Sarpsborg kontret i senk da Sogndal tok sesongens største seier

Sogndal – Sarpsborg 3-0 (1-0)

(Dagbladet): Bare én gang de siste 29 årene har et lag med 30 poeng eller mer rykket ned fra Tippeligaen. Nå har nyopprykkede Sogndal 31.

En scoring hver fra Martin Ramsland, Ole Amund Sveen og Gilbert Komsoon var nok for saftkokerne. Nå holder de etter alt å dømme plassen sin i Tippeligaen etter å ha slått Sarpsborg 3-0.

Det var imidlertid Sarpsborg som var det førende laget på Fosshaugane søndag ettermiddag. Allerede etter åtte minutter kunne østfoldingene ha vært i ledelsen.

Christopher Psychés klumsete forsvarsspill førte til en dobbeltsjanse ved Jonas Lindberg, som fikk sitt skudd blokkert, og Matti Lund Nielsen, som sendte ballen langt utenfor.

Sogndal i føringen

Men etter et kvarter satt den for hjemmelaget. Rune Bolseths skudd etter et langt innkast ble reddet, og på returen slang Martin Ramsland seg inn og pirket inn 1-0-scoringen.

Åtte minutter senere kunne resultattavla sett annerledes ut. Et langt kast endte til slutt hos Tor Øyvind Hovda som fra bare et par meter sendte ballen like utenfor helt upresset.

Superredning

Etter en halvtime spilt var det Mathias Dyngeland som sto i veien for en utligning. Jon-Helge Tveitas volley fra om lag ti meter mot nærmeste stolpe ble avverget takket være en akrobatisk beinparade av hjemmelagets nummer én.

OVERRASKET: Sogndal overrasket Sarpsborg – som til tider så ut til å kjøre over hjemmelaget. Isteden kunne Psychè, Ramsland, Sveen og Patronen feire.
Vis mer

Knapt ti minutter før slutt fikk Tveita sjansen igjen. Etter litt om og men fikk han avsluttet via Hannu Patronen og ut til corner fra 16 meter.

Lite finspill

Et par minutter etter hvilen fikk Hovda muligheten med et frispark i god posisjon like utenfor 16-meteren. Skuddet ble imidlertid litt for svakt, og Dyngeland hadde god kontroll.

De følgende minuttene var av den søvndyssige sorten. Begge lag slet med å etablerte seg i angrep, og det ble mye lange baller og feilpasninger.

Så kom kampens største mulighet for bortelaget. Etter innlegg fra Joachim Thomassen knuste debutant Morten Sundli målvakt Dyngeland i duell og headet ballen i lengste stolpe, før den ble klarert bort.

Sogndal økte

Etter 74 minutter økte Ole Amund Sveen til 2-0 for hjemmelaget – mot spillets gang.

Gilbert Koomson utfordret Thomassen på venstrekanten, sistnevnte fikk en dårlig touch idet han skulle pirke ballen tilbake til keeper, og Koomson rakk å løpe opp ballen før han la inn til Sveen som på ett touch sendte ballen i lengste hjørne.

Seks minutter før slutt gikk hjemmelaget opp i 3-0 ved Koomson. Jukka Raitala, med Koomson foran seg, forserte framover før han sendte ballen videre til 21-åringen som på to touch sendte ballen til venstre for en sjanseløs Kristiansen.

Med det tok Sogndal en svært viktig trepoenger i jakten på å unngå nedrykk.

Neste helg venter Lillestrøm på bortebane for Sogndal, mens Sarpsborg spiller en viktig medaljekamp mot Viking.