Dette er den tidligere MI6-agenten som skal stå bak Trump-rapporten

(Dagbladet): Det er 52 år gamle Christopher Steele som skal stå bak rapporten om Trumps forhold til Russland.

Opplysningene som framkommer av rapporten er ikke verifisert, og både Donald Trump og russiske myndigheter mener at alt er tull.

Sjef for den amerikanske etterretninstjenesten, James Clapper, har sagt at de ennå ikke har konkludert med om opplysningene er troverdige.

Gikk under jorda

I rapporten hevdes det blant annet at Russland skal ha forsøkt å bestikke Trump, at han har blitt tilbudt gunstige eiendomsavtaler i forbindelse med fotball-VM i Russland i 2018 og at russiske myndigheter skal sitte på video av den påtroppende presidentens omgang med prostituerte.

Christopher Steele gikk denne uka under jorda, like før navnet hans ble offentliggjort av medier i både Storbritannia og USA.

Ifølge The Telegraph er Steele bosatt i Surrey. Han forlot hjemmet sitt onsdag morgen, fordi han fryktet for sin egen sikkerhet

På det tidspunktet hadde flere medier skrevet at en pensjonert, britisk etterretningsagent sto bak rapporten, som ble laget på bestilling fra Trumps politiske motstandere.

Mener Steele var spion i Moskva

52-åringen har vært med å starte opp det private etterretningsbyrået Orbis Business Intelligence Ltd, etter at han sluttet i britisk etterretningstjeneste i 2009.

Wall Street Journal skal ha vært i kontakt med Steele via et mellomledd, som sa at den tidligere MI6-agenten ikke ønsket å kommentere saken fordi den var «for het».

Avisa har også vært i kontakt med direktøren av Orbis Business Intelligence, Christoper Burrows, som verken kunne bekrefte eller avkrefte at det var byrået som sto bak rapporten.

Christopher Steele var ansatt som MI6-agent i flere tiår, og The Telegraph skriver at han blant annet fungerte som britisk spion i Moskva på 90-tallet. Han skal i tillegg ha jobbet for MI6 i Paris.

De siste årene skal Steele ha overlevert informasjon til FBI ved flere anledninger, og det sies at det var han som informerte etterretninstjenesten om korrupsjon innad i FIFA.

McCain sier han overleverte informasjonen

Amerikanske etterretningstjenester skal ha kjent til rapporten i lengre tid, og valgte fredag å legge fram innholdet for Barack Obama og Donald Trump, i frykt for at informasjonen skulle lekke før de to kjente til opplysningene.

Senator John McCain har selv skrevet i en uttalelse at det var han som overleverte informasjonen til FBI.

«På slutten av fjoråret mottok jeg sensitiv informasjon som i ettertid har blitt offentliggjort. Etter at jeg hadde vurdert materialet og ikke var i stand til å gjøre med opp en mening om troverdigheten, overleverte jeg informasjonen til FBI-direktøren. Det har vært omfanget av min kontakt med FBI eller andre etterretningstjenester i forbindelse med denne saken».

Skal ha jobbet med død FSB-topp

Ifølge The Times jobbet Steele i en periode sammen med Alexander Litvinenko, en tidligere FSB-topp, som hoppet av i 2000 og fikk politisk asyl i Storbritannia. Han var sterkt kritisk mot sitt eget land.

Litvinenko døde 43 år gammel den 23. november 2006, etter å ha drukket te som var forgiftet med det radioaktive stoffet polonium-210 på et hotell i London.

Venner av 43-åringen har ment at Litvinenko ble forgiftet av av russisk etteretning på grunn av hans kritikk av Putins regime.

Mandag opplyste amerikanske myndigheter at de har valgt å svarteliste fem russere, som de mener at bryter menneskerettighetene.

Blant dem er både Andrej Lugovoi and Dmitry Kovtun, som begge er mistenkt for å ha stått bak drapet på Litvinenko. De har selv nektet for at de er innblandet.

Andrej Lugovoj er tidligere KGB-agent, som Russland har nektet å utlevere til Storbritannia. Landet svarte med å utvise fire russiske diplomater.

Også Dmitry Kovtun er tidligere KGB-agent. Han skal ha møtt Litvinenko bare timer før han begynte å føle seg dårlig.

I 2015 kom ny informasjon på bordet. Amerikanske NSA (National Security Agency) hadde fanget opp kommunikasjon mellom nøkkelpersoner i Moskva og London. Dette er senere brakt videre til britiske myndigheter og skal være bevis på at høytstående personer i Russland var involvert.

Kort tid før han døde hevdet Litvinenko fra sykesenga at Russlands president Vladimir Putin ga ordren om å drepe ham. Beskyldningene er gjentatte ganger blitt tilbakevist av russiske myndigheter.

Friday, January 13th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments