- Vi syrere er sønderknust og slitne, men også fornøyd med at noen endelig angriper Assad

I natt angrep USA flybasen til Bashar al-Assad i Homs. Russerne og Bashar al-Assad raser, men blant innbyggerne i Idlib er stemningen en helt annen.

- Alle syrere er fornøyd med at noen endelig angriper Assad. Til og med syrerne som ikke ville ha militær intervensjon er det. I over seks år har den internasjonale verden holdt seg på sidelinja og sett krigsforbryteren Bashar al-Assad og hans folk drepe syriske sivile. Derfor er vi glade for at den nye amerikanske administrasjonen svarte raskt. Men det er ikke nok, sier Hanan al-Balkhe.

- Krigsforbryter må bort

Samtidig understreker hun at syrerne lurer veldig på hva som nå kommer til å skje videre. Siden det fredelige opprøret mot Bashar al-Assad startet våren 2011, har mer enn en halv million mennesker blitt drept, millioner av syrere er skadd og lemlestet for livet, i tillegg til at over halvparten av landets 22 millioner innbyggere er på flukt.

«Er det nå de endelig skal bli kvitt sin diktator?», håper mange syrere.


HAR HÅP: Hanan Al-Balkhe er syrer og offisiell representant for Den syriske nasjonalkoalisjonen (SNC) i Norge. Hun håper at Syria-krigen nå vil ta en ny vending, og at Bashar al-Assad vil bli straffet. Foto: Privat
Vis mer

Hanan al-Balkhe er en syrisk kvinne som bor i Norge og er offisiell representant for Den syriske nasjonalkoalisjon (SNC) i Norge, den største opposisjonsgruppa utenfor Syria. Hun er hele tida i kontakt med syrere i Idlib og verden forøvrig. Nå håper det antatte kjemiske angrepet i Khan Sheikhoun i Idlib gjør at Syria-konflikten tar en ny vending.


FORDØMMER ASSAD: Syriske innbyggere i Khan Sheikhoun demonstrerer mot Bashar al-Assad etter å ha overlevd det antatte kjemiske angrepet for to dager siden. Minst 86 personer ble drept, deriblant 30 barn. – I Khan Sheikhoun er de nå glade for at USA bomber Assad, sier Hanan Al-Balkhe, som har jevnlig kontakt med innbyggerne i byen. Foto: Omar Haj Kadour / Afp / Scanpix
Vis mer

- Russerne la som alltid ned veto da Syria ble behandlet i FNs sikkerhetsråd, men denne gangen tok amerikanerne ansvar ved å bombe en av Assads flybaser. Det er en positiv utvikling, men nå må USA få Assad fra makta. Det er påvist at han har begått krigsforbrytelser, og han må derfor straffes, sier Al-Balkhe.

Tro på forandring

For mens verdenssamfunnet har sittet på sidelinja og sett at den syriske krigen blir stadig mer blodig og brutal, har syrerne sjøl opplevd død og fordervelse på kroppen.


USA BOMBER: Dette bildet er hentet fra en video som viser Homs-flypassen etter det amerikanske angrepet. Foto: Syrian TV / Reuters / Scanpix
Vis mer

- Vi har en historie om gjeteren som hele tida går rundt og sier at ulven vil komme å drepe sauene, men som ikke gjør det. Amerikanerne har gjort det samme. Et kjemisk angrep var ifølge Obama den røde linja, men gjorde ikke noe når Assad-regimet drepte over tusen mennesker i Ghouta utenfor Damaskus i 2013, sier Al-Balkhe og fortsetter:

- Nå er det virkelig blitt forandring. Mindre enn 48 timer etter at Assad gasset Khan Sheikhoun, tok Trump beslutningen, og handlet.

Krigsforbryter-domstol


REAGERER: USAs FN-ambassadør Nikki Haley holder opp bilder av noen av ofrene for det som antas å være et kjemisk angrep i Khan Sheikhoun i Syria i FNs sikkerhetsråd. Det tok mindre enn to døgn før amerikanerne angrep Assad-regimets flybase i Homs. Foto: Timothy A. Clary / Afp / Scanpix 
Vis mer

Men hva kommer nå til å skje i dagene og ukene framover? Russerne har allerede varslet at de lover å hjelpe sin allierte i Syria, Assad-regimet. Samtidig er både Norge og en rekke andre vestlige land positive til at USA har reagert på det antatte kjemiske angrepet på uskyldige, sivile syrere.

- Nå håper vi at amerikanerne fortsetter å bombe militære syriske mål som tilhører Assad-regimet. Vi håper også at det internasjonale samfunnet tar ansvar for å sende dette kriminelle regimet til den internasjonale straffedomstolen. Assad-regimet har begått så mange forbrytelser, og han vil fortsette å gjøre det hvis det internasjonale samfunnet fortsetter å lukke øynene, sier Al-Balkhe.


MASSEGRAV: Onsdag morgen ble Khan Sheikhoun i Idlibprovinsen angrepet med det som antas å være kjemiske våpen. Minst 86 personer ble drept, og noen av dem begraves her, i en massegrav. Foto: Fadi Al-Halabi / Afp / Scanpix
Vis mer

Hun legger til: «Jeg håper dette er starten på slutten for Assad-regimet».

- Ikke overrasket

Mens en hel verden lot seg sjokkere over de grusomme bildene og videoene som kom ut fra Khan Sheikhoun denne uka, var det mange syrere som ikke ble særlig overrasket.

- Dette kom ikke som et sjokk på oss. Assad har brukt klorgass sju ganger etter Ghouta-angrepet i 2013, i tillegg til at han og regimet bomber befolkningen sin hver eneste dag, sier Al-Balkhe.


NYE ANGREP: Mens verden var opptatt av angrepet i Khan Sheikhoun, leter folk etter overlevende etter at syriske fly angrep opprørskontrollerte Saqba, i Øst-Ghouta samme dag. Foto: Amer Almohibany / Afp / Scanpix 
Vis mer

Krever etterforskning og flyforbudsone

Som representant for SNC i Norge, er Al-Balkhe nå aktiv for å få i gang etterforskning av angrepet. Organisasjonen har allerede vært i kontakt med OPCW, som vant fredsprisen for kampen mot nettopp kjemiske våpen. Nå krever SNC at OPCW iverksetter en uavhengig granskning av angrepet.

- Vi krever at Bashar al-Assad skal til krigsforbrytelsesdomstolen i Haag. I tillegg ønsker vi en flyforbud-sone over Syria sånn at Assad og russerne ikke dreper flere syrere. Dette burde ha skjedd etter gassangrepet i 2013, sier Al-Balkhe.


MINNER DE DØDE: Syriske innbyggere i Khan Sheikhoun hedrer de minst 86 personene, inkludert 30 barn, som ble drept i det som antas å være et kjemisk angrep onsdag denne uka. Hundrevis er sendt på sykehus. Foto: Omar Haj Kadour / Afp / Scanpix
Vis mer
Sunday, April 9th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments