Rutte ligger an til å vinne valget i Nederland

(NTB/Dagbladet): Statsminister Mark Rutte og partiet VVD ligger an til å bli størst i valget i Nederland med 31 av 150 seter i nasjonalforsamlingen, ifølge en valgdagsmåling onsdag kveld.

Valget avgjøres sent onsdag eller natt til torsdag.

Tre partier ligger på delt andreplass med 19 seter hver, viser målingen, som er gjennomført av Ipsos for fjernsynskanalene NOS og RTL.

De tre er Geert Wilders’ parti PVV på ytre høyre, det sosialliberale partiet D66 og det kristendemokratiske partiet CDA.

Svakere enn forventet for Wilders

Det er et svakere resultat enn forventet for høyrepopulisten Geert Wilders og hans parti PVV. Selv om 19 seter er en oppgang sammenlignet med forrige valg i 2012, er det svakere enn på de siste meningsmålingene.

Oppslutningen om PVV lå opp mot 35 seter på målinger som ble gjort i fjor høst, men siden nyttår har tendensen vært fallende.

Wilders mener likevel at han uansett har vunnet fordi andre partier har begynt å etterape ham, skriver NTB.

- Vi har satt vårt preg på valget. Alle snakker om våre saker, sa Wilders da han avla stemme onsdag morgen.


SVAKERE ENN FORVENTET:  Høyrepopulisten Geert Wilders og hans parti PVV ligger på delt andreplass, viser en valgdagsmåling onsdag kveld. 
Vis mer

Han fastholdt at partier som PVV var kommet for å bli, og at det samme ville vise seg i Frankrike og Tyskland, uansett utfall i det nederlandske valget.

- Denne ånden går ikke inn i lampen igjen. Folk føler seg feilrepresentert, sa Wilders.

Det grønne partiet GroenLinks ligger an til å få 16 mandater, en firedobling fra valget i 2012. Den store taperen i valget er sosialdemokratiske PvdA, som ifølge valgdagsmålingen får 9 mandater, ned fra 38 mandater i dag.

Høy valgdeltakelse

Valgdeltakelsen i Nederland har vært høy. Klokka 13.45 onsdag kunne gallupinstituttet Ipsos melde at én av tre velgere hadde avgitt stemme, en betydelig økning sammenlignet med forrige valg i 2012.

Mark Rutte er inne i sin andre periode som statsminister. Hans høyreliberale parti VVD fikk 26,6 prosent av stemmene i valget i 2012.

Rutte advarte velgerne mot å ta en VVD-seier på forskudd. I et forsøk på å mobilisere så mange hjemmesittere og tvilere som mulig sa han at det var fare for at nederlenderne torsdag morgen ville stå opp og finne ut at «Geert Wilders leder det største partiet».

Da Rutte avla stemme, snakket han om hvordan man nå hadde en mulighet til “å stanse feil type populisme”.

- Dette er det tredje valget, etter brexit og etter valget i USA. Vi har kommende valg i Frankrike og Tyskland. Dette er en sjanse for et stort demokrati som Nederland til å hindre en dominoeffekt som medfører feil type populisme, sa Rutte.

Valget følges med argusøyne av omverdenen og ses på som en indikasjon på hvor sterke de høyrepopulistiske strømningene er i Europa foran valgene i Frankrike og Tyskland.

Saken oppdateres.

Wednesday, March 15th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments