Klassikeren Tyskland-England: Nazi-hilsen, opptøyer og kontroversielle scoringer

(FourFourTwo): I kveld barker England og Tyskland sammen i en vennskapskamp, men det har på ingen måte bare vært vennlighet mellom de to landene når vi ser på historien.

Det er særlig i England at Tyskland blir sett på som den største rivalen når det sport, og fotball er ikke noe unntak. I Tyskland blir ikke rivaliseringen tatt like mye seriøst.

Første gang landene møttes offisielt var 1930, og siden har det vært mange minneverdige og klassiske oppgjør mellom de to europeiske gigantene. Vi har tatt en titt på noen av dem.

Tyskland – England 3-6 (14. mai 1938)

16 måneder før krigen brøt ut møttes de to nasjonene i Berlin. Kampen huskes best for de engelske spillernes nazi-hilsen da nasjonalsangene ble spilt før kampstart, noe de fikk ordre om å gjøre fra utenriksdepartementet i England av respekt for sin motstander.

Det overskygget det faktum at England faktisk knuste rivalene på bortebane foran 110 000 tilskuere. Det var den siste kampen mellom landene før krigen brøt ut. Dette var derfor sannsynligvis den mest kontroversielle kampen mellom lagene i tidlig periode.

England – Vest-Tyskland 4-2 (30. juli 1966)

Den aller viktigste kampen mellom de to nasjonene. Det er den dag i dag fortsatt den eneste gangen England har vunnet fotball-VM, og seieren kom på hjemmebane. Det var det femte møtet mellom lagene siden 1950, og England hadde vunnet fire strake kamper mot rivalene. Det var imidlertid første gang de møttes i en viktig kamp. England så ut til å gå mot seier i ordinær tid, men måtte ut i ekstraomganger hvor Geoff Hurst ble den store helten med hattrick i finalen, som den eneste i VM-historien.

Det var også en svært kontroversiell episode i ekstraomgangene, da Hurst skjøt ballen via tverrligger og ned på streken, før tyske forsvarere beinet ballen unna. Dommeren var usikker på om ballen var inne, og dømte først mål etter å ha diskutert saken med den sovjetiske linjedommeren Tofiq Bahramov, som hadde viftet med flagget. Linjedommer ble seinere en kjent personlighet som ble hyllet i England. I Tyskland mente de derimot at han var partisk og at det aldri skulle blitt dømt mål.

Tyskerne mente blant annet at krittet på mållinja viste at ikke hele ballen var over streken. I Tyskland førte situasjonen til et eget uttrykk. Når ballen treffer tverrliggeren og lander like foran streken, blir det beskrevet som en «Wembley-Tor», en form for spøkelsesmål.

Moderne analyseverktøy har påvist at ballen aldri var inne, og at det manglet 2,5 til 6 centimeter for at scoringen skulle vært godkjent. Men i januar 2016 ble det i Sky Sports konkludert med at ballen var inne. Bahramov ble omtalt som «den russiske linjemannen» i England, men var opprinnelig fra Aserbajdsjan. 4-2-scoringen til England var også kontroversiell fordi fans hadde begynt å storme banen fordi de trodde kampen allerede var over.

- De tror kampen er over.. det er den nå! uttalte BBC-kommentator Kenneth Wolstenholme i det som har blitt en legendarisk uttalelse.


VAR DEN INNE? Englands kontroversielle scoring mot Tyskland i 1966. Geoff Hurst setter ballen fordi den tyske keeperen Hans Tilkowski. Foto: AP Photo/Bippa/NTB Scanpix
Vis mer

Vest-Tyskland – England 1-1 (4-3 etter straffer 4. juli 1990)

Straffesparkkonkurranse og England passer ikke sammen som hånd i hanske, men mer som en hånd i en fingerbøl. Og det var denne kampen som var starten på Three Lions’ straffefobi.

Lagene gikk til ekstraomganger på stillingen 1-1, og straffer måtte til for å skille lagene i VM-semifinalen. Stuart Pearce og Chris Waddle ble de to syndebukkene for England, som sendte Tyskland til finalen. Det var første gang siden finalen i 66 at England hadde kommet seg til en semifinale i VM, og kampen ble en revansj for det tyske mannskapet.

Kampen ble lenge husket på grunn av dramatikken, men også for at Paul Gascoigne begynte å grine da han fikk gult kort. Advarselen betydde at han ville gå glipp av en eventuell finale, en fattig trøst var at England aldri kom seg dit.


BOMMET: Englands Stuart Pearce like etter straffebommen i 1990. Foto: NTB Scanpix
Vis mer

England – Tyskland 1-1 (26. juni 1996)

England møtte et samlet Tyskland i en viktig kamp for første gang da de møttes i semifinalen i VM. Laget struttet av selvtillit og hadde blant annet slått Spania etter straffesparkkonkurranse. De britiske tabloidavisene la ikke noe imellom under oppbyggingen til kampen, og mange mente skriveriene hadde en nasjonalistisk og rasistisk tone.

Særlig Daily Mirror fikk kritikk for en forside som ble trykket før kampen, som daværende redaktør Piers Morgan måtte unnskylde for.

Det var kanskje ikke så rart at det ble voldelige opptøyer da England tapte kampen etter straffer. Det var nåværende England-manager Gareth Southgate som ble den store synderen da han, som den eneste fra begge lag, bommet fra ellevemeteren.

Tyskland vant seinere mesterskapet, slik de også gjorde i 1990.


HJALP IKKE: Alan Shearer feirer scoring mot Tyskland i 1996. Seinere røyk Three Lions ut etter straffesparkkonkurranse. Foto: AP Photo/Lynne Sladky/NTB Scanpix
Vis mer

Tyskland – England 1-5 (1. september 2001)

Det var første gang England ble ledet av en utenlandsk trener da Sven-Göran Eriksson styrte skuta. Det var ikke mange som hadde høye forventninger til det engelske mannskapet, som sjokkerte ved å knuse Tyskland i deres egen lekestue i VM-kvaliken.

Tyskland ledet også 1-0, før det rant inn mål bakover. Michael Owen ble den store helten med hattrick, og England vant seinere gruppa. Det ble en solid revansj for tapet de hadde blitt påført elleve måneder tidligere.

Noen tyskere var mer overrasket enn andre, og den tidligere spissen Karl-Heinz Rummenigge uttalte blant annet:

- Jeg har aldri sett er så forferdelig tap… Det er Waterloo på nytt for oss.


HATTRICK-HELT: Englands Michael Owen feirer den ene scoringen i 5-1-seieren. Foto: AP Photo/Michael Probst/NTB Scanpix
Vis mer

Nasjonene har møttes totalt 30 ganger, og Tyskland har vunnet 14 kamper og England 13 kamper. Tyskland har vunnet seks av elleve kamper i EM og VM.

Kveldens kamp vises på Viasat Fotball 20.45.

Kilder: Sky Sports, Wikipedia, BBC

Wednesday, March 22nd, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments