Her ønsker de den tyrkiske ministeren velkommen til Rotterdam: – Ble pågrepet

(Dagbladet): En tyrkisk minister er pågrepet av politiet i Rotterdam etter å ha blitt stanset av nederlandsk politi på grensen mot Tyskland.

Det melder NTB og siterer nederlandsk TV.

Familie- og sosialminister Fatma Kaya ble ifølge den tyrkiske TV-stasjonen NTV stanset av nederlandsk politi idet hun krysset grensen fra Tyskland lørdag.

Litt senere meldte den nederlandske TV-stasjonen NOS at hun var pågrepet av politiet i Rotterdam.

Dro fra Tyskland

Kaye var i Tyskland da hun lørdag bestemte seg for å kjøre til Nederland etter at nederlandske myndigheter nektet flyet med hennes regjeringskollega utenriksminister Mevlut Cavusoglu å lande i Rotterdam tidligere samme dag.

I et svært overraskende trekk, trakk nederlandske myndigheter tilbake utenriksministerens landingstillatelse. Cavusoglu skulle drive valgkamp for Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i Nederland i forkant av en kontroversiell folkeavstemning i april.

Da skal tyrkiske statsborgere stemme over om president Erdogan skal få utvidet makt. Apparatet rundt den mektige og stadig mer nasjonalistiske presidenten driver nå en intens valgkamp i forkant av folkeavstemningen, der alle tyrkiske statsborgere kan avgi stemme.

I både Nederland og Tyskland bor det mange tyrkiske statsborgere.

- Tyrkiske myndigheter har truet med sanksjoner. Det gjør det umulig å komme fram til en løsning. Av den grunn har Nederland gjort det klart at statsrådens landingstillatelse er trukket tilbake, skrev Nederlands statsminister Mark Rutte i en melding.

Før den planlagte reisen var nemlig Cavusoglus på CNN Turk og advarte mot at Tyrkia ville innføre tunge sanksjoner mot Nederland dersom de nektet besøket.

- Nazi-etterkommere

Og da utenriksminister Cavusoglu ble nektet å lande i Nederland, raste Erdogan.

- De er nazi-etterkommere og fascister, sa presidenten om nederlenderne ifølge BBC.

I tillegg til landingsforbudet hadde Rotterdams ordfører nektet det politiske arrangementet. Nederlandske myndigheters begrunnelse er at de frykter for sikkerheten.

- Forby vår utenriksminister fra å fly så mye dere vil, men fra nå skal vi se hvordan deres fly skal få lande i i Tyrkia, sier Erdogan.

Tyskland, Østerrike og Sveits har nektet liknende arrangementer der tyrkiske regjeringsmedlemmer har planlagt å tale. Det fikk blant annet Erdogan til å anklage Tyskland for å drive nazi-praksis. Selv om lokale myndigheter har forbudt liknende arrangementer i de andre mellomeuropeiske landene, er det første gang de nasjonale myndighetene griper inn på denne måten.

Saturday, March 11th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments