Oljeministeren delte video fra høyreradikalt parti – nå beklager han

En video av barn som blir slått ble lørdag kveld delt av olje- og energiminister Terje Søviknes’ (Frp) på Facebook. Videoen er nå fjernet.

Videoen ble opprinnelig postet av det antiislamske og høyreradikale nasjonalistiske partiet Britain First. Videoen viser en mann som slår en gruppe barn med hendene og et tynt rør, skriver Aftenposten , som var først til å omtale saken.

Partiet er lite, men har om lag 1,7 millioner følgere på Facebook. Medlemmene i Britain First mener at England skal gjenkristnes, og at muslimene må forlate England.

Selve videoen har teksten: «In the name of islam children are being abused». Søviknes delte videoen med teksten «Ille … Sånn skal det ikke være – blir forbanna!».

- Kommentarfeltet tok av

Videoen ble delt av statsråden like før klokken 21 lørdag kveld og fjernet søndag morgen, etter at Søviknes hadde mottatt en rekke krasse meldinger på sin Facebook-side.

- Ja, kommentarfeltet tok av, og det er en del som peker på at det er feil å videreformidle videoer fra Britain First, sier han til Aftenposten.

Etter å ha blitt konfrontert med hvem avsender var, forsvarte Søviknes seg med at det var innholdet, og ikke avsenderen som var viktig. På spørsmål om han tenkte på hvem avsender var, svarer Søviknes følgende overfor Aftenposten.

- Det var ikke det viktigste for meg. Det viktigste var innholdet i videoen, som er avskyelig. Det er vold mot barn, i dette tilfellet brukes det kollektivt mot hele rekken. Som far reagerer du på det, sier Søviknes.

- Pinlig

På Facebook ble han imidlertid møtt med fortsatt kritikk. Som en skrev:

«Det som er betenkelig, er kanskje ikke saken, men at en statsråd følger et nettsted med et fascistisk utgangspunkt. Og deler stoff derfra».

Søviknes sier imidlertid til Aftenposten at han ble oppmerksom på videoen da den ble videreformidlet i hans nyhetsstrøm på Facebook.

Journalist, forfatter og MDG-politiker Øyvind Strømmen, som har høyreekstremisme som sitt fagfelt, har overfor NRK tidligere beskrevet gruppa som høyreradikal, britisk ultranasjonalisme.

- Han burde visst bedre. Britain First er en nasjonalistisk og sterk antimuslimsk bevegelse som bruker provokasjoner som sin taktikk. De er svært aktive på Facebook, og deler en rekke saker som er tatt ut av kontekst og som er ment å provosere, sier Strømmen til Bergensavisen (BA) i dag.

- Det er pinlig at en minister i Norge deler innhold fra en svært ytterliggående organisasjon, sier han videre.

Beklager

Oljeministeren vil ikke kommentere saken ytterligere overfor NTB og statsminister Erna Solberg (H) var ikke tilgjengelig for kommentar søndag ettermiddag.

På direkte spørsmål fra VG, om hvorvidt ministeren burde ha sjekket hvem som sto bak Facebook-kontoen han lenket til, svarer han:

- Det kan du si, og det beklager jeg at det ikke ble gjort. Men nå viser det seg at videoen ble delt av andre medier i andre settinger, det var blant annet irakiske medier som skrev om saken.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra Søviknes søndag.

Det er andre gang på kort tid profilerte politikere vekker reaksjoner på sosiale medier. Etter terrorangrepet i London denne uken skrev statssekretær Fabian Stang (H) en Twitter-melding der han var svært kritisk til Dagens Næringsliv-saken som røpte detaljer fra Riksrevisjonens hemmelige rapport om norsk beredskap. Tweeten ble senere slettet, noe statsminister Solberg beskrev som “klokt”, skriver NTB.

Sunday, March 26th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments