- Bruker hele prosessen til å spille et spill

SKIEN (Dagbladet): Terrorist Anders Behring Breivik (37) har saksøkt staten fordi han mener soningsforholdene strider med Den europeiske menneskerettskonvensjon. Motparten mener imidlertid at rettsprosessen bare er et påskudd for at terroristen skal få framført sitt høyreekstreme budskap.

- Det han sier i retten, må ses i lys av hans ideolgiske prosjekt, og hvordan han bruker hele prosessen til å spille et spill, sier regjeringsadvokat Fredrik Sejersted i Borgarting lagmannsrett – for anledningen flyttet til Skien fengsel, der Breivik soner.

- Fascistisk/nazistisk hilsen

Både under tingrettsbehandlingen i fjor og da ankesaken startet i dag, gjorde Breivik en hilsen med høyrearmen utstrakt og med flat hånd. Øyvind Strømmen, nyhetsredaktør i hatespeech.org og ekspert på høyreekstreme bevegelser, er ikke i tvil om hva Breivik ønsker å uttrykke.

- Dette er en såkalt romersk hilsen. Den er blitt brukt på ulike måter opp igjennom historien, men sett i lys av Breiviks skriv og uttalelser er det ikke tvil om at den må ses på som fascistisk eller nazistisk, sier Strømmen til Dagbladet.

Under tingrettens behandling av saken i fjor erklærte Breivik at han nå er nasjonalsosialist og partisekretær i det nye partiet Den nordiske stat.

- Med hilsenen prøver Breivik å nå andre fascister, sier Strømmen.

Han viser til at Breivik tidligere har hatt et betydelig antall tilhengere i nynazistiske miljøer, særlig i Russland.

- Spilte en rolle

Etter den forrige behandlingen av Anders Behring Breiviks søksmål mot staten var Breivik opptatt av at alle de ansatte ved avdelingen der han soner, skulle vite at han spilte en rolle under rettssaken, at prosessen var en del av «hans mediestrategi».

Det framkommer i rapporter fra fengselet, som regjeringsadvokat Sejersted i dag refererer under ankebehandlingen.

- Etter den forrige rettssaken var Breivik opptatt av å snakke med alle tjenestemennene på avdeling for særlig høy sikkerhet, fordi han ville forsikre dem om at han spilte en rolle under rettssaken. Han «ville få ut signaler, slik at enkelte kunne forstå koden», leser Sejersted fra rapporten.

- Sannhetsforskyvning

Etter forrige rettsrunde beklaget Breivik sin høyreekstreme hilsen overfor en av førstebetjentene i fengselet, ifølge rapporten Sejersted refererer til.

- Han ville beklage at han gjorde denne hilsenen, og sa at «jeg vet det var en påkjenning for deg, og håper du kan tilgi det», leser Sejersted.

Regjeringsadvokaten sier at det finnes en rekke eksempler på at Breivik bedriver manipulasjon og sannhetsforskyvning.

Ulike mål

Ifølge en rapport fra 19. mars i fjor, som var siste dag av tingrettsbehandlingen, skal Breivik også ha sagt til de ansatte i fengselet at han har en egen mediestrategi.

- Han sa at han ikke kjenner seg igjen når han leser om seg selv, og at han påtok tok på seg ei maske for å skape oppmerksomhet. Det var derfor han nevnte at han fikk Fjordland-middager og kald kaffe: for å få oppmerksomhet, sånn at folk skulle bli interessert i saken, leser Sejersted videre.

- Han ville få ut signaler til dem det gjaldt, for at de skulle forstå koden, fortsetter Sejersted.

- Ulike mål

Breivik skal videre, i forkant av denne ankebehandlingen, ha sagt til ansatte i fengselet at han og hans forsvarer Øystein Storrvik har ulike mål med søksmålet.

- Ifølge en rapport fra oktober 2016 sa Breivik under lufting at det var mulig det ville bli en konflikt med advokaten, fordi advokaten ønsker å vinne saken og med det framstille ham som personlighetsforstyrret. For ham selv var det ikke like viktig å vinne saken, men å framstå som en god leder. Han sa også at han ved å gjøre en høyreekstrem hilsen hadde skapt et bilde som ville bli husket i mange år, sier Sejersted.

- Ingen angrende synder

Ekstremismeforsker Lars Gule er heller ikke i tvil om hva Breiviks håndgest betyr.

- Bildene som nå ligger på nettet, viser klassiske fascistiske hilsener – i en variant som vi gjerne forbinder med nazismen. Breivik har jo «stiftet» et fascistisk parti og insisterer på at han er fascist, etter at han også har hyllet Quisling og sverget lojalitet til hans ideer, sier Gule til Dagbladet.

Ekstremismeforskeren sier Breivik nok gjør håndhilsenen for å få oppmerksomhet og understreke sin fascistiske ideologiske posisjon.

- Slik sett bekrefter denne hilsenen at Breivik ikke er noen angrende synder. Han har tvert imot tydeliggjort sitt høyreekstreme og naziliknende ståsted.

Tuesday, January 10th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments