Over 30 nye utesteder på trappene

Fra Bislett til Bjørvika, derfra til Vippetangen, Aker Brygge, Pilestredet, Frogner og Majorstua. Og tilbake igjen til Grünerløkka og Grønland.

Snart kommer nye kafeer, barer og restauranter i alle disse områdene i Oslo, noen går for blingser og grillmat, flere satser på fisk og på grønn mat.

Frodig på taket

Det borres og snekres i øst og vest. Etter å ha snakket med et titalls mat-og restaurantfolk er dette inntrykket:


HJERTE FOR OSLO: Joakim Strand i Nord overtar seks av stedene som tilhørte den svenske kjeden Waynes coffee. Kaffen skal brennes i Oslo, boller og blingser bakes i Oslo. På Solli plass blir det i tillegg toast, surøl og naturvin – fra morgen til langt på kveld. Foto: Nord
Vis mer

Det skal dyrkes, selv på barer, det skal bli frodig og grønt på nye uteserveringer, også på taket. Det skal smeltes mye ost, drikkes mye øl og serveres ny drikke til uventet mat. Hva synes du for eksempel om kombinasjonen cocktail og grøt? Eller surøl til toast ?

Men gründerne er ikke dumme. De satser ikke millionbeløp på å støte kunder fra seg. Det blir mat og drikke for vanlige mennesker også.

Ragnhild Silkoset, professor og Dean Executive ved institutt for markedsføring ved Handelshøyskolen BI, har sett gjennom vår liste av nye steder og noteterer at mange har et smalt konsept hvor de bevisst fokuserer på en nisje.

- Det er bra for å skape oppmerksomhet i markedet. Det er lett å drukne i mengden av nye tilbud. Samtidig vil det kreve profesjonell markedsføring å klare å konkurrere med internasjonale merker som kommer inn, sier hun.


COCKTAILS:  2017 blir definitivt et cocktailår, her fra popup-stedet Nedre Løkka Cocktailbar og Lounge, som i løpet av året får ulike restauranter på besøk. Først ut er Aymara, som rykker inn med latinamerikansk mat allerede til uka. Foto: NEDRE LØKKA COCKTAILBAR OG LOUNGE
Vis mer

Kinesisk på bryggekanten

Ved sjøen, nærmere bestemt på Aker Brygge åpner Ling Ling by Hakkasan, en trendy kjede med kantonesisk mat, kjent fra blant annet London, NewYork, Las Vegas, Dubai og Shanghai. Der Onda holdt til blir det high-end kinesisk mat i særegent interiør. Valget av Aker Brygge er ikke tilfeldig. I år ventes 15 millioner besøkende, ifølge markeds-og kommunikasjonssjef, Marianne Nygård-Hansen i Fursetsgruppen, som skal drifte stedet sammen med Hakkasan. Har du lyst til å jobbe med mat i vannkanten, hiv deg rundt. Jobbannonsen ligger på Finn.

Folkelig på Vippetangen


VALGTE OSLO: Ling Ling by Hakkasan vurderte både Stockholm og København for sin første restaurant nord for London. Valget falt på Oslo. I Ondas  tidligere lokaler på Aker Brygge vil du fra våren få kinesisk mat. Foto: Magnus Knutsen Bjørke
Vis mer

På Vippetangen, i røffe «Skur 40,» er det ennå stille bak graffitien på fasaden, men vent til påske, da kommer Vippa. Heidi Bjerkan, tidligere kjøkkensjef på Slottet og kvinnen bak en av Norges beste restauranter, Credo i Trondheim, trekker i trådene på det som snart skal bli en møteplass for mat og kultur for Oslos befolkning.

- Vippa er et ambisiøst prosjekt som ønsker å skape en ny forståelse for mat, fra jord-til-bord og tilbake til jord igjen, sier Bjerkan til Dagbladet.

Fra påske vil det være åpent daglig i det 1000 kvadratmeter store skuret fra 1973.

Alt ligger an til at Vippa blir årets nye møtested ved sjøen.

Har du vært på Copenhagen Street food på Papirøen i København, kan det hende du vil oppleve likheter. Der kan du ta kjøpe med deg mat og øl fra hallen og ta plass i fluktstol på bryggekanten.


NY MATHALL PÅ BRYGGEKANTENL: Skur 40 nedenfor Akershus festning åpner til påske og skal bli byens nye, folkelige mathall og møtested. Bylarm-gründer Erlend Mogård Larsen og Heidi Bjerkan, Slottets tidligere kjøkkensjef og restaurantgrunder, har fått fem års leieavtale i skuret, som tidligere var lagringsplass for sukker som kom til Oslo sjøveien. Foto: DAN P. NEEGAARD
Vis mer

Fisk til folket

Skulle du ha lyst på skikkelig fersk sjømat, venter en stor nyhet.


HER BLIR DET LIV: I det gamle sukkerlageret på Vippetangen kommer Vippa, mat-og kultursenter. Her kan du kjøpe mat og ta med ut på kaikanten når det blir varmere i været. Åpner til påske. Foto: DAN P. NEEGAARD 
Vis mer

Norges største marked for fisk og sjømat, Fiskehallen, ønsker å åpne dørene for publikum, med både takrestaurant, fiskebutikk og fiskeutsalg. Hittil har dette vært et sted for bransjen.

Hallen ligger omtrent ved siden av Vippa. Rammetillatelse er gitt, styrebehandling gjenstår.

- Vi har store planer. Vi håper å åpne dørene i år, sier Bjørn Gjeitnes, daglig leder i Oslo Fiskehall.

Bestill kjøtt i baren


FISK TIL FOLKET:  Gled deg til alt som skal skje på Vippetangen. Vippa åpner i Skur 40 og endelig ser det ut til at Fiskehallen åpnes for Oslo-folk. Planene omfatter fiskebutikk og restaurant på taket. – Vi vil også gjerne formidle kunnskap til barn og unge, sier daglig leder Bjørn Gjeitnes. Foto: JØRN H. MOEN/Dagbladet
Vis mer

Eksklusiv fisk og sjømat blir det også når Stavanger-sushirestauranten Sabi Omakase, ranket av The White Guide på nivå med Maaemo, snart utvider med filialer i Bergen og Oslo.

Har du mer lyst på pølser og spekemat – og helst vil kjøpe det rett fra produsenten? Da er det bare å oppsøke Bar Lardo. Det eneste du bør ha gjort på forhånd er å melde deg inn i Tantrum Sausage Club. Å ta en drink mens du henter ditt kjøtt fra «Indre Oslo Matforedling» er rimelig eksotisk. Frister det ikke med bar, kan kjøttet også hentes i StorgataI 36b, «i sprøytespissen av indre Oslo», som de selv kaller det. Her kommer snart nytt utsalg med det klingende navnet Fettgreven..

Drinker på taket

Gjengen bak Himkok, nylig kåret til en av verdens 50 beste barer, har tre nye steder på gang. I samarbeid med duoen bak den prisbelønte kokeboka «Grøt på ville veier» åpner de på vårparten et nytt sted med grøt og cocktails vis-a-vis Fuglen kaffe- og cocktailbar i Pilestredet.

Grøt defineres ut fra konsistensen, og omfatter også risotto, du skal slippe å spise havregrøt til drinkene på kvelden. De legger ikke skjul på hvor inspirasjonen er hentet fra; liknende steder på Grand Central Station i New York og i København.

I Stortingsgata, like Stortinget, åpner de for matservering med heis fra kjelleren opp til taket.

- Det finnes ikke mange gode takterrasser i Oslo. På toppen av bygget satser vi på BBQ og drinker. Fjordutsikten er fantastisk, sier gründer og primus motor Yunus Yildiz.

På taket er det også plass til drivhus, for egen dyrking av mat. Bli ikke overrasket om Oslo her får sin versjon av danskenes fra jord-til-bord- på-taket-suksess, Stedsans på Østergro i København

Gjengen rundt Yildiz overtar også restaurant Røde Mølle i Brugata. Her blir det uteservering, øl, sider og selvfølgelig cocktails.

- Konseptet er ikke helt ferdig, men det skal bli folkelig og hyggelig, sier Yildiz, som også kan friste med ny, intim cocktailbar i andre etasje på Laundromat på Bislett.

Også bak den anonyme døra til Himkok i en bakgate ved Youngstorget kommer nyheter. Selskapslokaler åpner i mai, og verdenskjente gjestebartendere skal bringe nytt fra den internasjonale cocktailverdenen til Norge.


POP UP COCKTAILS: På Nedre Løkka Cocktailbar & Lounge vil  maten og drinkene forandres fortløpende i løpet av året. Foto: NEDRE LØKKA COCKTAILBAR & LOUNGE
Vis mer

cocktailer blir det også, i stadig nye varianter, på Nedre Løkka Cocktailbar & Lounge, et pop-up-konsept, hvor du kan prøve menyer fra ulike Oslorestauranter, akkompagnert av spesialtilpassede cocktails. Baren er først ut i Norge med å la andre aktører eksperimentere med sin mat hos dem. Snart rykker Aymara Cocina Latina inn med latinamerikansk mat. Deretter overtar restaurant Publiko fra Majorstua, etter dem kommer Trio Mat.

Fransk og foodtruck


NYTT LIV: Happolati, Teketopha, Izakaya og Babylon har fått fart på sakene rundt St. Olavs plass. Snart får du grøt og cocktails vis-vis Fuglen i Pilestredet.
Vis mer

Den suksessrike Thai-restauranten Sawan åpnet før jul Nomads i gourmet-restauranten Faunas gamle lokaler ved Solli plass, og kommer til våren med fransk brasserie i Elisenbergveien på Frogner.

Også matbilene forbereder seg til våren. «Anne på landet» er booket halve sommeren allerede, og lukter på en helt ny type bil med elbatteri og solceller på taket. Norges Food Truck Forening og Oslo kommune samarbeider nå om flere stoppesteder for matbilene. Mye tyder på at du i området rundt Oslo S snart kan gå fra bil til bil og kjøpe den maten du vil.

Smeltet ost

Anders Husa, matblogger og «foodie», med egen seksjon for restaurantrykter varsler om fransk gastronomi når Restaurant À L’aise snart åpner på Majorstua. I samme område, nærmere bestemt Underhaugsgata, kommer Fyr, som satser på «bistronomi».

Husa kan melde om betydelig økning i smeltet ost og grillet brød når den trendy sandwichrestauranten Melt ekspanderer fra Trondheim til Oslo.

Også Nord (Nord brenneri og bakeri, og «Nord og Natt» på Tøyen) legger ost i munnen på folk i 2017. Med ost fra lokale småprodusenter i blingsene inntar de seks kaffebarer som til nå har tilhørt svenske Waynes’ coffee. Under mottoet «brent i Oslo, bakt i Oslo, med hjerte for Oslo.» åpner de seks stedene ganske snart. På en av dem blir det i tillegg øl, vin og smeltet ost.


MER GATEMAT: Bendik Romstad (t.v) og makker Anne Gravingen har gjort suksess med kafebilen Anne på Landet. Nå drømmer de om å gi Oslofolk mat fra elbil med solceller på taket.foto: ByAksel
Vis mer

- Vi gleder oss. Vi skal bringe toast og surøl til folket, sier Dan Alexander Nypan, som skal drifte Nords nye sted på Solli plass.

Nypan utforsker nå de beste kombinasjonene av ost i toast opp mot surøl fra samarbeidspartneren Eik og Tid.

På Solli planlegger han også en urban hage med servering når våren kommer. Stedet vil også servere naturvin og kaffe i alle varianter, fra morgen til kveld.

For deg som liker det grønt er det bare å ta turen til Bygdøy kongsgård der gartneriet gjenåpnes med kafe og kjøkkenhagekurs, blant mye annet. Har du lyst til å lære å bake med urkorn, kan du fra sommeren av innta bakehuset på Losæter, den urbane sætra i Bjørvika.

Misnøye, ubehag og promille

I Storgata starter konseptualist, rocker og animasjonsfilmregisssør Christopher Nielsen Misfornøyelsesbaren ”Psychedeliastube”, der «folk skal sitte igjen med misnøye, ubehag og promille», mens Henrik Henriksen (Taco Republica) åpner Prinsen bar med naturvin.

Er du hjemmebrygger skal det i samme gate også komme et skreddersydd sted under navnet Brygg.

Også Sukkerbiten utenfor Operaen skal etter sigende flyttes til dette området.

Bryggeri, bryggpøbb, ølbar

Like ved, i Osterhaugsgata, kommer Brus brewbar med eget tapperi , åpningen skjer etter sigende i mai.

Og er du skikkelig øltørst, er det bare å glede seg til åpningen av Siste Sang, kombinert bryggeri, bryggpøbb og ølutsalg. Stedet for «håndverksøl fra tigerstaden» får adresse Grønlandsleiret.


MISNØYE OG PROMILLE: Det skal du få i den nye baren til Christopher Nielsen. Foto: DAGBLADET
Vis mer

Like ved, i Sørligata på Tøyen har startskuddet allerede gått. Der åpnet Grådi restaurant & bar forrige helg. Menyen er nordisk og internasjonal, både til brunsj og middag.

Mer øl blir det når en gjeng Sagene-entusiaster overtar Mysterud, Sagenes eldste butikk. Butikken ble startet av bestefaren til Ove Mysterud i 1946, og har vært drevet av tre generasjoner. Hva er vel mer naturlig enn at navnet blir Mysterud Bar?

Husker du Harald, han som solgte vafler ut av vinduet på hybelen? Nå har har Harald fått dør – og lager vaffelrøre som aldri før. Fra sjappa Haralds Vafler i Sverdrups gate innvier han 2017 under mottoet Make Oslo Fat og lover «ekstra smør og sukker i røren, ekstra sjokoladesaus, ekstra nutella, ekstra krem, ekstra syltetøy, ekstra digg og ekstra alt som kan tenkes å bidra med litt balanse i hverdagen.»

Pizza i hagebyen


BLIR BAR: I respekt for Sagenes høyt elskede, nå nedlagte jernvarehandel O. Mysterud, beholdes navnet og fasaden når det nå blir bar her. Foto: KATRINE NORDLI
Vis mer

Lyst til å gi blaffen i kalorier og heller nyte livet? I februar omgjøres Åpent Bakeri på Dampassen i Ullevål Hageby til Lofthus Samvirkelag når kvelden nærmer seg. Lofthus er kjent for å levere noen av Norges beste pizzaer.

Hemmelige planer

Lofthus Samvirkelag, som er forlengelsen av Åpent Bakeri, har holdt det gående lenge.


NYE KOSTER: I Mangelsgården og området rundt fredede “Prindsen” – Prinds Christian Augusts Minde – kommer mange nye steder, flere av dem med fokus på øl. Foto: DAGBLADET
Vis mer

Livets rett?

Hvor lenge de nye stedene som åpner i året kommer til å holde koken, er professor Silkoset på BI er usikker på.

- De nye satsingene treffer en målgruppe på søken etter nye impulser. Det kan innebære at de blir mindre lojale og heller shopper rundt, sier hun.

Silkoset minner om at. restaurantdrift ikke kun handler om mat, men like mye forretningsdrift og markedsorientert ledelse. Det vil si kontinuerlig fornyelse og innovasjon.

Hemmelighetsfulle suksesskokker

Noen som har vist utholdenhet og fornyelse er Lava, gruppen som har lovet å styrke Oslo som matdestinasjon.

Det ble ikke stille rundt mesterkokken Even Ramsvik, da han la ned michelinrestauranten Ylajali. Istedet er han aktiv som aldri før. Sammen med profilerte kokkevenner (Tom Victor Gausdal, Strand Restaurant, Stian Floer, Hitchhiker og Anders Braathen, Smalhans) åpnet han i fjor publikumsmagnet Sentralen og ble deleier i Vingen, restauranten på Astrup Fearnely på Tjuvholmen.


HOLDER TETT: Even Ramsvik har noe ermet, men vil ikke rpøpe hva. Foto: Mimsy Møller / Samfoto
Vis mer

Det eneste Ramsvik vil røpe for oss nå er at «vi har noen spennende prosjekter som skal realiseres i år» og at planene «ikke bare handler om «oslofolk»».

Ramsvik har til DN tidligere sagt at han drømmer om et sted litt ute på landet, med fine dining i naturnære omgivelser.

Spennende restauranter utenfor hovedstaden finnes allerede. Det kan virke som om 2017 er året for nye restauranter, både i og utenfor byene.

Er du matglad? Følg oss på Facebook.

Les også: Mange nye spisesteder kommer på «nye» Gardermoen

Åpner ny butikk med ekstrem-billigmat

Oslo får rullende mathall hver uke

Friday, January 13th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments