Ville drepe to andre sexdømte samme dag som medfange ble stukket i hjel

(Dagbladet): Den 56 år gamle norsk-polske mannen som har tilstått å ha drept en medfange i Ringerike fengsel lørdag 25. februar, skal samme dag ha forsøkt å drepe to andre fanger som også sonet for seksuelle overgrep – slik 56-åringen hadde oppfattet det.

Han sonet en dom på 17,5 års fengsel for drap på en vaktmester i Oslo.

- De to drapsforsøkene han nå er siktet for, skjedde i ganske umiddelbar sammenheng med drapet i avdelingens fellesareal, opplyser polititiadvokat Per Thomas Omholt i Sør-Øst politidistrikt til Dagbladet.

De to medfanger ble ikke fysisk skadd.

- Fengselsansatte på jobb grep inn og forhindret at det ikke skjedde noe mer alvorlig, sammen med andre omstendigheter, sier Omholt.

56-åringens forsvarer, advokat Oscar Ihlebæk, fortalte på en pressekonferanse tidligere tirsdag at hans klient innrømmer å ha drept medfangen - og at han i tillegg er siktet for to drapsforsøk.

På spørsmål om hva hans klient har sagt om motiv, svarte Ihlebæk:

- Avhørene går ut på å si noe om motivasjonen og forhistorie. Siktede har ikke lagt skjul at han over tid har opplevd det som vanskelig å forholde seg til overgrepsdømte, særlig de som har begått overgrep mot mindreårige barn.

Politiadvokat Omholt vil av hensyn til sikkerheten for de to som ble drept og fordi «det er Kriminalomsorgens bord», ikke si hva slags dommere de to medfangene sonet.

Men han «har registrert» forklaringene til siktedes forsvarer.

Det var klokka 13.14 lørdag 25. februar at drapsalarmen gikk i Ringerike fengsel.

Våpen fra fengselet

Omholt vil ikke bekrefte eller avkrefte om det var en kniv fra fengselets kjøkken eller en annen avdeling som ble brukt under drapet og drapsforsøkene, bare at det dreier seg om et stikkvåpen som ikke kom utenfra fengselets murer.

Mangeårig forsvarer for den drepte fangen, advokat John Arild Aasen, har sagt han er overrasket at hans klient var i fellesskap med dømte drapsmenn.

Nederst på rangstigen

Tidligere er det kjent at den drepte fortalte medfanger at han sonet for økonomisk kriminalitet.

Han skal ha følt seg truet etter at Aftenposten i fjor identifiserte alle de sju navnene han har brukt og dommene for overgrep mot barn.

- Det å være overgrepsdømt er helt klart et tabu i fengsel. Du er nederst på rangstigen. Øverst er bedragere og utøvere av økonomisk kriminalitet. Er du overgrepsdømt, kan du fort bli utsatt for trakassering og ofte vold av de andre, har Aasen, dreptes tidligere forsvarer, sagt til Dagbladet.

Strid om bemanning

Ringerike har 160 celler fordelt på flere avdelinger. Når fanger oppholder seg i avdelingenes fellesareal, skal det alltid være ansatte til stede.

Til VG sier leder i Kriminalomsorgens Yrkesforbund, Knut Are Svenkerud, at det var for få ansatte på jobb denne lørdagen, og at det har vært for lav bemanning over lang tid.

Assisterende regiondirektør i Kriminalomsorgen region sør, Erling Fæste, bekrefter at det var for få ansatte på jobb i fengslet totalt denne lørdagen.

- Men det var normal bemanning på den aktuelle boenheten den dagen, sier han til VG.

Politiadvokat Per Thomas Omholt opplyser til Dagbladet at om lag 40 ansatte og innsatte er avhørt i forbindelse med drapet og drapsforsøkene lørdag 25. februar.

- Av hensyn til etterforskningen kan vi ikke opplyse hvor mange av de 40 som var direkte øyenvitner til drapet og drapsforsøkene, sier politoadvokaten

Tuesday, March 7th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2021
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments