Derfor var det fargefest på himmelen i dag

(Dagbladet): Da sola var på vei ned i 16-tida i ettermiddag var det mange som tok til kamera for å dokumentere fargefesten på himmelen.

Flere steder på Østlandet var himmelen både rosa, lilla og gul. Bildene var det mange som delte på sosiale medier.

- Fantastisk å se på

Blant dem var Line S. Svang-Rasumussen. Hun bor i Heggedal i Asker og tok bildene rundt klokka 16.

- Det var helt fantastisk å se på. Himmelen var knallrød for et par uker siden, men jeg tror ikke jeg har sett en lilla himmel før. Det var utrolig fint, sier Svang-Rasmussen til Dagbladet, som forteller at hun tok bildene fra inngangsdøra og kjøkkenvinduet der hun bor.

Fotominne

Også frilansfotograf Gunnar Foseid fra Årnes på Romerike måtte ta bilde av himmelen. Han kjørte til Udenes kirke ved Glomma for å ta bildet av fargene.

- Jeg så at det begynte å dra seg til, så da måtte jeg ta bilde av himmelen. Jeg tenkte at himmelen kom til å bli like fin som den ble til slutt, sier Foseid til Dagbladet.

- Himmelen var utrolig flott, men da jeg dro fant jeg ut at jeg burde ha stått der noen minutter til, sier han.

Ifølge meteorologen blir det mye farger på himmelen ut fra hvor sola står på himmelen. Det er nemlig lav sol som gir sterke farger.

Solnedgang


FARGERIKT: Dette bildet ble tatt fra Oslo i ettermiddag. Foto: Jan Thomas Holmlund / Dagbladet
Vis mer

- Sola sender ut regnbuens farger, men det er det røde lyset som vises best. Rødt lys har lengre bølgelengde enn de andre fargene, og det er den fargen som vi ser best ved soloppgang eller solnedgang, sier Nina Larsgård, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt til Dagbladet.

Når sola er ved horisonten, passerer lyset gjennom et tykkere lag med atmosfære enn når den står rett over oss. I horisonten vil det blå lyset (som har korte bølger) forsvinne, og det oransje og røde lyset, som har lengre bølger, spres og himmelen skifter farge.

Når rødfargen blandes med andre farger, kan den lilla fargen dominere på himmelen. Og er det mye støv i atmosfæren, blir rød-fargene ekstra synlige.


RØD OG GUL: Dette bildet tok Ingvild Gillerdalen i Bærum da hun var ute på tur med hunden sin Zorro i ettermiddag. Foto: Ingvild Gillerdalen
Vis mer
Sunday, January 8th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments