Voldsomt uvær og stengte fjelloverganger julaften

Voldsomt uvær skapte problemer for dem som skulle over fjellovergangene i Sør-Norge julaften. Både over Haukelifjell og Hardangervidda var det stengt for trafikk.

– Forholdene her oppe er voldsomme. Vi klarer ikke å holde veien åpen. Midt i veibanen ligger det en meter snø, og vi kommer ikke gjennom med brøytebil, sier Olav Stana, skiftleder for brøytemannskapene på Haukeli, til NRK.

Han sier at det ikke er mulig å komme over Haukeli julaften. Heller ikke over Hardangervidda er det mulig å kjøre julaften. Statens vegvesen melder at det skal tas en ny vurdering søndag morgen.

Steinblokker raste ut

Også fylkesvei 50 Hol-Aurland og riksvei 13 over Vikafjellet var stengt på grunn av uvær julaften. Riksvei 52 over Hemsedalsfjellet, E16 over Filefjell og fylkesvei 53 Tyin-Årdal i Oppland og Sogn og Fjordane er åpen for trafikk.

På formiddagen julaften gikk det et steinras som stengte riksvei 155 like ved Sogndal sentrum. Flere store steinblokker raste ut. Politiet opplyser at ingen ble skadd i raset, melder NRK.

Lørdag ettermiddag var det manuell dirigering forbi rasstedet. Veien kan bli stengt i inntil en time grunnet opprydningsarbeid.

Økt beredskap

Meteorologene har økt beredskapen og varsler full storm som kan bli til ekstremvær fra 2. juledag langs kysten. Meteorologisk institutt har sendt ut et såkalt fase A-varsel for å advare om stormen som kommer. Blir det et ekstremvarsel får uværet et jentenavn på U, og samfunnet settes i beredskap.

Søndag ventes et stormsenter sørøst for Island. Det beveger seg østover og ventes mandag ettermiddag inn mot kysten av Møre og Romsdal.

Fra svenskegrensa til Lindesnes kan vannstanden blir nær en meter over høyden som er oppgitt i tidevannstabellene kommende døgn. For strekningen Lindesnes til Stad er høyden anslått noe lavere, til 75 centimeter.

Voldsom vind

Været skaper også problemer for Hurtigruten. To av Hurtigrutens skip må feire jul i Trondheim og ett i Kristiansund.

– De to skipene som skulle gått fra Bergen lille julaften og julaften – MS Trollfjord og MS Kong Harald – ligger værfast i Trondheim. MS Lofoten, som skulle seilt fra Bergen første juledag, blir liggende værfast i Kristiansund. Også MS Spitsbergen, som skulle seilt fra Bergen i romjulen, blir liggende i Trondheim fra 1. juledag, sier kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten til NTB.

Han opplyser at selskapet har jobbet døgnet rundt de siste dagene med å kontakte gjester og hjelpe til så godt de kan med alternativ transport.

Politiet i Stavanger melder julaften om at takstein blåser av tak i byen. Fredag kveld blåste et vogntog av veien ved Randaberg og traff en lyktestolpe. Ingen ble skadd i ulykken.

Heller ikke da juletreet på torget i Sandefjord blåste over ende samme kveld, ble noen skadd, skriver VG.

Snøskredfare

NVE melder om stor snøskredfare i Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland.

Varselet har styrke rød, som er den høyeste varselsgraden. Det betyr at snøen er veldig ustabil, og at det er svært sannsynlig at det vil komme snøskred.

Snøskredfaren er størst på julaften og 1. juledag.

(NTB)

Saturday, December 24th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments