Trump har avlagt ed

WASHINGTON D.C. / OSLO (Dagbladet):I 17-tida norsk tid har avtroppende president Barack Obama og Trump ankommet Capitol, der innsettelsen foregår. Familiene deres er også på plass.

Klokka 17.53, litt forsinket etter programmet, avla visepresident Mike Pence ed.

Så, klokka 17.59, avla Donald Trump ed som USAs 45. president.


AVLEGGER ED: Donald Trump avlegger ed som USAs 45. president, under veiledning fra høyesterettsjustitiarius John Roberts.  Foto: Timothy A. Clary / AFP / NTB Scanpix
Vis mer

- Gud hjelpe meg (So help me God), avsluttet 70-åringen eden – som så mange presidenter før ham.

Trump er iført et signalrødt slips – som er knyttet vel langt.

- Beskjedent oppmøte

Til stede er mesteparten av USAs maktelite, så vel som tusener av tilskuere. Idrettsmannen Matthew Pinsent bemerker imidlertid på Twitter at publikumsoppmøtet er beskjedent i forhold til Obamas innsettelse for åtte år siden.

Klokka 17.33 var seremonien i gang. Den ble innledet av senator Roy Blunt.

Også Hillary og Bill Clinton har ankommet seremonien. Klokka 17.17 ankom Michelle Obama og Jill Biden, den avtroppende visepresidentens kone. De fikk en heller dempet applaus fra forsamlingen.

I tillegg til Barack Obama er også de tidligere presidentene George W. Bush og Jimmy Carter til stede.

- Endelig

Tera Sukman fra Branson i Missouri har kommet til Washington D.C. for å se Trump bli tatt i ed som USAs 45. president.

- Endelig er vi her. Jeg har jobbet for dette i åtte år, først gjennom Tea Party-bevegelsen. Vi trenger forandring, og Trump vil bli en fantastisk president, sier Sukman til Dagbladet.

Hun mener Trump kan sørge for forandringene USA trenger.


TILHENGER: Tera Sukman fra Missouri har reist langt for å få med seg innsettelsen. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
Vis mer

- America first! Trump har sagt at vi vil vinne så mye igjen at vi vil gå lei av å vinne. Men jeg går aldri lei av å vinne, sier Sukman og ler.

Opptøyer

Det har vært delvis kaotiske tilstander i Washingtons gater timer før Donald J. Trumps innsettelse som USAs president.

BBCs reporter på stedet melder om maskerte demonstranter. Demonstrantene skal ha knust både butikk- og bilvinduer, og ble jaget av gårde av politiet.

Sikkerhetsvakter har sperret av en av gatene i sentrum, etter en protest i regi av borgerrettsgruppa Black Lives Matter.

Det skal være et titall ulike anti-Trump-grupper på stedet. En av gruppene skal ha forsøkt å sperre av sikkerhetsområdet, slik at Trump-tilhengere ikke kommer seg inn på publikumsområdet, ifølge BBC.

Saken oppdateres.

Friday, January 20th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments