Bruker nær én milliard på å sikre Trumps store dag: – Verdens mest fristende terrormål

(Dagbladet): Sikkerhetsoppbudet kommer til å bli enormt, når Trump innsettes som USAs 45. president i Washington D.C. fredag denne uka.

Totalt 28 000 personer, fra 50 forskjellige politimyndigheter og sikkerhetsbyråer, skal sørge for sikkerheten under arrangementet, som har blitt omtalt som den mest utfordrende innsettelsen – sikkerhetsmessig – i nyere tid.

- Sikkerheten er min største bekymring. Det er ingen tvil om at på innsettelsesdagen vil dette (Washington D.C.) være verdens mest fristende terrormål, sier den republikanske senatoren Roy Blunt til Fox News.

- Flere trusler enn noen gang


UTFORDRENDE: Sikkerhetssituasjonen rundt innsettelsen av Donald Trump som USAs 45. president omtales som svært utfordrende. Foto: Carlos Barria/Reuters/NTB Scanpix
Vis mer

Samtidig er det ventet at nær én million personer vil strømme til Washington for å overvære arrangementene, inkludert 99 grupperinger som planlegger ulike demonstrasjoner.

- Etterretningstjenestene forteller at det er flere trusler fra ulike retninger enn noen gang, sa Blunt til den amerikanske storavisa New York Times i slutten av desember.

Å opprettholde sikkerheten og forhindre voldelige sammenstøt forventes å koste over 100 millioner dollar, nærmere 900 millioner kroner, som Dagbladet tidligere har skrevet.

Ensomme ulver med skytevåpen, kjøretøy som kan brase inn i menneskemengder og bevæpnede droner regnes som de største sikkerhetsrisikoene under seremonien i Washington.

- Vi kjenner ikke til noen konkrete terrortrusler. Samtidig har det globale trusselbildet forandret seg veldig siden 2013 (da Obama tiltrådte), og vi må se opp for ensomme ulver som utfører voldelig ekstremistiske handlinger, sier Jeh Johnson sjef for USAs sikkerhetsdepartement, til nyhetsbyrået AFP.

Droneforbud


STORINNRYKK: Det er ventet at nær én million personer vil strømme til Washington for å overvære arrangementene fredag. Å opprettholde sikkerheten og forhindre voldelige sammenstøt forventes å koste nærmere 900 millioner kroner. Foto: Carlos Barria/Reuters/NTB Scanpix
Vis mer

Amerikanske myndigheter har derfor innført flere konkrete sikkerhetstiltak, noen av dem nye, i forbindelse med Trumps innsettelse som USAs president:

  • Som følge av lastebilangrepene i Nice og Berlin i 2016 skal alle innfartsårene til Washington sentrum blokkeres før fredagens innsettelse.
  • Det blir innført totalforbud mot droner, som følge av risikoen for at noen utstyrer droner med våpen.
  • Alle tak i området rundt kongressbyggningen, hvor Trump skal tas i ed, blir bemannet med skarpskyttere.
  • FBI utplasserer utstyr som skal kunne avdekke mulige usynlige angrep, som kjemiske våpen eller stråling.
  • Scenen foran kongressbygningen, der Trump skal tas i ed med de fremste representantene for USAs regjering og kongress til stede, blir omgitt av skuddsikre glassplater.
  • 3000 politifolk og 7000 soldater fra USAs Nasjonalgarde er kalt inn for å bidra til sikkerheten.

- Veldig elegant

Trump har selv sørget for å samle inn 90 millioner dollar, som skal sørge for en real fest i Washington D.C.

Det er i alle fall summen han har greid å få inn fra private investorer til å dekke utgiftene, langt mer enn de 55 millioner dollarene som Obama fikk inn til sin første innsettelse i 2009, ifølge NTB.

- Det vil bli en veldig, veldig elegant dag med et massivt folkehav, sa Trump til sine tilhengere forrige uke, ifølge nyhetsbyrået AP.

Tuesday, January 17th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments