Kroatia – den nye sommerfavoritten

Kroatia har på kort tid blitt mange nordmenns nye Sydenfavoritt. Ikke så rart, det lille landet har mye å by på. Gamlebyen i Dubrovnik, jetsetliv på Hvar eller helseferie på Losinj er bare noen få av uendelige muligheter. Her er noen av våre favoritter.

Party og famileiøy

Hvar – en tre timers båttur utenfor Split – har fått et ry på seg for å være Adriaterhavets heftigste jetset- og partyøy.


POPULÆR ØY: Hvar, en liten båttur utenfor Split, blir stadig mer populær. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix 
Vis mer

Helt usant er det ikke, yachtene som ligger i havna har en snittpris du bare kan drømme om selv om du vinner toppgevinsten i Lotto to uker på rad. Og ikke bli forfjamset om du støter på Paris Hilton, Kevin Spacey eller Sharon Stone i de koselige smugene bak havna, eller på det hippe utestedet Carpe Diem på strand- promenaden.

Mang en kjendis er innom øya løpet av sommeren, glamfaktoren er høy. Hvar er imidlertid langt mer enn jetset og glam. Øya er også en familiefavoritt selv om sandstrendene ikke er så mange. Hvar er også et flott utgangspunkt for turer ut til flere av de andre øyene utenfor. Lei gjerne sykler og ta en tur over på øyas andre side, til Staro Grad.

Helse og velvære

Hele det nordlige Kroatia har tradisjoner som velvære-destinasjon, og var aristokratenes foretrukne favoritt helt siden keiser Franz Joseph av Østerrike- Ungarn hadde sin vintervilla her på slutten av 1800-tallet.


VAKKERT: Luften er helt spesiell på øya Losinj. og badevannet er krystallklart. Foto: NTB Scanpix
Vis mer

Ingen steder skal være bedre for helsa enn den vakre øya Losinj. Blandingen av solrike dager, varme havstrømmer, klart badevann, subtropisk klima og en rekke importerte eksotiske planter, gjør visstnok luften helt spesiell.

Om det er sant eller ikke, vet vi ikke. Det spiller egentlig ingen rolle, omgivelsene er så vakre at man føler seg vel bare ved å være der.

Rijekas renessanse

Den tidligere så trøtte og grå habnebyen Rijeka er stedet det skjer om dagen.

Byen er utnevnt til å være europeisk kulturhovedstad i 2020. Her har musikkfestivaler, kunst og gallerier gitt byen nytt liv.

Rett utenfor kysten venter noen av Kroatias flotteste øyer, Krk, Rab og Pag ligger på rekke og rad, og man kan enkelt øyhoppe med ferge – også med bil!

Lokalt cruise er også en fin måte å se mange av stedene langs Kroatias vakre kyst. Flere selskap tilbyr avganger både fra Opatija i nord, Split i midten og Dubrovnik i sør.

Kroatias Toscana


DELKATESSER: Istria er Kroatias matfat. Foto: NTB Scanpix
Vis mer

I nord finner du den grønne halvøya Istria, Kroatias matfat og sentrum for kulinariske nytelser. Her bugner det av sjømat, olivenolje, vin og ikke minst trøfler. Ikke så rart at Istria omtales som Kroatias svar på Toscana.

Hit finner mange nordmenn veien hele året, gjerne til den vakre og romantiske byen Rovinj der trange smug, brosteinsbelagte gater og falmede hus skaper en intim og trivelig atmosfære.

Reiser du litt inn i innlandet, støter du fort på mange av Istrias matgleder.

Rolig alternativ

Er du ute etter en rolig og avslappende ferie, er Makarskakysten trolig stedet for deg. Øya Korcula er også et alternativ. Et storbybesøk i Dubrovnik blir heller aldri feil.

Uansett hvor du velger å legge ferien i Kroatia, venter god mat, solrike dager og deilig badevann. Det er bare å nyte.


SPLIT: Denne byen byr på en flott gamleby, og flere museer. Vel verdt et besøk. Dessuten går ferjene til mange av øyene herfra. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
Vis mer

ADRIATERHAVET PÅ SITT BESTE: Kroatia har en rekke spennende øyer, og strender, å by på. Foto: Torild Moland / Magasinet Reiselyst
Vis mer
Tuesday, January 17th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments