Bekjente av den terrorsiktede 17-åringen: – Jeg har bare ventet på at det skulle smelle

(Dagbladet): Det er NRK som søndag kveld melder at personer i miljøet rundt den terrorsiktede 17-åringen som ble pågrepet med en hjemmelaget sprengladning på Grønland i Oslo, flere ganger har varslet PST om gutten.

- Jeg har bare ventet på at det skulle smelle. Jeg har meldt fra om ham gang på gang, sier en som skal ha kjent 17-åringen siden han kom til Norge i 2010.

- IS-sympatisør

Gutten er russisk statsborger og asylsøker, og skal ifølge PSTs opplysninger ha kommet til Norge sammen med familiemedlemmer. Han er bosatt i Oslo. NRK skriver at han først var bosatt i Nord-Norge.

Lørdag kveld ble han pågrepet, da publikum tipset politiet om en person som oppførte seg mistenkelig på Grønland i Oslo sentrum. Gutten er siktet for å ha hatt befatning med eksplosivt materiale.

Den siktede gutten skal i to år – siden han var 15 – ha vist sympati for terrorgruppa IS, ifølge NRKs opplysninger. Han skal ha vært tilknyttet en norsk fremmedkriger som seinere reiste til Syria.

17-åringens advokat sier til Dagbladet at gutten nekter straffskyld. Han tar avstand fra det bekjente av ham angivelig hevder – at han sympatiserer med IS – ifølge advokaten.

- Han avviser at han er ekstrem islamist. Han tar avstand fra voldsbruk, terror og IS, sa Aase Sigmond til Dagbladet søndag kveld.

På en pressekonferanse klokka 17 i ettermiddag, sa PST at de over en tidsperiode hadde holdt øye med gutten.

- Han var ikke subjektet

- Han har vært en bekymring i forkant, uten at vi vil gå mer inn på det, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland.

Sigmond sier imidlertid at PST ikke drev forebyggende arbeid overfor gutten selv, men for en venn eller bekjent av ham.

- PST har hatt en forebyggende samtale for noen år siden som dreide seg om andre, han var ikke subjektet, sa Sigmond til Dagbladet søndag kveld.

Parkeringsvakten Fuat Bas var mannen som varslet en politipatrulje om guttens mistenkelige oppførsel, i 22.30-tida lørdag kveld. Da patruljen tok kontakt med gutten, viste det seg at han bar på en kasse på 30 x 30 centimeter, som inneholdt en hjemmelaget sprengladning.

- Det var noe stort. Jeg ble litt stressa og tenkte at det kanskje var hasj eller noe annet stoff. Jeg la merke til at gutten ble veldig stressa da han så meg, sier Bas til NRK.

Det har søndag kveld ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med Bas.

«Det skjer noe der borte»

Politiet foretok en kontrollert sprengning av innholdet natt til søndag. I området hørtes et stort smell, idet politiet uskadeliggjorde sprengsstoffet.

Bas sier til kanalen at politiet umiddelbart tok kontakt med gutten, da han varslet:

- Det skjer noe stort der borte. Jeg tror kanskje han har fem-seks kilo hasj. Det er best dere går bort til han, skal han ha sagt til politiet.

17-åringen framstilles for varetektsfengsling mandag.

- Han avviser at sprengstoffet skulle skade eller drepe noen, sier Sigmond til Dagbladet.

Sunday, April 9th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments