Se Hellstrøm lage luksus av farsedeig

Vi har sett Hellstrøm lage ribbe. Og vi har sett han lage suppe.

I kveldens utgave av «Hellstrøms kjøkken» på TV3 lagde han den svenske klassikeren «wallenbergare».

For alle som ikke er kjent med retten kan vi røpe at den opprinnelig lages av kalvekjøtt. Men, de gode nyhetene er at den også kan lages av karbonadedeig. Ja, til nød kjøttdeig.

Wallenbergare er oppkalt den styrtrike, svenske familien Wallenberg. Familien går for å være den mest innflytelsesrike i landet og kontrollerer store deler av svensk økonomi. Ja, og kjøttboller.

Myten om wallenbergare

Skjønt, kjøttboller? Vel, det er enklere å skjønne hva en wallenbergare er om man kjenner detaljene i historien. Eller myten, rettere sagt. Og den handler om at noen i Wallenberg-familien hadde vært på kontinentet.

Historien om hvordan de kom til handler om at noen i Wallenberg-familien hadde vært på kontinentet og stiftet bekjentskap med den mousselin-teknikken. Det er altså en teknikk hvor pisket fløte blandes i en farse, og at du dermed får en mousse.

Det er vanlig å bruke det i hollandaise, slik at den blir mer, ja, kremete. Hvor populær denne teknikken er går i bølger.

Wallenbergerne hadde uansett fått dette med seg. Og da de setter seg ned på restaurant Bacchi Wapen i Gamla Stan i Stockholm tar de en prat med sjefskokken Julius “Svinet” Jansson. Straks etterpå er Jansson i gang med å piske krem og eggeplommer som han vender inn i kvernet kalvekjøtt. Før de stekes skal de vendes i brødkrumme for å få lys og fin skorpe.

Flere varianter

Hele opptrinnet, og oppskriften, ville druknet og forsvunnet om det ikke var for at en viss Tore Wretman jobbet på kjøkkenet. Han ble senere en legende i det svenske matmiljøet. Det var visstnok han som kom med navnet wallenbergare.

At det skal lages av kalvekjøtt er slett ikke nødvendig. Lag det gjerne av karbonadedeig, du oppnår akkurat samme konsistens.

Av alle klassikere kommer det alltid varianter. Og Karla Siverts lagde også en variant av wallenbergare. Da endte de på spyd!

Vi håper du får lyst til å prøve deg på denne retten etter å ha sett klippet.

I programmet får du også se hvordan Hellstrøm lager Løkringer, potetmos og en fin, rød saus til. Programmet begynner klokken 1930.

Les også: Matlagring – ikke gjør dette med tomaten.

Viestad har smakt en ekte tomat for første gang.

Slik lager du verdens beste tomatsaus

Monday, January 30th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments