Stjernenes uenighet. Den nye gullplanen kan koste Bjørgen dyrt: – Det nærmer seg slutten

LAHTI (Dagbladet): Marit Bjørgen, som gikk få renn før jul og sto over Tour de Ski, er i en helt egen klasse når det gjelder som mest i Lahti-VM. Charlotte Kalla, som gikk få renn før jul og var langt unna formen i Tour de Ski, er VMs nest beste kvinne.

- Jeg er flink til å se fram mot VM og ikke stresse med å finne formen for tidlig. Marit og Astrid er også veldig flinke til å få ut det beste i mesterskap, sier Kalla til Dagbladet.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som gikk få renn før jul og som sto over Tour de Ski, var nærmest VMs to største kvinnelige skistjerner i dag og tok VM-bronsen. Anna Haag, som sto over Tour de Ski, noterte seg også for sesongbeste med dagens 5. plass.

Av de beste i Tour de Ski skuffet gullkandidat Krista Pärmäkoski stort på 7. plass. Heidi Weng ble nr. 4, Ingvild Flugstad Østberg nr. 8, mens Stina Nilsson endte på 12. plass. Ingen av dem presterte på nivået som de gjorde tidligere i sesongen.

Vil ikke gå Tour de Ski igjen

Da blir problemstillingen: Er det verre å lykkes i mesterskap om man satser på og er i bra slag under Tour de Ski?

Ja, svarer den suveren VM-dronninga Marit Bjørgen på Dagbladets spørsmål.

- Hvor viktig er det for VM-suksessen din at du sto over Tour de Ski?

- Det betyr mye for meg å holde meg til planen min. Det er det jeg har lyktes med i årene før. Jeg prøvde å gå Tour de Ski før VM i Falun, men da var jeg ikke på mitt beste i VM. Så jeg veldig klar på at jeg ikke skulle gå Tour de Ski denne sesongen, sier Bjørgen til Dagbladet.

- Det nærmer seg slutten

2015 er et godt eksempel. Marit Bjørgen var i superslag under Tour de Ski og vant suverent 1.39 minutter foran Therese Johaug. I VM i Falun noen måneder senere underpresterte imidlertid Bjørgen, som «bare» tok gull på sprinten og stafetten. På distanserennene fikk hun kun med seg en bronse.

- Betyr det at du ikke skal gå Tour de Ski neste sesong?

- Det kan nok lukte sånn, ja, svarer Rognes-jenta.

- Skal du noen gang gå Tour de Ski igjen?

- Det er et godt spørsmål, sier hun og smiler lurt.

- Takk. Har du et godt svar?

- Nei, jeg har ikke det. Det begynner å nærme seg slutten. Vi får se, sier Bjørgen.

Jacobsen ikke helt enig

Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som slo til med en svært gledelig VM-bronse i dag, viste nok en gang hvor dyktig hun er til å toppe formen. Ti år etter at hun ble verdensmester i Sapporo, tok hun steget opp på pallen for første gang denne sesongen. Selvfølgelig skjedde det da det gjaldt som mest – i VM.

Hun er bare delvis enig med Bjørgens Tour de Ski-budskap.

- Det viktigste er å legge en rennplan etter hvordan man føler seg. Charlotte gikk mye av Tour de Ski, selv om hun i utgangspunktet ikke skulle gjøre det. Det sentrale er å justere planene etter hvordan man føler seg, sier Jacobsen til Dagbladet.

- De som er flinkest, er de som klarer å tilpasse seg etter tilstanden og ikke bare følger planen som de la for fire-fem måneder siden, mener Heming-jenta.

Colognas støtte til teorien

Det finnes også eksempler på utøvere som har vært i meget bra form i både Tour de Ski og VM, som Therese Johaug og Petter Northug ved flere tilfeller. De individuelle forskjellene er merkbare. Bjørgen er klar på at hun ikke tror hun vil få ut sitt potensial i mesterskap om hun deltar i Tour de Ski.

Historien viser også at Tour de Ski-vinnere som Dario Cologna og Justyna Kowalczyk ikke har levert like bra i mesterskap. Cologna vant sitt første mesterskapsgull da han var skadet i forsesongen og ufrivillig sto over Tour de Ski. Det angret han ikke på da han sto igjen med to OL-gull i Sotsji.

- Det er en utfordring å være på topp begge steder. Tour de Ski koster mye krefter og bryter deg ned, sa Cologna til Dagbladet i sommer.

Tapte inntekter

Samtidig kan det koste enorme beløp i tapte inntekter om Bjørgen ikke deltar i Tour de Ski. Vinnerens totalgevinst er ikke langt unna en million norsk kroner. Det er imidlertid ikke noe Bjørgen bryr seg om. For henne hander det om å prestere i mesterskap.

I Lahti har hun to VM-gull allerede. På kvinnestafetten og tremila tror så godt som alle at 36-åringens gullfangst vil dobles til fire gullmedaljer.

- Det er vanskelig å si om jeg er bedre enn jeg noen gang har vært, men jeg føler meg veldig bra og koser meg på ski. Jeg gleder meg til å gå flere skirenn her i Lahti, sier Bjørgen til Dagbladet.

- Det er stort å ta gull, og det er veldig moro å få med seg Astrid opp på pallen. Det fortjener hun.

Fikk drømmen oppfylt

Heming-jenta ble rørt til tårer på Bjørgens vegne på lørdag. Da la Dagbladet fram scenariet for henne om hvordan det vil oppleves å være på pallen sammen, svarte hun:

- Det hadde vært en drøm, sa Jacobsen da.

I dag ble drømmen oppfylt.

- Jeg er litt overrasket, men jeg vet at er god til å toppe formen. Men det er første gang på pallen i år. Jeg er flink til å holde roen når det gjelder. Jeg har funnet en slags metodikk som jeg bruker i treningsarbeidet inn mot mesterskap som jeg har veldig tro på. Og kanskje er det troa som er det viktigste, sier hun til Dagbladet.

- Jeg var usikker på hvilken form jeg hadde. Jeg har vært med i så mange år at det ikke er viktig å være med for å lære. Det ville vært feil å ta opp en plass fra yngre løpere hvis jeg ikke var i toppslag. Men nå traff jeg heldigvis med formen.

Tuesday, February 28th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments