Slik unngår du å dra med deg veggedyr og kakerlakker hjem fra ferie

(Dagbladet): Med økt reisevirksomhet til både kjente og ukjente områder øker også risikoen for at du ufrivillig tar med deg insekter og småkryp som vi helst ikke vil ha her.

Noen av dem er ufarlige, og de går en snarlig død i møte fordi det norske klimaet ikke passer for insektene. Men andre kan skape store og meget kostbare problemer, både for huset ditt og for helsa. Dette gjelder for eksempel veggedyr og kakerlakker som er blitt et stadig økende problem i Norge.

Les også: Tilbyr opptil 89 000 kroner dersom du blir offer for flyets overbooking

Mange insekter er ikke levedyktige ute i den norske naturen, men fordi vi tar dem med inn i boligen finner de leveforhold som gjør at de er vanskelig å bli kvitt.

Det virkelig store problemet er antall veggedyrinvasjoner som har eksplodert de siste tiårene.

Reiseøkning skaper problemer

I 2007 ble det utført under 500 bekjempelser av veggedyr i Norge. I 2015 var tallet økt til tett på 2500.

- Det skyldes trolig både økt reisevirksomhet og at veggedyrene er blitt mer resistente mot insektsmidler, sier forsker ved avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet, Bjørn Arne Rukke.

Les også: Nå kan du handle tax free-varene dine på nett

- Jeg sjekker alltid et hotellrom ved ankomst. Jeg tar frem mobiltelefonen og bruker lommelykta til å lyse opp under senga, i nærheten av sprekker og hjørner og under tekstilkanter. Jeg ser etter små svarte flekker som kan være avføring fra veggedyr. Dersom det er mye veggedyr så er det karakteristiske flekker som er synlig, i alle fall på lyst treverk. Selve veggedyrene kan være vanskelig å se, forteller Bjørn Arne Rukke.


UØNSKET GJEST: Veggedyr er svært uønsket – og vanskelig å bli kvitt. Slike spor skal du lete etter i og under senga. Foto: Folkehelseinstituttet
Vis mer

Det er smart å holde kofferten mest mulig lukket også på hotellrommet. Da hindrer du insekter å komme seg inn blant klærne dine. Du bør også oppbevare kofferten langt unna senga. Ha den gjerne på badet der risikoen for å finne veggedyr er lav.

- Etter hjemkomsten er det varmebehandling – gjerne i badstu – eller kuldebehandling i fryseren som teller. (Se tips nederst i artikkelen).

Les også: Skal du ha nytt pass i år? Da må du ikke gjøre denne feilen

Wednesday, April 19th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments