Manificat glad for at Sundby ble slått av Iversen, som gjorde Northug rørt: – Stolt av gutten

FALUN (Dagbladet): I går fikk Falun en ny konge. Petter Northug (31) abdiserte. Kompisen Emil Iversen (25) tok over tronen. Måten han gjorde det på var mektig imponerende.

Lørdag lekte Iversen seg med spesialsprinterne, men ble slått på målstreken av spurtfantomet Federico Pellegrino. Meråker-gutten ble illsint og slo staven til sammen åtte ganger knallhardt i bakken, helt til den knakk.

- Jeg sa til meg selv at jeg skulle stå over tremila hvis jeg vant sprinten. Nå må jeg gå likevel, sa Iversen til Dagbladet på lørdag og sukket.

Sinnet til den vanligvis så rolige og spøkefulle gladgutten kanaliserte han til å slå Martin Johnsrud Sundby på tremila. I går avgjorde han på oppløpet med «Northug-taktikken» og var den eneste som var på pallen i begge helgas renn.

Med en ikke akkurat estetisk og stilren teknikk, klarte Iversen likevel å være den eneste som fulgte Sundbys mektige rykk i den siste motbakken. Iversens klatring var nesten en reprise av måten Northug ble VM-konge på i Falun for to år siden. Ukonvensjonelt, men kraftfullt og effektivt.

Stolt Northug

Det gjorde læremester Northug stolt.

- Var det Northug-takter over Iversen?


TRYGG PÅ EGEN FORM: Petter Northug føler han har kontroll fram mot VM i Lahti. Foto: Ulf Palm/TT / NTB scanpix
Vis mer

- Ja, det var det. Jeg er så stolt av gutten. Det er rørende, sier Northug til Dagbladet.

At han var rørt, var muligens en karakterisisk spøk, men stolt var Northug utvilsomt.

- Emil viser trøndersk ånd og vinner til slutt. I Tour de Ski gikk han og «kuket» foran i feltet og brukte opp alt av krefter. Nå har han endelig lært. Emil har vært på YouTube og lært hvordan han skal gå renn. Nå blir det penger på konto og damer i fanget for Emil, sier Mosvik-ekspressen.

- Kan Emil bli VM-kongen i Lahti?

- Ja, akkurat nå er han favoritt til det, sier Northug til Dagbladet.

Fransk hyllest

Også Maurice Manificat har stor tro på Iversen i Lahti.

- Emil Iversen var veldig sint på lørdag. Jeg leste i norske aviser at han var forbannet. Da er det typisk for en vinner å slå tilbake på den måten. Iversen er god til det meste, sier Manificat til Dagbladet.

- Synes du han minner om Petter Northug?

- Sier ikke dere nordmenn at Johannes Høsflot Klæbo er den nye Northug da? Skal dere ha to nye Northug-er? spør Manificat og ler.


TRIO: Vinner Emil Iversen vant gårsdagens tremil foran Martin Johnsrud Sundby og Emil Iversen. Foto: Ulf Palm/TT / NTB scanpix
Vis mer

Han jublet litt for seg selv da Iversen spurtslo Sundby på oppløpet.

- Det var godt å se Emil passere Sundby mot slutten og at det var han som vant. Det er bra med ulike vinnere, mener franskmannen.

Iversen takker for rosen og jublet hemningsløst etter den etterlengtede triumfen.

- Jeg skulle ha en seier i helga. Jeg fulgte Northug-taktikken. Jeg holdt igjen litt i Mördarbakken hver gang og banket til i spurten, forteller Iversen.

Northugs trygghet

Verre er det med den tidligere kongen av Falun: Northug ble nr. 31 i hans første verdenscuprenn på 57 dager. Likevel hevder han at han fikk gode svar i går.

- Jeg kjenner at kroppen er i balanse og er klar for at det som kommer. Med et par renn i NM tror jeg at jeg skal få et veldig formløft fram mot det som skal skje i Finland, sier Northug.

- Jeg er godt fornøyd med svarene i helga og at jeg får et formløft ved disse konkurransene. Det hadde jeg ikke fått om jeg gikk Tour de Ski. Det er en god positiv følelse at det går riktig vei. Nå må jeg ta det med ro, bygge overskudd, få et par gode konkurranser i NM, dra til høyden og be til høyere makter om god form.

Fem nordmenn plasserte seg blant de ti beste på tremila i dag. Northug ble nr. 31. Med andre ord styrket han ikke sine sjanser til å gå tremila i VM.

- Jeg er ikke trygg på at jeg får gå, men jeg er trygg på at jeg kommer til å være i form i VM. Jeg må vise form i NM, sier Northug.

Varsler krig

Nøkkeldagen blir lørdagens 30 km fellesstart med skibytte på Lygna. Der må Northug dokumentere form om han skal komme seg med på det norske laget på denne distansen.

Det vil igjen være en nøkkel for å komme seg inn på stafettlagene. På sprinten og femmila er Northug direktekvalifisert i kraft av å være tittelforsvarer. Men to distanser er ikke nok for at 31-åringen skal bli fornøyd.

- Det har aldri vært så mye krig om plassene som det er på skiathlon. Det blir svært viktig for alle andre enn Martin Johnsrud Sundby. Det blir en krig. På 30 km skiathlon i NM må jeg krige for en pallplass og bruke skibytte godt, sier Northug.

- Hvis ikke det går, må jeg bruke tiden fram mot VM godt. Det har blitt sagt at man må velge mellom lagsprint og 30 km skiathlon. Hvis jeg gjør en god sprint i VM, er det en god søknad til lagsprint eller skiathlon, sier 31-åringen.

På spørsmål om hvem som bør gå VM-stafetten i Lahti, vraker Northug foreløpig seg selv:

- Hvis jeg hadde vært landslagssjef, ville jeg tatt ut Emil Iversen, Didrik Tønseth, Martin Johnsrud Sundby og Finn-Hågen Krogh, svarer skistjerna.

Monday, January 30th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments