RBK sendte sjokkbølger gjennom Celtic-fansen

Celtic – Rosenborg 0-0 (0-0)

GLASGOW (Dagbladet): – Den største kampen i min tid som Rosenborg-trener! Det sa Kåre Ingebrigtsen (51) før møtet mot Celtic i kveld.

Bare så synd at den skotske klubben ikke ville selge rettighetene til noen TV-selskaper. I stedet valgte de å sende moroa på Celtic TV, men den kanalen var det heller ikke mange som fikk inn.

Ingen gikk uansett glipp av mål. En jevnspilt kamp endte 0-0. Begge lag hadde sjanser, den største ved Yann-Erik de Lanlay da drøye timen var spilt. Rosenborg kombinerte nydelig. Ballen endte til slutt hos de Lanlay, som skjøt over fra kloss hold.

Celtic var favoritter på forhånd. Men Rosenborg framsto som et godt, internasjonalt lag. Ikke minst leverte Nicklas Bendtner en av sine beste kamper i Rosenborg-trøya. Han jobbet hardt, var sterk i duellene – og trivdes åpenbart på jobb. Men den forløsende scoringen manglet.

Rosenborg frustrerte til tider et nesten stappfullt Celtic Park, som ville vært langt mer komfortabel med 1-0 eller 2-0 før returkampen på Lerkendal. Da dommeren blåste i fløyta, var det piping fra tribunen.

- Vi spilte bra i dag. De vendte spillet mye, men vi var oppi dem. Anders Konradsen var strålende. Han var ordentlig vaktmester og spilte en formidabel kamp, sa Kåre Ingebrigtsen på pressekonferansen etter kampen.

- Da trekningen var klar, var Celtic det verste vi kunne få. Sjansen var 80-20 i deres favør. Nå er den vel 50-50, sa han med et smil.

Villdyret må våkne

Lagene hadde ikke møtt hverandre siden 2001. Den gang vant Rosenborg 2-1 over to kamper. Harald Martin Brattbakk scoret begge målene.

Ett år tidligere hadde han forlatt nettopp Celtic. Han var derfor nådeløs mot gamle venner og kjente fra tida på Celtic Park.

STERK: Kristoffer Ajer ryddet opp i stor stil for Celtic. Foto: NTB Scanpix
Vis mer

Men det er lenge siden Brattbakk var frontskikkelsen hos Rosenborg. Nå er det Nicklas Bendtner som skal gjøre det. Han har ikke imponert så langt, men det er i kamper som dette at klubben håper at villdyret skal våkne.

Celtic startet som ventet med en offensiv. Rosenborg var livredd for at de første 20-30 minuttene mot Dundalk i forrige runde skulle gjenta seg. Laget lå stramt defensivt. Og selv om Celtic hadde ballen mest, klart de ikke å skape de store farlighetene.

Tvert imot kunne Milan Jevtovic gikk Rosenborg ledelsen etter 22 minutter. Han vendte om innenfor boksen, men skuddet ble blokkert – og ballen gikk ut til corner. Det var Rosenborgs største mulighet i omgangen.

- Gave fra oven

Celtic manglet nøkkelspillerne Leigh Griffiths (karantene) og Moussa Dembélé (skadet). Det karakteriserte Viasat-kommentator Roar Stokke som en «gave fra oven».

For Rosenborg var Pål André Helland ute med skade. Spørsmålet var hvem Ingebrigtsen ville velge på topp, Bendtner eller Matthías Vilhjálmsson?

I første omgang jobbet dansken hardere enn på lenge. Han var sterk i duellene, løp mye, men klarte ikke å få den forløsende scoringen.

Første omgang ble jevn, og 0-0 var ikke noe å si på. Artig var det også at det var mulig å høre Rosenborg-supporterne i deler av omgangen. Celtic Park er kjent som en lidenskapelig arena der det er vanskelig å bryte gjennom lydmuren.

Like fine dresser

På sidelinja matchet Kåre Ingebrigtsen dressen til Celtic-manager Brendan Rodgers. Er du på Celtic Park, kan det være greit å droppe grilldressen – og ikke se ut som om du er på vei til campingplassen.

Ingebrigtsen var åpenbart fornøyd med mannskapet i første omgang. Han gjorde ingen bytter. Og rett etter hvilen gikk Rosenborg inn i sin beste periode så langt i kampen. Laget hadde ristet av seg den første frykten.

Vegar Eggen Hedenstad var farlig på frispark etter 52 minutter. Craig Gordon måtte ta i bruk alle sine keeperkunnskaper.

NÆRE: Yann-Erik de Lanlay (t.v.) hadde en gyllen sjanse til å avgjøre kampen. Foto: NTB Scanpix
Vis mer

Rett etterpå hadde Mike Jensen et OK skudd på mål, før Yann-Erik de Lanlay skjøt over på det omtalte angrepet.

Reginiussen ut

Celtic-fansen ante at det var fare på gang. De forsøkte å løfte stemningen ytterligere da drøye timen var passert.

I samme tidsrom måtte midtstopper Tore Reginiussen ut med skade, og ble erstattet av Johan Lædre Bjørdal.

Celtic presset i siste del av kampen. Men du kunne se at de manglet to av sine beste målscorere, Griffiths og Dembélé. Mål ble det ikke, og det var Celtic minst fornøyd med.

Publikum begynte å gå ti minutter før kampen var over. Og svarte med pipekonsert til slutt.

- Vi våget å spille fotball. Vi våget å utfordre dem. Nå gleder vi oss til onsdag, sa Ingebrigtsen på pressekonferansen etter kampen.

Ajer banens beste

Kristoffer Ajer fikk sin første kamp fra start i Celtic-drakta onsdag. Han ble belønnet som banens beste spiller for innsatsen.

- Jeg var nervøs før kampen, men heldigvis slapp vi ikke inn mål. Vi hadde noen skader på noen sentrale spillere, men gutta som kom inn gjorde det bra. Vi manglet det siste i dag, men forhåpentligvis blir det bedre neste uke, sa 19-åringen til Celtic-TV etter kampen, ifølge NTB.

Han fikk en flaske champagne for innsatsen. Om kåringen av Ajer som banens beste spiller kommenterer Ingebrigtsen:

- Det er en god fotballspiller, og det er artig å se at han får muligheten. Men jeg ville definitivt kåret noen i svart.