En livshendelse gjør det ekstra viktig for Christopher å vinne kokke-VM

– Vi kan ikke gjøre mer for å forbedre oss. Nå handler det bare om hvor gode de andre er, sier coach Gunnar Hvarnes til Dagbladet.

Konkurrerer for mor

Da det norske laget startet klokka 0940 i morges hadde teamet over 4000 timers øving på kjøkkenet bak seg.


PÅ MARKeDET: I går var deltakerne i kokke-VM på markedet og plukket ferske grønnsaker til konkurransen. Norges kandidat Christopher Davidsen i midten, hans commis Håvard Werkland til venstre for ham. Foto: FREDRIK RINGE
Vis mer

Å vinne Bocuse d’Or er enhver kokks drøm. For Christopher Davidsen fra Rogaland har drømmen om seier de siste månedene fått en ekstra dimensjon. Ved å vinne ønsker han å hedre sin avdøde mor. Moren døde i november, 52 år gammel.

Davidsen har flere ganger fortalt om sin tøffe oppvekst, som ikke skjedde hos den biologiske moren. Som gjestekokk i God morgen Norge sa han følgende:

- Alle har jo sin historie. Jeg har en mor som er sprøytenarkoman, og jeg er oppvokst i et fosterhjem som har tatt godt vare på meg i alle år.

Oppvekst i fosterhjem

Til Dagbladet fortalte han hvordan fosterforeldrenes nærhet til naturens råvarer har gjort ham fortrolig med kjøtt, fisk og grønnsaker fra naturens spisskammer.

Med faren har han fisket og gått på jakt, noe som kan ha bidratt til at viltkjøttet han forberedte under kokk-EM i Budapest i fjor skaffet Norge en andreplass, hakk i hæl på vinneren Ungarn. Familien har også holdt høner og dyrket egne grønnsaker.

Etter dødsfallet i november skrev han følgende på Instagram:

«Min biologiske mor Line Davidsen døde lørdag 12.11. Dette er utrolig trist – og dette gjør at en seier i Bocuse d’Or er mye viktigere enn noen gang for meg. Davidsen-navnet skal opp og fram.»

Rettens overraskende joker

Akkurat nå står kokken, som til daglig er konsernkjøkkensjef ved Søstrene Karlsen, Kalas & Canasta i Trondheim, og lager den maten som kan gi norsk seier.


HØYDETRENING: Det norske laget trente i forrige uke på hotellet til stjernekokken og tidligere Bocuse-vinner Regis Marcon. Hotellet ligger i fjellene utenfor Lyon, og går spøkefullt under navnet kalt høydetrening. Oppholdet hos Marcon er en fast tradisjon for de norske deltakerne i konkurransen. Også tidligere norske deltakere bor gjerne her før konkurransen i Lyon. Foto: FREDRIK RINGE
Vis mer

På fire timer og 35 minutter skal Davidsen og hans assistent (commis) Håvard Werkland lage en tallerkenrett og en fatrett som skal defileres for 24 dommere og fire æresdommere.

Spenningen er stor, ikke minst til veganretten, en nyhet i Bocuse d’Or -sammenheng. Retten skal ha nasjonal identitet og Davidsen har valgt både nepe, skorsonerrot, jordskokk og kjernen fra overvintret purreløk.

Det siste er en ingrediens de færreste har smakt, kanskje rettens hemmelige joker..

Ifølge coach Hvarnes har det norske laget funnet en måte å tilberede purreløken på, slik at den blir en smaksbombe.

Rett i hjertet på dommerne

Det er nettopp det som trengs. Når rettene vises fram og smakes på, må smakene og estetikken treffe dommerne i hjertet – eller fortelle hjernen at dette er nyskapende og fortjener oppmerksomhet.

- Purreløkkjernen er et overraskende innslag som gjør retten spesiell, sa den norske representanten i dommerpanelet, Lars Erik Underthun, til Dagbladet etter å ha prøvesmakt før konkurransen.

Etter sølvet i EM er Davidsen og hans commis Werkland et respektert team. For dem er de argeste konkurrentene, ifølge coach Hvarnes og norske Bocuse-kokker, Ungarn, Frankrike, Finland, Sverige og USA.

Sterk psykisk og fysisk

Davidsen lar seg neppe psyke ut av konkurrenter eller det glamorøse sirkuset hvor stjernekokkene går i kø.

- Christopher er råsterk, psykisk og fysisk, sier Hvarnes, som selv har bronseplass fra Bocuse d’Or i Lyon.

Hvarnes tror Davidsens bakgrunn har gjort ham bedre rustet til å gripe sjanser når det gjelder.

- Han vet at ikke noe kommer gratis, sier han.

Hellstrøm imponert

- Det som imponerer meg mest er hvordan han står løpet ut , sa Eyvind Hellstrøm til Dagbladet noen dager før avreisen til Lyon.


PRØVESMAKER: Det norske teamet har hatt øvringskjøkken utenfor Sandnes. Masterchef-dommer Kjartan Skjelde har vært blant dem som har smakt mest på maten. Han mener vinnersjansene er gode. Foto. NTB Scanpix
Vis mer

Også mastersjef-dommer Kjartan Skjelde mener Norge har en kandidat som både er usedvanlig god på smak, beholder roen og ikke lar eget stress gå ut over andre.

Coach Hvarnes bekrefter:

- Jeg har aldri hørt ham være ufin overfor noen. Han lytter, og viser fin respekt, uansett hvem han snakker med.

Matrettene som nå lages i den lille kjøkkenboksen i Lyon har teamet laget så mange ganger at de kan finne kjøkkenredskapene og råvarene i søvne.

Alt som var av irritasjonsmomenter fra europamesterskapet er luket vekk, ifølge Hvarnes

Likevel, man vet aldri hva som kan inntreffe. Før jul kunne det gått riktig galt for teamet da commis Håvard Werkland satte tommelen i oppskjærermaskinen og mistet en del av fingeren.

Følg konkurransen live

På Bocuse d’Ors hjemmesider kan du følge matlagingen trinn for trinn. Der streames hele konkurransen.

Tallerkenretten overleveres klokka klokka 1440, mens fatet med Bresse-kylling og hummer skal vises for dommerne klokka 1515.


TROR PÅ CHRISTOPHER: Hellstrøm prøvesmakte både før EM og VM og mener Davidsens mat nå er flere hakk bedre. Det holdt til sølv i Budapest i fjor. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Vis mer

Christopher Davidsen innrømmer at han blir skuffet om han ikke havner blant de beste. Det handler både om ukene borte fra kone og barn i Trondheim, om arbeidsdager på opptil 18 timer, om de 4000 timene på treningskjøkkenet, om mulgheten for å gii Norge gull to ganger på rad – og ikke minst om kvinnen som fødte ham.

Les også: Ørjan vant kokke-VM

Hellstrøm: Norge kan vinne Bocuse d’Or


4000 TIMER: Knapt noen har hatt så mange gjennomkjøringer av menyen og så mange prøvesmakinger som Christopher Davidsen og hans commis Håvard Werkland (t.v.) 
Vis mer
Tuesday, January 24th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments