«Av 100 møtte kun 90»-meldingen: Jensens forklaring stemmer ikke, ifølge etterforsker

(Dagbladet): Blomsterspråk og kodespråk i tekstmeldinger mellom Eirik Jensen og Gjermund Cappelen har vært et omfattende tema i rettssaken mot dem, hvor de begge står tiltalt for korrupsjon og narkotikakriminalitet.

I går satte spesialetterforsker Yvonne Hasler Garthe fra Spesialenheten seg i vitneboksen. Hun har ettergått de to tiltaltes forklaringer om blant annet hva innholdet i meldingene kan bety.

Hun har også etterforsket flere elementer fra forklaringene, og funnet ut at flere påstander Jensen har framlagt, ikke kan stemme.

Den første meldingen spesialetterforskeren gjennomgikk, var meldinger sendt desember 2009.

- Kode for dato

Ifølge VG sendte Jensen disse fem meldingene etter hverandre til Cappelen:

  • Hei. Sjekket listen, av 100 påmeldte var det kun 90 som møtte.
  • Hei av 100 påmeldte møtte kun 90?
  • Hei. Av 100 påmeldte møtte kun 90?
  • Hei. Av 100 møtte kun 90..
  • Hei. Av 100 møtte kun 90.

Jensen forklarte at meldingene er kode for en bestemt dato. Han viste til at dersom man tok bort en null, fikk man datoen 10.9 (10. september). Meldingen handlet ifølge Jensen om et konkret beslag som var gjort.

Cappelen har forklart at Jensen skulle ha penger, og at eks-politimannen maste fordi han hadde fått 10 000 kroner for lite.

Spesialenheten: Stemmer ikke

Spesialetterforsker Garthe sier at hun har vært i kontakt med Oslo politidistrikt, Tolldirektoratet, svenske tollmyndigheter og svenske politidistrikt med forespørsel om det var foretatt tollbeslag av narkotika denne datoen, slik Jensen hevder.

Ingen kan gi informasjon som stemmer med den forklaringen, verken politi eller toll.

Heller ingen saker registrert i straffesaksregisteret bygger opp under forklaringen, ifølge spesialetterforskeren.

Jensen ønsket selv å kommentere disse funnene.

- Jeg har vel aldri sagt at det var et tollbeslag, det var et politibeslag som var gjort. Da må man ta kontakt med Västra Götaland (politidistrikt i Sverige journ. anm) om de har hatt beslag på norske borgere. Det er ikke samarbeid med Oslo (politidistrikt) og toll på Svinesund. Det er et konkret beslag gjort i nærheten av Nordby senteret eller lenger inn mot Norge.

- Men det ville vært registrert i det svenske straffesaksregisteret? spør spesialetterforskeren tilbake.

- Det spørs hvilken dimensjon det var på det beslaget da, svarer Jensen, som får opplyst at spesialetterforskeren også har sjekket beslag ned på gramsnivå.

Jensen har forklart at kodespråk blir brukt for å skjerme informant og seg selv, og at forholdet hans til Cappelen var et slikt kilde-/informantforhold. Cappelen hevder at hundrevis av meldingene handler om mas fra Jensen om penger.

Hasjbaronen hevder at Jensen fikk 500 kroner per kilo hasj han innførte, og at han fikk varslinger og informasjon som var til nytte for hans innførselsvirksomhet i retur av Jensen. Eks-politimannen benekter dette, og nekter straffskyld i saken.

Thursday, March 16th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments