan være kraftige. Hvis man blander dette materialet med konvensjonelt sprengstoff og lager en såkalt skitten bombe, vil det kunne ha store skade.

- Den radioaktive strålingen vil være enormt kraftig og det vil også være store problemer med opprydning om noen skulle ty til dette. Det vil skape mye radioaktivitet som er vanskelig å fjerne, sier Bøhmer.

Kobolt-60 er vanlig å bruke i medisinsk behandling. Det er flere tilfeller hvor folk har kommet over materialet uten å være klar over det, og dødd av strålingen. Mexicos avdeling for atomsikkerhet har forsikret om at materialet var forsvarlig forseglet under frakten.

- Dette materialet er noe av det verste som kan komme på avveie, og det man frykter mest kan komme i terroristers hender. Det kan være et perfekt våpen, sier Bøhmer.

Amerikanske myndigeter har sagt at det ikke er noen indikasjoner på at materialet har blitt stjålet av noen med kriminelle hensikter, skriver NBC.

- Vet ikke hva de har

Både amerikanske og meksikanske myndigheter har i dag manet til ro rundt tyveriet. De understreker at det er godt mulig tyvene selv ikke vet hva de sitter på, og at hovedpenget var å stjele traileren.

Det satt i gang store aksjoner i Mexico for å finne traileren, og det er sendt ut en pressemelding for å advare om den potensielle faren.

Samtidig er det iverksatt massive sikkeherhetstiltak ved den amerikanske grensa. Grenseovergangene til USA er det blitt utstyrt med detektorer som skal oppdage radioaktivitet.

- Det er nok ekstra ille at det skjer i Mexico, der det foregår en voldsom krig mellom politiet og narkobander. De har også smuglerruter inn til USA, og frykten er at det kan smelle i en amerikansk storby, sier Bøhmer.

Ifølge Det internasjonale atomenergibyråets sikkerhetsbrosjyre, kan ondsinnet bruk av radioaktive materialer også forårsake sosiale, økonomiske og psykologisk frykt.

- Hvis man truer med et slikt våpen, kan det skape en redsel som kan lamme en hel by. Folk tør ikke gå på jobb og ting stopper opp. Derfor er bruken av radioaktive materialer sett på som noen av de verste terroristanslagene, sier Bøhmer.

Bøhmer sier det er urovekkende at man kan gå til anslag og stjele radioaktivt materiale.

Wednesday, December 4th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
July 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Recent Comments