Vi har testet Oslos nye gatematmarked Vippa

(Dagbladet): En ny mathall, fylt med smaker fra alle verdenshjørner. Og det ytterst på bryggekanten med utsikt over Oslofjorden, noen steinkast fra sentrum av byen.

Et sted for noe godt i glasset og på tallerkenen mens båtene glir forbi.


GATEMAT: Vippa er Oslos nye mathall ytterst på Vippetangen. 
Vis mer

Oslo har fått sitt svar på Copenhagen Street Food, publikumsmagneten på Papirøen i utkanten av København.

Åpnet i påsken

Nyheten om Vippa, Oslos nye attraksjon ytterst på Vippetangen, slapp ut i fjor høst.


INITIATIVTAKER: Heidi Bjerkan er en av ildsjelene bak det nye matprosjektet.
Vis mer

Siden har mange gledet seg, både til Vippa og alle de andre spennende matnyhetene i hovedstaden dette året.

I februar var vi med da Heidi Bjerkan (tidligere kjøkkensjef på Slottet og kvinnen bak suksessrestauranten Credo i Trondheim) og de andre initiativtakerne presenterte prosjektet for mulige leietakere av matbodene.

Takservering

I påsken åpnet de første bodene i den røffe hallen som tidigere har vært sukkerlager.

Ni boder har foreløpig åpnet. Det kommer flere. Vippa skal etterhvert også få servering på taket, og egen takhage, der de skal dyrke mat i matjord på komposterte matrester.


LAVTERSKEL: Det er enkelt innredet og mange langbord har plass til store vennegjenger. Og her kan alle finne noe de har lyst på. 
Vis mer

Med unntak av Raketten pølsebod, er det eksotiske smaker som dominerer. Her får du alt fra chili con carne, dumpling og phò (vietnamesisk suppe) til nudler, bibimbap (koreansk risrett) og pizza.

Det er én felles bar som selger drikke, med og uten alkohol. Det eneste som mangler er noe søtt å lukke magen med.

Godt og ærlig

Smakene er kanskje eksotiske, men mye av råvarene og mye som selges har en klar norsk eller lokal identitet. Det er Tøyen-Cola, Epleslang-juice og lokale råvarer.


WOK: Tunco serverer reiseinspirert mat. 
Vis mer

Maten serveres stort sett i rause porsjoner. Som gatemat generelt er det ikke alltid sexy, men det er godt. Og ærlig.

De som lager gatemat kan ofte bare én ting, men det gjør de til gjengjeld også skikkelig bra.

Det geniale med et sted som dette er også at her kan alle finne noe å spise fra det kjøkkenet de vil ha, og likevel sitte sammen.

Vi tok temperaturen på nykomlingen. Her er vår dom over maten.

Raketten


PØLSER: Tromsø-pølseboden Raketten har fått en utpost i Oslo. 
Vis mer

Det er mye eksotisk gatemat på Vippa, men de har også fått plass til en norsk favoritt: Pølser. Raketten er en Oslo-utpost av en populær pølsebod i Tromsø. De har tre typer pølser; røkt reinsdyr og biff, svin og vegetar, som kan serveres som currywürst eller i brød med topping.

Vi spiste på anbefaling biff & reindsyr a la currywürst til 88 kroner.

Dette hørtes veldig spennende ut, men dessverre skuffet hovedattraksjonen, det vil si pølsen, på smak. Currywürstsausen fikk de imidlertid veldig bra til, så neste gang prøver vi svin. Biff og reinsdyrpølsa ville vi ikke kjøpt igjen.

Mamma pizza


MAMMA MIA! Pizza i ulike utgaver. 
Vis mer

Mamma pizza drives av en italiener som har vært i Norge i 1,5 år, serverer ulike varianter av pizza; fra klassisk italiensk pizza til større stykker med tykk bunn. Bestselgeren er store stykker av ragù-typen, en tjukk langpannepizza med bolognaise-saus, noe som passer bra, da innehaveren er fra Bologna.

Vi spiste et stykke pizza ragù til 60 kroner.

Den ser litt ut som en hjemmelaget versjon av 7-11-pizza, og er ikke det vi hadde forventet oss av en italiener? Bunnen er luftig og god, men det er litt i overkant mye av den. Heldigvis er sausen god!

Hot Hot Harmonica


CHILI CON CARNE: Grei skuring, men synes at sausen kunne vært bedre balansert.
Vis mer

Hot Hot Harmonica er hjertebarnet til en matglad brite som har bodd i Norge i fem år, og har hatt stor suksess med å servere chili con carne på Restaurant day.

Her får du kun chili, men du kan velge mellom ris eller nachos, og et herlig arsenal av sauser og salsaer.

Vi spiste chili con carne med ris og nachos, toppet med ost, gresk yoghurt, hakket løk og aprikos og mangosalsa til 100 kroner.

Kokken er ikke spesielt begeistret for norsk rømme og bruker i stedet for gresk yoghurt med lime.

Kjøttet er veldig godt, og det sparker av chilien, men selve gryta virker utvannet. Det blir litt tynt. Det er litt ubalansert, men mangler sødme, vi skulle gjerne hatt litt sødme, for eksempel sjokolade i chilien.

Duck it!


DUCK IT! Direkte fra Papirøen i København.  
Vis mer

Duck it! er en norsk versjon av en dansk matbod på danske streetfoodmarkedet på Papirøen. Christian Witt som driver Duck it! falt pladask for det danske matmarkedet og Duck it! Sammen med Wilhelm Larsen tok han konseptet til Vippa.

Her får du ulike retter med pulled duck, og pommes frites.

Slik lager du pulled pork på tre måter.

Vi spiste pulled duck burger med salat, dijonnaise, og ost til 105 kroner.

Andekjøttet er veldig velsmakende og godt, men drukner dessverre litt i osten og sennepsmajonesen. Du kan også få et utvalg srirachasauser til, men vi anbefaler å holde igjen.

Lar de kjøttet skinne enda mer neste gang, så lukter vi på femmeren.

Bowls by Trio


BOLLEMAT: Friskt og godt fra Bowls by Trio. 
Vis mer

Denne matboden drives av Trio, som også har restaurant på Skøyen, og akkurat nå en pop-up på Nedre Løkka Cocktail bar, og den gjør som den heter, selger bollemat: sushi, acai, umami og den koreanske retten bibimbap.

Vi spiste Sushi Bowl til 75 kroner, som hadde gode terninger av laks, avokado, ris, vårløk, ingefær, noristrimler, soyamarinerte tapiocaperler og sesamfrø. Ulike sauser kan fås til, men retten er fint sammensatt og kan spises som den er.

Enkelt, friskt og godt.

Aleppo Bahebek


EN SMAK AV MIDTØSTEN: Velkjente smaker fra denne syriske matboden. 
Vis mer

Aleppo Bahebek ble startet av en ildsjel som opprinnelig drev med bosetting og integrering av asylsøkere. Kjøkkenet drives av den syriske kokken Mahmoud Musatat, som lager mat slik han laget den i Aleppo.

Her får du klassisk mat fra Midtøsten, shawarma, falafel, tabbouleh, i ulike kombinasjoner og porsjoner.

Vi spiste en liten shawarma på fat til 120 kroner. Det var tynnbrød med litt kylling, servert på tallerken med masse kylling, oppskåret isbergsalat, tomat, agurk, sylteagurk, yoghurt og sterk tomat- og chilisaus.

Det er enkelt, men mye gode smaker og saftig kjøtt.

Tunco


WOK: Rettene fra Tunco beviser at nudler ikke trenger å være et skjellsord. 
Vis mer

Reiseinspirert mat i wokformat fra Thailand og Vietnam. Tunco er også en restaurant på St. Hanshaugen, der de har en litt bredere meny, blant annet mat fra El Salvador. Drives av fire ikke-kokker som alle er veldig glad i mat.

Det er tre wokretter på menyen.

Vi spiste Koh Thao, en thailandsk wok til 119 kroner, en raus porsjon stekte nudler med kylling, servert i klassisk takeawaybeger.

Grønnsakene (rødløk, gulrot, brokkoli og kinakål – disse vil variere med sesong) er gode og sprø, toppingen med peanøtter og koriander er raus og gir fin tekstur. Retten sparker litt, dette er den sterkeste de har, men det er ikke avskrekkende sterkt. Det er også fin balanse mellom nudler, grønnsaker og kjøtt, blir ikke for mye av hverken det ene eller det andre.

Bonus: For hvert måltid du spiser her, får et barn i Kenya mat på skolen.

Lisa’s


LISA’S: Vietnamesisk vegetarmat med futt!
Vis mer

Lisa’s serverer vietnamesisk vegetarmat, og er en utpost av en restaurant på Furuset. Antallet retter varierer litt, da vi besøkte Vippa dagtid fredag, kunne vi velge mellom en nudelsuppe og sprøstekte vårruller. Andre retter på repertoiret er phò og banh mi.

Vi spiste hù tien chay, en nudelsuppe som skal være beslektet med den kanskje mer kjente phò, til 100 kroner.

Den er kanskje ikke lettere å uttale en phò, men dette var minst like godt! Suppa er frisk og lett, med velbalanserte smaker. De små suppebollene har nudler, selleri, bønnespirer, tofu, sopp, friske urter og chili – og du kan selv styre hvor sterk den blir. Vi prøvde både sterk og medium, og den sterke var skikkelig sterk!

Kinabolle


DUMPLINGS: Kinabolle serverer to typer stekte dumplings. 
Vis mer

Kinabolle drives av Cuiming Pang, tidligere forsker og foreleser i kinesisk samfunn på UiO; som lenge hadde lekt med tanken om å åpne en dumplingrestaurant med autentiske, kinesiske dumplings i Oslo.

Med på laget har hun fått en nytilflyttet kinesisk kokk, og foreløpig serverer de to typer stekte dumplings, med svinekjøtt og spinat.

Vi spiste en porsjon med både svin og spinat, fem stykker, til 100 kroner.

Det er sprøtt, det er mykt, det er saftig, og mildt svinekjøtt og aromatisk spinat snakker godt med den sterke dippen. Dette er bra håndverk, og du kan smake at det er mat laget med kjærlighet.

Les også:

Lag verdens beste gatemat selv, med oppskrifter fra Stian Floer og Jan Robin Ektvedt

Hawaiiansk gatemat, Poke – retten du kommer til å lage igjen og igjen

I Bangkok er ikke gatemat en trend, det er en stolt tradisjon – men nå skal de flotte gatematmarkedene legges ned.

Saturday, April 22nd, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments