Natalie Portman: Ashton Kutcher fikk betalt tre ganger så mye som meg

(Dagbladet): Det var i et lengre intervju i februarutgaven av magasinet Marie Claire at stjernen åpnet seg om forskjellsbehandlingen i Hollywood.

Filmskuespilleren, som i disse dager er aktuell i rollen som Jackie Kennedy i filmen «Jackie», ble et kjent skuespillernavn allerede som 13-åring da hun spilte i actionfilmen «Léon». Senere har hun spilt i filmer regissert av Woody Allen og Tim Burton. Ikke minst har hun høstet oppmerksomhet for sin rolle i de tre første episodene av «Star Wars».

I 2011 vant hun Oscar for sin hovedrolle i Darren Aronofskys «Black Swan».

I 2015 debuterte hun også som spillefilmregissør med filmen «A Tale of Love and Darkness», en film som handler om en ukrainsk jøde som har overlevd Holocaust.

Mindre lønn til kvinner

Til tross for prestasjoner på lerretet og i regissørstolen har Portman, som flere andre Hollywood-kvinner, fått oppleve forskjellsbehandlingen i filmbyen.

Ifølge USMagazine forteller Portman til Marie Claire om at hun selv har fått mindre betalt enn en av sine mannlige motspillere.

- Aschton Kutcher fikk betalt tre ganger så mye som meg i «No Strings Attached». Jeg visste det og gikk med på det. Jeg ble ikke forbannet som jeg skulle ha blitt. Vi får høy lønn, så det er vanskelig å klage, men misforholdet er galskap, sier hun.

Forlangte kvinnelig regissør

Da Portman takket ja til rollen som høyesterettsadvokat Ruth Bader Ginsburg, i filmen «On the Basis of Sex», som ifølge Vanity Fair handlet om Bader Ginsburgs kamp for likestilling, insisterte Portman på at filmen skulle regisseres av en kvinne.

- Jeg tror ikke kvinner og menn har mer eller mindre kompetanse, men vi må være klare på at kvinner ikke har de samme mulighetene. Vi må bidra til å finne løsningene, ikke til å opprettholde problemet, sier Portman til Marie Claire.

Dømmes etter hårfarge og pengesnakk

Portmann er ikke den første som har åpnet munnen om forskjellsbehandlingen i Hollywood. Skuespiller Olivia Wilde, kjent fra blant annet HBO-serien «Vinyl» har tidligere gått ut og sagt at Hollywood dømmer ut fra hårfarge.

- I de første årene av min karriere var jeg veldig blond, og så farget jeg håret brunt for en rolle. Da fikk jeg plutselig helt andre jobbtilbud. Når jeg var blond, så var jeg alltid den «pene jenta» eller hun «sexy jenta», og det var stor sett i sånne dølle filmer, har hun tidligere uttalt.

Også skuespiller Meryl Streep er blant dem som gjentatte ganger har tatt til ordet for et mer kvinnevennlig Hollywood.

«Feminazi»

Også Emma Watson, mest kjent som Hermine i «Harry Potter»-filmene og nå aktuell som Belle i filmen «Beauty and the beast», har heller ikke vært redd for å snakke om lønnsgapet i Hollywood. Til People har Watson uttalt at kvinner blir stemplet som «vanskelige» eller som en «diva» hvis de snakker om penger.

- Men det er en vilje nå til å si: Greit. Kall meg «diva», kall meg «feminazi», kall meg «vanskelig» (…), kall meg hva du vil, det kommer ikke til å stoppe meg fra å prøve å gjøre det som er rett, og sikre at det som er rett skjer, sier Watson.

Ifølge magasinet Forbes liste fra 2015, hvor de sammenligner skuespillernes lønn befinner det seg bare menn på lista over de mest overbetalte skuespillerne. Mens det på lista over flest underbetalte skuespillere er mest kvinner å finne.

Jennifer Lawrence, som for øvrig befant seg på en åttende plass på lista i 2015 over de mest underbetalte stjernene, skrev da et åpent brev der hun tok opp lønnsproblematikken.

Wednesday, January 11th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments