Inga Marte må svare for om hun presset bydelsdirektør til å gå av

(Dagbladet): 9. desember skrev Dagbladet at bydelsutvalget i Bjerke bydel i Oslo har kontaktet Kontrollutvalget og Kommunerevisjonen i Oslo kommune med krav om gransking av byråd for helse-, eldre- og sosiale tjenester, Inga Marte Thorkildsen (SV) og hennes kommunaldirektør Endre Sandvik.

«Det er på uriktig grunnlag lagt utilbørlig press på bydelens administrative ledelse, spesielt bydelsdirektøren», heter det i brevet fra bydelsutvalget hvor det også hevdes at byråden og kommunaldirektøren skal ha presset tidligere byrådsdirektør i Bjerke, Kari-Anne Mathsen, til å gå av.

I et møte i kontrollutvalget i kveld, ble det bestemt at at påstandene mot SV-byråden skal undersøkes nærmere gjennom en «kartlegging av hendelsesforløpet».

- Søke mer informasjon

- Alle i kontrollutvalget er enige om at man skal søke mer informasjon, sier kontrollutvalgets leder Ola Kvisgaard (H) til Dagbladet.

Undersøkelsen vil ta utgangspunkt i partenes beskrivelse av hendelsesforløpet.

Av vedtaket går det fram at det kan være aktuelt å kartlegge:

  • den direkte og indirekte dialogen mellom Bydel Bjerke og byråd/byrådsavdeling om håndteringen av fosterhjemssaken og Villa Eik-saken etter oppslagene i Dagbladet.
  • kommunikasjonen mellom kommunaldirektøren, daværende bydelsdirektør og eventuelt andre i prosessen som endte med at bydelsdirektøren inngikk avtale om å gå av.

«Det vil være aktuelt å innhente redegjørelser fra blant annet daværende bydelsdirektør, bydelsutvalgets leder (og andre medlemmer) og ev. andre ansatte i Bydel Bjerke, kommunaldirektøren og andre ansatte i Byrådsavdeling for eldre, helse og sosiale tjenester, samt byråden og Byrådslederens kontor, Velferdsetaten og Helsetilsynet», heter det.

I en sms til Dagbladet skriver Inga Marte Thorkildsen at hun «imøteser Kommunerevisjonens gjennomgang».

- For meg er det viktigste nå at dette kan gå så raskt som mulig, slik at det i minst mulig grad går utover innbyggere og medarbeidere i Bydel Bjerke. De fortjener å få ro og mulighet til å se framover, skriver Thorkildsen.

Kommunaldirektør Endre Sandvik skriver følgende i en sms:

- Jeg har inngått en sluttavtale som Fagforbundet har forhandlet fram på vegne av tidligere bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen. Den er en avsluttet sak. Jeg vil bidra til å belyse det kommunerevisjonen ønsker å kartlegge når de kontakter meg. Jeg håper dette kan gjøres så raskt som mulig, slik at ansatte i Bydel Bjerke får arbeidsro og kan fortsette å yte tjenester til innbyggerne i bydelen, skriver Sandvik.

Dagblad-avsløringer

Bakgrunn for feiden mellom bjerkepolitikerne, Thorkildsen og hennes byrådsavdeling er Dagbladets avsløringer i Villa Eik-saken og fostermorsaken som førte til at kommunens internrevisjon ble koblet inn for å titte Bydel Bjerke i kortene.

I Villa Eik-saken har Dagbladet dokumentert at beboerne Jonas og Lars, to unge menn med alvorlig autisme, ikke har fått forsvarlig omsorg gjennom flere år, til tross for at tilsynsmyndighetene gjentatte ganger har krevd at bydelen skal rydde opp.

Fostermorsaken handler om en 15 år gammel gutt med autisme og Downs syndrom som i februar i år ble skilt fra sin fostermor gjennom 14 år fordi fostermora og barnevernet ikke kom til enighet om ny kontrakt.

Dette til tross for at barnevernet mente at guttens beste ville være å forbli hos fostermora. Stridens kjerne har vært at barnevernet ikke har kunnet gå med på fostermoras krav om å forplikte seg til å sette inn såkalte BPA-kontakter i hjemmet dersom fostermora skulle bli syk.


SISTE FARVEL: 29. februar ble fostermor Gro Mikalsen skilt fra sin fostersønn (15) med autisme og Downs syndrom som hun hadde hatt omsorgen for i 14 år. Foto: Bjørn Langsem
Vis mer

Flere påstander

Bjerke-poltikerne, som også tidligere har stilt seg kritisk til Dagbladets dekning av oslobydelen, hevder det er «meget stor avstand» mellom Dagbladets framstillng og virkeligheten i både Villa Eik-saken og fostermorsaken og omtaler Dagbladets artikler som «tendensiøse» og «spekulative».

Overfor Kontrollutvalget hevder bydelsutvalget at byråd Inga Marte Thorkildsens analyse av sakene framstår som svært ukritisk, og hevder «det er grunn til å stille spørsmål om hva som egentlig har vært byrådens agenda når hun har uttalt seg til Dagbladet».

Stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (Ap) har uttrykt seg svært kritisk mot Bydel Bjerke-ledelsen, også på Facebook.

I sitt brev til Kontrollutvalget kritiserer bjerkepolitikerne Inga Marte Thorkildsen for å ha deltatt i kommentarfeltet under et kritisk facebookinnlegg fra de Ruiter, og mener at hun som byråd burde ha holdt seg langt unna.

- Presset direktøren til å gå

Videre tar Bjerke bydelsutvalg for seg prosessen som førte til at bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen valgte å gå av med pensjon 1. desember, midtveis i et åremål på seks år, og viser til at kommunaldirektør Endre Sandvik satte bydelsdirektøren under press.

«Ifølge Sandvik skjer dette som følge av «politiske signaler». Kommunaldirektøren har ved flere anledninger gitt uttrykk for at det har vært en politisk prosess med henblikk på å fremtvinge en situasjon som har medført at bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen foretrekker å gå av med pensjon før åremålstiden utløper», skriver bjerkepolitikerne som mener det er Inga Marte Thorkildsen som står bak:

«For bydelsutvalget er det nærliggende å oppfatte Sandviks uttalelser slik at det er byråden for helse-, eldre og sosiale tjenester som står bak. Vi ser i så fall på dette som et grovt overtramp».

Tuesday, January 24th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments