Zuccas drømmepasning sikret seier over Sverige

Team Europa – Sverige 3-2 etter forlengning

(Dagbladet): Mats Zuccarello Aasen og Team Europe tapte gruppespillfinalen mot Canada, men da hadde laget allerede sikret seg plass i semifinalen ved å bli nummer to i gruppa. Der ventet Sverige i World Cup of Hockey.

Zucca er den eneste nordmannen på Team Europa, som de fleste trodde skulle få det tøft på isen mot Tre Kronor. Zuccarello Aasen holdt også de blågule for å være favoritter til å ta seg til finalen.

- Jeg så de mot Finland. Sverige er bra. De kommer til å være favoritter til å vinne. Sedin-brødrene syns jeg er outstanding og «Bäckis» er konge, og så har de Henke. Og Hagelin er bra. Backene deres er kanskje de beste i hele World Cup, sett bort fra Canada, sa Zuccarello Aasen før kampen.

Nesten for Team Europa

Men Sverige fikk kjenne på Europa-lagets kvaliteter i en treningskamp like før turneringen startet. Da gikk Team Europa seirende ut av kampen med 6-2.

Og det holdt på å gå veldig galt for Sverige da det gjaldt som mest også.

For etter at Sverige tok ledelsen 1-0 ved Nicklas Bäckström, slo Team Europa hardt tilbake. Tomas Tatar snudde kampen med sin scoring 12 sekunder ut i tredje periode. Men snaut fire og et halvt minutt før slutt utliknet Sverige til 2-2 ved backen Erik Karlsson.

Dermed gikk kampen til forlengning og «sudden death».

Og da viste Zuccarello Aasen hva han kan. Han sendte en drømmepasning til Tomas Tatar som avgjorde kampen med sin andre scoring for dagen. Til stor fortvilelse for svenskene.

- Europa er fulle av stjerner. Det har de vist gjennom hele turneringen. At de er fra ulike land spiller ingen rolle. Kampen kunne gått begge veier, sier Henrik Sedin ifølge Expressen etter kampen.

Zuccarello reagerte lynraskt da hans sendte pucken inn foran mål på første touch, like foran Henrik Lundqvist i Sveriges mål. Scoringen var omdiskutert fordi det så ut til at Tatar scoret med skøyta. Scoringen ble likevel godkjent etter at dommerne hadde sett den på video.

- Fantastisk pasning av Zuccarello, mener den svenske kommentatoren på Viasat (se den avgjørende scoringen øverst i artikkelen).

Møtte lagkameraten

Det var en spesiell kamp for Zuccarello Aasen, som møtte New York Rangers-lagkamerat Lundqvist. Keeperen er en av Sveriges aller viktigste spillere, og det er første gang de to spiller mot hverandre.

Lundqvist viste seg ikke fram fra sin beste side da han mistet pucken i forkant av 1-2-målet. Først reddet han et skudd før han lot målscorer Tatar sette inn returen.

Før verdenscupen var de sammensatte lagene omdiskutert. Mange mente at Europa-laget (med spillere fra åtte nasjoner som ikke har egne lag i turneringen) og Nord-Amerika (med U23-spillere fra Canada og USA) senket nivået på turneringen og ga den et jippopreg, skriver NTB.

Det spørs om ikke den pipa får en annen lyd nå.

I finalen venter Canada, som slo Russland 5-3 i den andre semifinalen. Team Europa tapte 1-4 mot Canada i gruppespillet. Finalen spilles i best av tre kamper.

FOMLET: Sverige-keeper Henrik Lundqvist slapp inn en retur i tredje periode. Foto: Nathan Denette/The Canadian Press via AP/NTB Scanpix