Landsmøtet hørte på Kåre Willoch: Bevarer barnetrygden

(Dagbladet): Barnetrygdens framtid var oppe til votering på Høyres landsmøte i dag, og resultatet var klart.

Landsmøtet hørte på Kåre Willoch og beholder barnetrygden.

Partiet vil samtidig «vurdere andre målrettede tiltak for å sttøtte barnefamilier med svak økonomi», heter det i det nye programpunktet.

Dette var også det flertallet i programkomiteen ønsket. Mindretallet vil erstatte barnetrygden med gratis barnehage og skolefritidsordning, samt målrettede tiltak for å støtte familier med lave inntekter, men fikk ikke gjennomslag.

Landsmøtet vedtok også å gå inn for at at fedre skal ha selvstendig opptjeningsrett til foreldrepermisjon.

Kampsak for Willoch

Barnetrygden har lenge vært en av Willochs kampsaker, og partiveteranen advarte klart mot å gå vekk fra den universelle ordningen i sin tale i dag.

- Behovsprøving har vært oppe mange ganger og er stemt ned av Høyre hver gang. Jeg håper dere fortsetter den praksis, sa Willoch.

Han mener formålet med mindretallets forslag var godt, men midlet feil.

- Formålet å skaffe midler til andre gode tiltak for barnefamilier er godt. Men det er midlet, å ta barnetrygden fra mange som vil gjøre at hundretusener av barnefamilier vil få klart dårligere råd en andre med tilsvarende inntekt som ikke forsørger barn.

Det kan få alvorlige sosiale skadevirkninger, mener Willoch.

- Vi risikerer å få et samfunn som byr foreldre med barn i skolealder mer stress og en klart dårligere levestandard enn de som ikke har forsørgeransvar. Det er et samfunn som svikter sin plikt til å legge til rette for en best mulig oppvekst og liv for alle, mener han.

- Ikke effektiv

Stortingsrepresentant Kristin Vinje var en av dem som ønsket å målrette barnetrygden til dem som trenger det mest, og for øvrig bruke midlene til gratis barnehage og SFO.

- Vi må satse mer på tidlig innsats. Barnetrygden har fått mindre betydning de senere årene. Det er ikke slik at barnetrygden bidrar til å hindre barnefattigdom, argumenterte hun, men ble altså ikke hørt av landsmøtet på dette.

Selvstendig opptjeningsrett for fedre

Høyres landsmøte går inn for at fedre skal ha selvstendig opptjeningsrett til foreldrepermisjon. Forslaget ble vedtatt med knappest mulig flertall.

I dag er far avhengig av at mor er i jobb eller utdanning for at han skal kunne benytte permisjonsordningen.

Landsmøtet vedtok også å beholde dagens ordning med fedrekvote. Partiet har tidligere ment at foreldrene fritt skal kunne fordele foreldrepermisjonen seg imellom.

Friday, March 10th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments