Pastor Emmanuel snublet over 706 karats diamant – trolig en av verdens største

(Dagbladet): Det som skulle være en vanlig arbeidsdag i gruvene i Sierre Leone, viste seg å inneholde noe annet enn bare «gråstein».

Onsdag oppdaget pastor og gruvearbeider Emmanuel Momoh en diamant på 706 karat da han var på jobb, skriver nyhetsbyrået AFP.

Dette skal være det største diamantfunnet i det vestafrikanske landet på mer enn 40 år.


STOR VERDI: Her holder gruve- og mineralressursminister Alhaji Minkailu Mansaray diamanten. Foto: AP / NTB Scanpix
Vis mer

Funnet onsdag

Torsdag kunne presidenten i landet bekrefte det spektakulære funnet.

- En 706 karat stor diamant ble presentert for president Dr. Ernest Bai Koroma i går kveld, skriver presidentens kontor i en uttalelse torsdag ifølge AFP.

- Presidenten takker høvdingen og hans folk for at den ikke ble smuglet ut av landet.

I uttalelsen står det også at diamanten vil bli lagt ut på auksjon til «nytte for samfunnet og landet».

Blant de største

Diamantekspert Paul Zimnisky sier til AFP at diamanten som ble funnet i Sierra Leone, trolig er mellom den 15. og den 10. største i verden.

- De nyeste eksepsjonelle diamantfunnene som er blitt gjort, er utført av de større kommersielle gruveaktørene som tar ut store mengder kimberlitt. De kan ta ut diamanter med avansert utstyr, sier Zimnisky.


DIAMANT: Her holder presidenten i den 706 karat store diamanten som ble funnet onsdag av en gruvearbeider. Foto: AP / NTB Scanpix
Vis mer

Diamanteksperten legger til at håndverkere i småskalaproduksjon har en tendens til å levere diamanter i dårligere kvalitet, fordi de ikke har utstyret som skal til for å ta ut en diamant. Dette kan derfor føre til sprekker og hatt i diamanten.

Paul Zimnisky legger til at det er vanskelig å anslå verdien på diamanten.

Henter ut diamant-stein

Kimberlitt er ifølge Wikipedia en magmatisk bergart som kan inneholde diamantforekomster. Som oftes er den grågrønn, og inneholder ofte olivinkrystaller samt korn av diospid, glimmer og granat.

Verdens største diamant er 1190 karat stor, noe som tilsvarer samme størrelse som en tennisball. I fjor ble den solgt på auksjon i London for svimlende 612 millioner norske kroner, ifølge Reuters.

Diamanter ble for første gang oppdaget i Sierra Leone på 1930-tallet.

I Sierra Leone har det blitt funnet mange diamanter tidligere. Da landet var i borgerkrig på 90-tallet, var pengene fra illegal diamanter-salg en viktig inntektskilde. Disse ble kalt «bloddiamanter». FN innførte i en periode sanksjoner mot omsetning av sierraleonske diamanter, skriver Store norske leksikon.


STOR DIAMANT: Dette er den største diamanten som er blitt funnet i Sierra Leone på over fire tiår. Foto: AFP / NTB Scanpix
Vis mer
Thursday, March 16th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2021
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments