Her blir Facebook knust av Snapchat

(Dagbladet): Ifølge Snapchat-trafikk registrert i Telenors nett ved midnatt nyttårsaften hadde Snapchat en trafikkøkning på hele 1000 prosent. Til sammenligning hadde Facebook en økning på 60 prosent, mens Instagram hadde en økning på 80 prosent, ifølge Telenor.

I kampen om brukere på sosiale medier banket altså Snapchat giganten Facebook solid i fjorårets siste minutter.

- Jeg er ikke spesielt overrasket, sier Cecilie Staude, høyskolelektor ved BI og ekspert på sosiale medier.

Ifølge Staude er det mer naturlig for mange av oss å bruke Snapchat i sammenhenger som på nyttårsaften.

- Det er nettopp fordi det er nyttårsaften at man snapper det som skjer i øyeblikket. Hovedgrunnen er at Snapchat er mer egnet til øyeblikksbilder enn Facebook er, sier Staude.

Hodepine for Zuckerberg?

Staude tror likevel ikke grafen fra Telenor får Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg til å skjelve i buksene.

- Jeg tror ikke det skaper hodepine for Zuckerberg. Det er ganske naturlig at Snapchat blir foretrukket nettopp klokken 24.00 på nyttårsaften. Han har større grunn til å være bekymret hvis forskjellene hadde vart over lang tid, sier hun.

Når det gjelder antall brukere har Snapchat vokst raskest det siste året, ifølge Staude. Mens Snapchat har en tydelig ungdomsprofil, får Facebook flest nye brukere på over 50 år.

Staude påpeker at de fine tallene for Snapchat har en sammenheng med at de fleste av oss er på Facebook fra før.

- De unge forsvinner ikke fra Facebook, men bedriver aktiviteten mer i lukkede rom. Facebook er en folkekanal, sier hun.

At hver kanal har sin egen brukerkultur mener Staude er positivt.

- Det er nettopp det som er bra for oss er at vi kan bruke dem til ulike formål. Man poster ikke med samme hyppighet på Facebook. På Snapchat kan man legge ut flere titalls snaps i løpet av kort tid, sier hun.

Slåss om brukerne

Samtidig som sosiale medier som Instagram og Snapchat får flere brukere, har Facebook lansert nye tjenester.

Våren 2016 ble Facebook Live lansert. Tjenesten tillater hvem som helst å starte direktestrømming av video til omverden.

- Det er nok et tiltak fra Facebook sin side for å fange brukernes behov og ønske om mulighet til formidling i ‘nuet’. Mulighetene for direktesending på Facebook oppleves nok likevel fortsatt som ukjent farvann for den gjennomsnittlige facebookbruker, men er også tatt i bruk med hell av flere i mer profesjonell forstand, blant annet hos vår egen statsminister, sier Staude.

Bjørn Ivar Moen, sjef for mobildivisjonen i Telenor, er enig med Staude i at de ulike sosiale mediene utfyller hverandre.

Han peker på at det på Facebook i mindre grad enn på Snapchat deles video mellom brukere, i hvert fall foreløpig.

- Slik sett brukes de ulike sosiale mediene litt ulikt, sier han.

Nedgang for tekstmeldinger

Mens sosiale medier hadde en oppgang på nyttårsaften har SMS-trafikken gått ned de siste årene.

Ifølge Telenor ble det sendt 29,9 millioner sms på nyttårsaften i 2007, mens det natt til 2017 ble sendt 16 millioner sms.

Moen ser likevel ikke på tallene som negative.

- Bruken av sms overrasker positivt. Tallene holder seg stabile. I 2015 ble det sendt 16,6 millioner sms på nyttårsaften. Det vi ser er at man ikke slutter å bruke de ulike tjenestene, men at de brukes om hverandre, sier han.

Moen ser for seg at bruken av sosiale medier og sms vil fortsette og leve side om side og at de brukes til ulike formål.

- Alle har stadig bedre dekning og er på hele tiden, sier han.

Monday, January 2nd, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments