Sentrifugalpumpe Speed ​​Limit

Radial pumper - en betegnelse som omfatter både sentrifugal kompressorer og sentrifugalpumper - har blitt brukt på motorer i mer enn et århundre, men de siste årene har de steget til prominence som den mest populære makt -huggorm gjennom tidene. Mens enkel og robust by design, sentrifugal kompressor og sentrifugal væske pumpe har begrensninger i form av produksjon og rpm potensial. Kompressor Basics
p Hvis du noen gang har ridd på at spinnende karneval ride som tvinger deg opp og mot en vegg, er du ganske kjent med effekten av sentrifugal press. En sentrifugalpumpe trekker luft inn gjennom sentrum av kompressoren hjulet, deretter spinner den utover mot et tilfelle rundt bladene. Air, blir det meste tom plass, presser ned til et mindre volum når den treffer veggen. Dette komprimert luft strømmer rundt saken og ut av stikkontakten.
Blade Grenser

En radial kompressor ultimate fartsgrensen vanligvis kommer i form av bladene. Kompressoren hjulet selv opplever også sentrifugalkraften som den spinner, effektivt forårsaker bladene på sine ekstremiteter "veier" mer enn de nærmere sentrum. På et tidspunkt, vil bladene blir så "tung", de vil rive rett ut av navet. Når hjulet mister et enkelt blad, går det raskt ut av balanse og sprekker - vel, eksploderer -. Kort tid etterpå
Seal Limits

gjennomsnittlig sentrifugalpumpe spinner veldig fort - oppover på 150.000 rpm for en typisk turbolader - og slike hastigheter skaper en enorm mengde friksjon i lagrene. Normalt lagrene vil være beskyttet av en pute av olje, holde dem ute av direkte kontakt med hverandre. Men på et tidspunkt, har kompressoren akselen kan passere gjennom en "tørr" forsegling som holder oljen i. Få turbo spinner raskt nok og tilstrekkelig lenge, og det vil smelte den indre overflate av tetningen.

Bearing Grenser

Lagrene er vanligvis ikke den første til å gå, først og fremst fordi smøring bidrar til å holde dem kjølig og adskilt. Lageret problemet en tendens til å følge segl svikt. Den ekstreme vakuum rundt kompressoren akselen vil suge oljen ut av turbo, sender den gjennom motoren og slippe oljetrykk på kompressor lagrene. Når det skjer, dine kompressor lagrene er ikke lenge til denne verden.
Design Grenser

Turbos og andre sentrifugal kompressorer er vanligvis ikke konstruert for å bare rev før de eksplodere. En veivaksel-drevet kompressor er lett å modulere, enten ved å endre fortanningen i kompressoren eller endre diameteren av kompressoren skivene. Eksos-drevet turboer er litt mer komplisert, men generelt ansette en av to metoder. Den første er å nøye tune eksos turbinen slik at den bare kan spinne så fort før du kjører ut av flyt volum, og den andre er å omdirigere avgasser rundt turbinhjulet ved hjelp av en wastegate.
Kompressor Surge

Mens det er ikke teknisk sett en "fartsgrense" ting, bølge i sentrifugalkompressor gjør bære noen spesielle hensyn. Surge skjer når kompressoren utgang linje trykket overstiger kompressoren evne til å legge energi. Når lufttrykket i systemet overvinner kompressoren, kompressoren hjulet i sporene sine og kan faktisk drives bakover for å frigjøre trykk. I bilindustrien, vil dette vanligvis skje når du løfter av gassen - og dermed lukke når gassen plater - for å skifte. Løsningen er å installere en trykkavlastende "Blowoff ventil" i inntaket tarmkanalen å frigjøre overflødig trykk før turboen kan gå inn i surge.
Flytende sentrifugalpumpe Grenser
< p> Flytende radial pumper - vann og servostyring pumper blir førsteklasses eksempler - kan lide av den samme typen som bærer svikt som luftpumper men ikke spinne nesten rask nok til å eksplodere. Den flytende pumpens fartsgrensen kommer i form av kavitasjon, noe som skjer når væsken ikke kan strømme inn bak bladet så fort som det går ut. Den raskt slippe press bak bladene forårsaker væsken til å fordampe og pop, la ut en liten sonisk boom. Dette er i praksis det samme som skjer når du kommer inn i servostyringen, og hvorfor pumper sutre når de er lite væske.

.from:https://www.bilindustrien.com/biler/Aftermarket/general-auto-upgrades/96817.html

Previous:
Next:

Generelle Auto Oppgraderinger