Russiske fly i stand til å frakte atomvåpen fløy langs norskekysten i går

(Dagbladet): To russiske fly i stand til å frakte atomvåpen fløy i går langs norskekysten. De ble eskortert av norske kampfly, som ble avløst av britiske fly da de nærmet seg luftrommet over Skottland, skriver nettsida Airlive.net.

Det var NRK Nordland som først omtalte saken her til lands.

Ukjent last

Flyene var av typen Tupolev TU-160 «Blackjack», som skriver seg fra Sovjetunionen og den kalde krigens dager. Det er uklart hvorvidt de fraktet atomvåpen eller ei.

- De har mulighet for å frakte eksterne og interne våpen, bl.a. kryssermissiler og bomber, men vi har ikke kjennskap til hvorvidt de fraktet kjernevåpen, sier pressevakt ved Forsvarets operative hovedkvarter, kaptein Brynjar Stordal, til Dagbladet.

Han betegner episoden som udramatisk, og sier det for F-16-flyene var et relativt rutinemessig såkalt QRA (Quick Reaction Alert)-oppdrag.


GAMMEL TRAVER: TU-160 «Blackjack» stammer fra den kalde krigen. Flyet er i stand til å frakte 50 tonn våpen og har en rekkevidde på 12 000 km. Foto: Forsvaret
Vis mer

- Vi fikk et radartrekk på ukjente fly og dro opp fra Bodø for å identifisere dem, sier kapteinen.

Sivile fly har en sender som identifiserer dem for andre fly og bakkestasjoner, men militære fly mangler dette. Derfor må man dra opp for å se dem med det blotte øye.

- De dro opp, og identifiserte dem på noen hundre meters avstand, forklarer Stordal, og forteller videre at det vanligvis ikke er radiokontakt med de fremmede flyene under QRA-oppdrag.

Langt sør

Han opplyser at Luftforsvaret har hatt 12 slike scrambler (utrykninger med Nato-fly) og har identifisert 17 fly hittil i år. Det som er uvanlig, er at de russiske flyene flyr såpass langt sør.


FORSVARETS TALSMANN: Kaptein Brynjar Stordal. Foto: Forsvaret
Vis mer

- Vanligvis flyr de i Barentshavet og nedover mot norskekysten, men kommer av og til lenger sør. Når de har med tankfly, kan de fly helt til Middelhavet, sier kapteinen.

Han opplyser at de to Blackjackene i utgangspunktet hadde med seg et tankfly, men at det trakk nordover da bombeflyene fløy sørover.

Stordal forteller videre at de russiske flyene hele tida befant seg i internasjonalt luftrom og ikke på noe tidspunkt var i nærheten av norsk landmasse.

I fjor skrev den britiske avisa Sunday Express at en norsk lyttepost avslørte at et TU-95-bombefly fraktet atomvåpen.

Friday, September 23rd, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments