Desperate soldater var omringet av Hitlers styrker. Da mobiliserte hundrevis av sivile engelskmenn

(Dagbladet): – Tyskland hadde feid vekk all motstand og kjørt over Frankrike på tre uker. De eneste som stod igjen som et forsvar mot Hitler i slutten av mai 1940, var Storbritannia, sier Øystein Sørensen, professor i historie ved Universitetet i Oslo.

Onsdag hadde Christopher Nolans nye krigsdrama «Dunkirk» kinopremiere. Filmen er basert på virkelige hendelser fra mai og juni 1940, da 400 000 soldater fra de allierte styrkene fra Belgia, Storbritannia og Frankrike var omringet av tyske tropper, på Frankrikes østkyst.

Soldatene var fanget på stranden, med havet på den ene siden og Hitlers soldater på den andre. De var desperate etter å komme seg over havet og tilbake til England, og en stor redningsaksjon, kalt «Operation Dynamo», ble satt i gang. Filmen forteller historien om de dramatiske døgnene redningsaksjonen pågikk.

Mellom 27. mai og 4. juni 1940 krysset hundrevis av fartøy den engelske kanal for å bringe dem i sikkerhet. Alle typer båter ble mobilisert for å få mennene hjem. Blant fartøyene var også fiskebåter, lystbåter og livbåter, skriver The Guardian.

- Det var ikke mange angrep på natten da de hentet soldatene. Tyskerne hadde nok ikke forestilt seg at det var mulig å evakuere så store tropper, sier Sørensen.

Stoppet opp

De britiske styrkene hadde blitt sendt for å hjelpe franskmennene, etter at tyskerne hadde invadert Frankrike, Belgia og Nederland. Det gikk ikke som de hadde trodd, og de britiske og franske styrkene, og belgiske soldater, ble presset mot kysten i Dunkirk.

- Men plutselig stopper tyskerne opp den 24. mai, istedenfor å fortsette å forfølge de britiske og franske styrkene, og i gåseøyne «lar dem» komme seg over til Storbritannia, sier Sørensen.

Han legger til at det fortsatt stilles spørsmål om hvorfor de tyske styrkene ikke fortsatte kampene.


DRAR FRA DUNKIRK: Hadde ikke de britiske styrkene blitt reddet, ville ikke Storbritannia hatt så mye å stå imot med overfor de tyske styrkene. FOTO: AP / NTB Scanpix
Vis mer

Den virkelige grunnen er ikke kjent, men historikere har flere teorier. Sørensen forklarer at en av dem var at Hitler var redd for store tap og at de ikke hadde nok forsyninger til å fortsette.

- En annen hypotese er at Hitler gjorde dette fordi han ville slutte fred med Storbritannia, mens en annen teori er at Hermann Göring ikke ønsket at hæren skulle få all æren, og mente at flyvåpenet var sterkt nok til å stanse flukt over kanalen, sier Sørensen, og legger til at Hitler og den tyske overkommandoen nok heller ikke hadde forestilt seg at en redningsoperasjon som den i Dunkirk var mulig.

Det tyske flyvåpenet prøvde å stanse evakueringen, uten hell. Ifølge Sørensen kan mye av grunnen være at evakueringen delvis foregikk i mørket, når det var vanskelig for de tyske pilotene å se hva som foregikk.

Vanvittig boost

En ting er han klar på: Hadde tyskerne fortsatt sine kamper og klart å sette den britiske hæren i Frankrike ut av spill, kunne det ha ført til at krigen hadde endt annerledes.

- Her var store deler av det britene hadde av hærstyrker på land samlet. Dersom de hadde måttet overgi seg, hadde de nesten ikke hatt landstyrker i det hele tatt. Det hadde nok ikke blitt så enkelt for Storbritannia å stå imot, for de hadde hatt veldig dårlige bakkestyrker til å forsvare seg mot en tysk invasjon, sier Sørensen.

Forsvarsviljen var ikke på topp hos alle briter eller hos alle britiske politikere, og om troppene hadde blitt bekjempet kunne det blitt enklere for de som ønsket en fredsavtale med Tyskland å få gjennomslag.

- Det at så store deler av den britiske styrken ble reddet var en vanvittig boost for Storbritannia, som var veldig etterlengtet. Det var flere som så det som eneste mulighet å gi kontinentet til Hitler. Det var det politiske krefter som var åpne for, sier Sørensen.

Men evakueringen ble en suksess. Churchill kalte det et mirakel. Da tyskerne endelig erobret Dunkirk, var den britiske styrken borte.

Vil skåne publikum for voldelige scener

Christopher Nolan, som er regissør for filmen «Dunkirk», har latt seg inspirere av Alfred Hitchcock i filmatiseringen, og bestemte seg etter hvert for at han ville skjerme publikum for både vold og blod.

- Vi fikk lov til å ha 18-årsgrense av Warner Bros. på denne filmen, men jeg så på en del krigsfilmer, som «Saving Private Ryan» – og deretter bestemte jeg meg for å gå i en annen retning. Horror virker frastøtende, og det får folk til å ville se bort mens vi ville holde publikum limt til lerretet. Det er bare en annen type drivmotor for historien. En annen spenning, har Nolan tidligere uttalt til Dagbladet.

Han tok selv turen over kanalen i en liten båt for å sette seg inn den heltemodige bragden de sivile britene gjennomførte.

Sunday, July 23rd, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments