Ville avskaffe førstegangstjenesten og erstatte det med et yrkesforsvar – ble nedstemt

(Dagbladet): Fredag åpnet Venstres landsmøte i Ålesund med en offensiv Trine Skei Grande fra talerstolen.

Under landsmøtets første dag var verneplikt opp til debatt på hotellet Scandic Parken. I Venstres stortingsprogram står det at partiet mener at andelen ungdommer som avtjener verneplikt i hvert ungdomskull er for lavt, og ønsker at flere må innkalles til tjeneste.

Yrkesforsvar

Guri Melby og fire andre Venstre-politikere tok dissens på forslaget, og mener at det er problematisk å pålegge enkeltpersoner omfattende plikttjeneste.

- Derfor må førstegangstjenesten avskaffes og erstattes med et yrkesforsvar, heter det i andreutkastet til Venstres stortingsprogram.

Forslaget ble avvist med klart flertall under landsmøtet fredag kveld.

Abid Raja sa fra talerstolen at han mener det blir feil å avskaffe førstegangstjenesten.


LANDSMØTE: Trine Skei Grande under Venstres landsmøte i Ålesund. Guri Melby (t.v.) var en av fem Venstre-politikere som tok disens på et av forslagene i partiprogrammet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Vis mer

- I Norge har folket tegnet en kontrakt med staten, om at staten skal forsvare oss. For at staten skal klare det, har vi verneplikt. Den skal være lik for alle. Vi må stille oss følgende spørsmål: Skal noen være nødt til å sette sitt liv på spill, mens andre slipper? Skal de med flest ressurser bli forsvart av de som har minst? Jeg er overbevist om at allmenn verneplikt setter en større respekt det å tjenestegjøre for sitt land, sa Raja, som representerer Akershus Venstre.

- Ikke alle vil

Tobias Bashevkin, fra Norges Unge Venstre, sa klart fra foran forsamlingen at dissensforslaget ikke innebærer å fjerne verneplikten.

- Forsvaret går gjennom store endringer. Men skal de som jobber med dette kalle seg soldater, eller skal de ha det som profesjon? Jeg vil at et forsvar for framtida, sa Bashevkin og fortsatte:

- Jeg har god tro på å finne 8000 unge som kan gjennomføre en slags rekrutt og å jobbe i Forsvaret. Det er store byrder man setter på de som ikke vil. Det er faktisk enkelte som ikke passer inn, sa Bashevkin fra talerstolen i Ålesund.

Jan Erik Søndeland, fra Rogaland Venstre, mente at å basere forsvaret på et yrkesforsvar, er som å legge ned Heimvernet.

- Det er to helt grunnleggende faktorer som gjør dette til et dårlig forsvar: Vi er et land med få innbyggere, og vi har et stort territorium å forsvare. Hvor mange soldater trenges for å beskyte landet vårt? Å basere oss på et yrkesforsvar, er som å legge ned Heimvernet, sa Søndeland.

Oppvask

Som lyn fra klar himmel runget kritikken mot Venstre-leder Trine Skei Grande i Dagbladet i dag.

Venstres Abid Raja varslet oppvask på landsmøtet i helga etter partilederens kalde skulder mot Frp tidligere denne uka. Dette utspillet har Skei Grande nå trukket tilbake.

Raja har klokkeklar tro på at Venstre tjener på et samarbeid med Frp, og var dypt uenig med kursen partileder Trine Skei Grande legger for valget 2017.

- Jeg er veldig glad for at Trine sier det hun sier i VG nå. Det er tøft gjort av henne, sier Raja til Dagbladet.

Friday, March 31st, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments