OBS-varsel! Nord-Norge rammet av uvær. Betydelig fare for skred og flom

Sterk vind, snøfokk, snø og regn har ført til ras eller ulykker i alle de tre nordligste fylkene onsdag, men snøskredfaren i Nordland og Troms varsles som stor – som er nivå fire på skredfareskalaen. Ifølge Meteorologisk institutt (NVE) ser situasjonen ut til å bedres noe i Vest-Finnmark, Nord-Troms og Tromsø.

For store deler av Nordland var det onsdag varslet flom, jord-, sørpe- og flomskredfare på oransje nivå og gult nivå for deler av Nord-Trøndelag, Nordland og Troms.

- Det er en situasjon hvor vi forventer naturlig utløste snøskred i form av våte flakskred der nedbøren kommer som regn, og tørre flakskred høyt til fjells der nedbøren kommer som snø. Skred som løsner kan bli store, sier vaktleder ved Snøskredvarslingen Tommy Skårholen.

Torsdag synker snøskredfaren til 2-moderat i Vest-Finnmark, mens det i Nord-Troms og Tromsø blir 3-betydelig.

- Det er verdt å merke seg at det ved faregrad 3- betydelig- fortsatt er krevende forhold til fjells, og vi oppfordrer alle til å unngå skredterreng og utløpsområder for skred til situasjonen har roet seg, sier Skårholen.

Ras og ulykker

Meteorologisk institutt sendte ut obs-varsel for Nordland, Finnmark og Troms onsdag og torsdag, der det ventes sterk vind, nedbør og overgang til mildvær og regn.

I Helgeland, Saltfjellet, Salten og Ofoten ventes det lokale nedbørsmengder på opptil 120 millimeter fra onsdag til torsdag formiddag, mens i Finnmark vil det onsdag ettermiddag ventet lokalt sterke vindkast på rundt 30 meter per sekund.

Stengte veier

Flere veier ble onsdag stengt på grunn av vanskelige kjøreforhold.

I Finnmark er flere veier og flere fergesamband stengt eller har kolonnekjøring på grunn av uværet. E6 mellom Stabbursdalen og Lakselv som ble stengt grunnet snøras tirsdag, er åpnet igjen for trafikk.

Ved 17-tiden onsdag melder Statens vegvesen at E6 Sennalandet er stengt på grunn av uvær. «Stengt fra Skaidi til Leirbotnvann. Dårlige utsikter for kolonnekjøring i løpet av dagen», melder veivesenet. På E69, Skarsvåg – Nordkapp, er det kolonnekjøring.

Fylkesvei 98 Ifjordfjellet, mellom Ifjord bom og Sjursjok bom, er veien stengt på grunn av uvær. Andre fjelloverganger i Nord-Norge som er stengt av samme grunn er fylkesvei 888 Snefjord – Havøysund, fylkesvei 890 Kongsfjordfjellet og fylkesvei 891 Båtsgjordfjellet stengt.

Flere ras

I Alta gikk det onsdag et 30 meter langt og én meter høyt snøras fra taket på en idrettshall, der det var yrkesutdanningsmesse. Ingen personer ble skadd.

I Troms gikk et skred fra Nordnes-fjellet ved Kåfjord. To tredeler av veien var dekket, før politi, veivesen og entreprenør fikk ryddet veien. Heller ikke der ble det meldt om skader.

I Steigen i Nordland havarerte fraktebåten Fisktrans med seks personer om bord i det kraftige uværet onsdag morgen. Alle seks ble reddet av et Sea King-helikopter.

Wednesday, January 25th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments