Sølv til Norge i kokke-VM

Sølvet gikk til Norge, mens Island sikret seg bronseplassen i kokke-VM. Gullet gikk i år til USA.

Bocuse d’Or regnes som verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse.

- Jeg unner alle å vinne denne konkurransen, sa Christopher Davidsen til Dagbladet noen timer før vinneren ble kåret. Han er imponert over nivået.


MYE PÅ SPILL: Fat på fat er defilert i Lyonde siste to dagene. 24 land har i to dager kjempet om gunsten til 24 dommere og 4 æresdommere, blant dem norske Ørjan Johannessen som tok gull i kokke-VM for to år siden. Foto: LINDA WIKEN
Vis mer

Sølvet er også kjærkomment. En plass på pallen har vært hovedmålet. Å slå både danskene og svenskene, kjent for sitt høye gastronomiske nivå, er en bragd.

«Professor» Davidsen

Samtidig unnet han seg selv å vinne. Siden han vant den nasjonale finalen for to år siden og fikk sølv i europamesterskapet i fjor har læringskurven vært bratt.

- Jeg føler at jeg har fått en ny utdannelse.Jeg føler meg som en professor. Så mye har jeg lært. Kanskje jeg skulle begynne å kalle meg professor Davidsen, fleiper han på telefon fra Lyon.

Alt gikk på skinner


KOKKEKUNST: Komposisjonen “vinterhage” med røkte jordskokker og hardangereple Foto: FREDRIK RINGE
Vis mer

Det norske laget kunne ikke gjort det bedre, mener laget selv.

- Vi gjorde ingen feil. Vi klarte å bygge fire hummerhaler sammen til en lang hale, noe som er teknisk krevende. Alle smakene satt som de skulle, og selve menyen kunne ikke vært annerledes. Jeg ville ikke byttet ut noen av ingrediensene, sier Davidsen.


DET ALLER VANSKELIGSTE: For å hedre Bocuse, slik konkurransen var før, satset det norske laget på håndverk.Det aller mest krevende var å montere fire hummerhaler sammen til det som framstår som en lang hale. Foto: FREDRIK RINGE
Vis mer

Norge i teten historisk

Eyvind Hellstrøm er blant dem som har heiet på Christopher, fra han vant «Årets kokk» i Oslo i 2015 og fram til finalen i Lyon. I år kjempet 24 kokker om Bocuse d’Or-tittelen.

Norge lå fram til årets finale ett poeng bak Frankrike på listen over beste nasjoner opp gjennom årene.

Med Ørjan Johannessens seier for to år siden, hadde Norge ni poeng (fem gull, to sølv og to bronse), mens vertsnasjonen Frankrike hadde ti poeng. Johannessen sikret gullet for femte gang for Norge.

Grunnleggeren av konkrransen, 91 år gamle Paul Bocuse, har skrantende helse og kunne ikke være tilstede.

- Denne konkurransen kunne ikke vært holdt uten Paul Bocuse, la oss hedre ham, sa Bent Stiansen fra scenen i Lyon før publikum jublet slik at den aldrende mesterkokken kunne høre det gjennom Tv-ruta.

Fornyelse

I Bocuse d’Or er to ting fremtredende for tiden; nye land fosser fram på den kulinariske scenen og kjøttfrie alternativer vinner terreng.

I likhet med mange nordiske restauranter og norske Hurtigruten, har Bocuse d’Or kastet seg på veganbølgen.

Årets tallerkenrett fra kandidatene skulle være hundre prosent vegansk, og samtidig vise nasjonal identitet. Mens for eksempel ungarerne brukte viltvoksende hvitløk, selleri og tokaij-vin i sin rett, serverte det norske laget en komposisjon med blant annet nepe, jordskokk, skorsonerrot og kjerne av overvintret purre, det siste mat som ofte kastes.


TOPPTRENT: Christopher Davidsen (t.v.) og hans team har øvd 4000 timer før årets kokke-VM. Her er han og assistenten i gang med hummeren i Lyon. Til høyre coach Gunnar Hvarnes. Foto: FREDRIK RINGE 
Vis mer

- Vi er stolte av å ha funnet en måte å behandle purren på som gjør den crispy og utrolig smaksrik. Purreløken kan være jokeren for oss, sa coach Hvarnes til Dagbladet før konkurransen.

Ungarn og Finland

Mange landet jobber målbevisst med sine kokketalenter.

Tidligere verdensmester i kokkekunst, danske Rasmus Kofoed, er blant dem som har coachet det ungarske teamet.

Ungarn har noen av Europas rimeligste michelinrestauranter - og gikk av med seier på hjemmebane da europamesterskapet gikk avstabelen i Budapest i fjor.

Fjorårets Europamester, Tamás Széll fra Ungarn var i år storfavoritt, sammen med Norge som i fjor ble nummer to i EM.

Finland, Frankrike, Estland, Belgia, Island, Japan og USA var også blant favorittene. Frankrike fikk prisen for beste tallerkenrett og best commis/assistent, den unge kokken Benjamin Vakanas. Island kapret tredjeplassen.

Få kvinner

Konkurransens to eneste kvinnelige kokker, begge fra Latin-Amerika, ble på forhånd viet liten oppmerksomhet.

Da de tidligere gullvinnerne i konkrransen ble hedret på scenen i Lyon i kveld, var mannsdominansen påfallende. Behovet for kvinner i konkurransen er stort.

Tøff oppvekst

Norges kandidat kommer fra Rogaland, hvor han vokste opp hos fosterforeldre. Han har vært åpen på at hans biologiske mor hadde rusproblemer.

Da moren døde i fjor høst, bare 52 år, gammel, forsterket det Davidsens ønske om en seier i Lyon.


STERK NORSK INNSATS: Historisk er Norge nest beste nasjon i Bocuse d’Or. Fram til årets konkurranse lå Norge ett poeng bak vertsnasjonen Frankrike. Tabell: BOCUSE D’OR NORGE
Vis mer

Det norske laget har både øvd i lavlandet på et gårdshotell utenfor Sandnes, hvor de hadde et alvorlig kjøkkenuhell, og drevet «høydetrening», på hotellet til stjernekokken Regis Marcon i fjellene utenfor Lyon. Menyen var gjennomkjørt 18-20 ganger og prøvesmakt av en Norges beste kokker før konkurransen.

- Knapt en kokk har lagt større arbeidsinnsats i forberedelsene enn Christopher. Nå handler det bare om hvor gode de andre er. Det får gå som det går, sa coach Gunnar Hvarnes før konkurransen.

Være pappa

Nå bærer det hjem til Trondheim for Davidsen, der han skal være ekstra mye sammen med kona Siri Hansen og døtrene Amalie (12) og Hedda (5). I mange måneder har han bodd utenfor Sandnes for å forberede konkurransen. Han vurderer verken å flytte utenlands eller til Oslo.

- Familien betyr alt. Og kanskje blir det en ny restaurant i Trondheim, sier han.

Les også:

Ukjent drama før kokke-VM i Lyon

Gift med årets kokk: Må nok skifte navn til Davidsen etter dette

Lå søvnløs på grunn av fisken


MYE PÅ SPILL: Fat på fat er defilert i Lyonde siste to dagene. 24 land har i to dager kjempet om gunsten til 24 dommere og 4 æresdommere, blant dem norske Ørjan Johannessen som tok gull i kokke-VM for to år siden. Foto: LINDA WIKEN
Vis mer
Wednesday, January 25th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments