Historisk dårlig EM-start: Ny skrekkamp etter offside-mål

• Norge – Belgia 0-2 (0-0)

BREDA (Dagbladet): En kald sommerkveld ble ekstra kjølig for nordmenn i Nederland i går.

Det norske laget hadde kniven mot strupen før EM-kampen mot Belgia. Etter tapet mot Nederland var bare seier godt nok for å ha skjebnen i egne hender inn mot den avsluttende kampen i gruppe A mot Danmark neste mandag.

Og det ble en ny nedtur for de norske EM-håpene. Belgia vant 2-0 etter scoringer av Elke van Gorp og Janice Cayman.

- Igjen føler jeg det blir for dumt å si at vi ikke får ut potensialet vårt. Når du taper to ganger på rad så er det ikke bra nok. Det er sinnssykt tungt. Vi hadde store nok sjanser til å klare det, sa en tårevåt Caroline Graham Hansen til TV 2 etter kampen.

- Jeg er mer sint enn skuffa, for vi fortjener ikke bedre, sa Norges største stjerne, Ada Hegerberg, til TV 2.

Dessverre er innsatsen til årets EM-lag historisk dårlig. Aldri før har et norsk A-landslaget for kvinner startet et EM- eller VM-sluttspill med to strake tap.

Norge (ranket 11) var store favoritter før den viktige Belgia-kampen (rank 22), men på banen var belgierne best i mye.

Håpet er derimot ikke helt ute. Norge har fortsatt sjanse til å gå videre fra gruppe A dersom Nederland slår Danmark seinere i kveld kl. 20.45.

- Det hadde vært mye bedre å ha det i våre egne hender. Ett poeng hadde hjulpet, sa landslagssjef Martin Sjögren til TV 2 etter kampen.

Norge har null poeng. Belgia, Nederland og Danmark står alle med tre før kveldens siste kamp.

Aldri vært verre

Fotballjentene hadde også et grusomt mesterskap i VM 2011. Da røk de ut av gruppespillet med 1-0-2, men for seks år siden startet derimot laget med seier i åpningskampen mot Ekvatorial-Guinea.

Én kamp gjenstår for årets EM-jenter, mot Danmark førstkommende mandag. Den må vinnes for å ikke unngå full fiasko.

Verre for Norge er det også at de står med null scoringer etter 180 minutter.

Store sjanser

I kald sommervind i Breda – når grensa til Belgia – var det lite effektivitet å spore blant begge lagene.

Norge spilte seg til én stor sjanse før pause. Et innlegg fra venstre fant Caroline Graham Hansen inne i feltet, men fra god posisjon avsluttet hun over mål.

Det var en jevnspilt start på kampen i grått og trist sommervær i Breda. Det var faktisk Belgia som skapte de største sjansene før pause. Først etter tre minutter da keeper Ingrid Hjelmseth reddet Norge etter et skudd fra kloss hold.

Så etter 24 minutter var belgierne frampå på nytt. Et innlegg fra venstre var bare centimeter fra å finne tåspissen til en angriper plassert rett foran mål, men Norge slapp med skrekken.

Til pause var stillingen 0-0.

Raknet

Norge hang bra med i starten av 2. omgang og virket faktisk friskere enn Belgia i åpningsminuttene.

Men så slurvet Norge og et innlegg fant Tessa Wullaert i feltet. Angriperen headet og keeper Hjelmseth ga en svak retur. Ballen havnet i føttene til Elke van Gorp som satte inn 0-1.

- Det er barnefeil. Vi har sett det i kamper etter kamper. Det var ikke god nok markering i boks. Det er utrolig at Norge ikke har tatt tak i det, sa TV 2-ekspert Solveig Gulbrandsen om det første målet.

- Jeg kunne holdt den ballen, men samtidig var det dårlige markeringer i boksen, sa keeper Ingrid Hjelmseth til TV 2 etter kampen.

Tv-reprisen viste at Gorp var i offside i forkant av scoringen – og dommer Monika Mularczyk og teamet gjorde en stor feil.

Etter 67 minutter doblet Belgia ledelsen. Igjen var det store rom i det norske forsvaret og Janice Cayman stanget inn 0-2.

Norge var aldri i nærheten av å true ledelsen i sluttminuttene.

Dagbladet har sett nærmere på Norges innsats i EM- og VM-sluttspill (etter innføring av gruppespill): Bare to ganger har fotballjentene reist hjem etter gruppespillet: i VM 2011 og EM 1997.

EM: (gruppespill, plassering):

2013: 2-1-0. Finaletap.

2009: 1-1-1. Ut i semi.

2005: 1-1-1. Finaletap.

2001: 1-1-1. Ut i semi.

1997: 1-1-1. Ut i gruppespill.